02.09.2010 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nalevo i napravo, vpředu i vzadu

Technikou, bez které si údržbu okolí komunikací, vodních řečišť či prořezávání stromů podél cest dokážeme již jen těžko představit, jsou příkopová ramena s příslušnými adaptéry. Model Spearhead TWIGA 7000LRT si nově ke svému traktoru zakoupila firma Pulito s.r.o. ze středočeského Křenku nedaleko Staré Boleslavi.

Jaké byly hlavní důvody k pořízení tohoto profesionálního stroje a dalšího nářadí? Na to jsme se zeptali jejího jednatele Zdeňka Vondráka.
„Hledal jsem především další využití pro výkonný traktor Deutz-Fahr Agrotron 165, který vlastníme. Na co tedy takový výkonný stroj použít? Pokaždé při návštěvě některé ze zemí západní Evropy jsem si kladl otázku, proč je tam okolí silnic vždy perfektně upraveno a jakou technikou lze dosáhnout takovýchto pozitivních výsledků. O příslušnou mechanizaci jsem se začínal zajímat a navštěvovat různé výstavy a veletrhy. Tak jsem dospěl až ke společnosti Dagros, jejíž nabídka mě nejvíce oslovila. Výhodou je nesporně blízkost jejího sídla od sídla naší firmy a tím možnost případného operativního servisu, svou roli sehrály též pozitivní reference dosavadních uživatelů a pochopitelně univerzálnost zakoupeného stroje. Pro rameno Spearhead TWIGA 7000LRT a příslušné adaptéry chci najít uplatnění při údržbě okolí silnic, platné může být i vodohospodářům nebo při údržbě katastrů okolních měst a obcí,“ plánuje využití ramene Zdeněk Vondrák.
S dotíženým traktorem
Příkopové rameno s otočným kloubem chráněným patentem má standardní dosah sedm metrů, pokud je vybaveno teleskopem dosahuje záběr do vzdálenosti 8,5 metru. Výhodou je, že rameno je oboustranně otočné v rozsahu 220 stupňů. Obsluha tak může využít i předsazení ramene, které potom pracuje na úrovni schůdků kabiny a řidič na pracovní nářadí perfektně vidí. Otočné rameno s vlastním hydraulickým systémem je robustní konstrukce, jeho technické zpracování se dá srovnat s kvalitou plošných mulčovačů stejné značky. Ve více namáhaných místech je rameno ještě doplněno vsazenými příčníky, které eliminují nebezpečí torze.
Jako nosič slouží traktor o výkonu 180 koní, ale postačil by i stroj s nižším výkonem. U traktoru je důležitá spíše jeho hmotnost a stabilita. „Traktor jsme vepředu dotížili závažím o hmotnosti 1000 kg tak, aby především přetáčení ramene nebo jeho práce v maximální délce záběru mohla probíhat bez rizika,“ poznamenává Zdeněk Vondrák. Ke stabilitě nosiče pomáhá také nádrž ramene rozdělená na dvě poloviny a působící jako protizávaží. Nádrž má vlastní čerpadlo, jehož pomocí jsou poháněny hydromotory ramene. Traktor pracuje při nízkých otáčkách 1200 ot/min, proto je spotřeba pohonných hmot velice nízká. Elektrické ovládání ramene je řešeno pohodlným joystickem umístěným zároveň s ovládacím panelem v kabině traktoru. Pracovní rychlost při mulčování se podle náročnosti terénu pohybuje do 5 km/h, v těžkých podmínkách jezdí Zdeněk Vondrák rychlostí přibližně 2,5 km/h.
Výbava se dá postupně rozšiřovat
K příkopovému ramenu pořídil Zdeněk Vondrák zatím tři adaptéry.
Zřejmě nejvytíženějším nářadím by měla v budoucnu být mulčovací hlava s pracovním záběrem 1,2 metru. Jde o adaptér s nadstandardním řešením. Je vybaven zařízením autopilot, hlava pracuje uložena na paralelogramu, bez zásahu obsluhy se tak rameno dorovnává a mulčovací hlava dokonale kopíruje terén. Pracovními orgány adaptéru jsou kladiva, která zvládnou rozmělnění trávy i dřevních náletů. Kladiva mají dvojí ostří, což příznivě ovlivňuje dobu jejich životnosti.Výška strniště je nastavitelná a díky dvěma kloubům může mulčovací hlava bez problémů obsekat i porost vyskytující se okolo stromů.
Druhým z adaptérů je vyžínací koš využitelný na vysekávání řečišť vodních toků.
Posledním z dosud zakoupených nářadí jsou ořezávací pily s pracovním záběrem 2,4 metru. Zvládnou ořez větví do průměru 20 cm. Při ořezávání větví bude příkopové rameno především z bezpečnostních důvodů agregováno v předním závěsu traktoru.
Další adaptéry jako například frézu na hloubení příkopů, nůžky apod. je možné dokupovat postupně. Výměna jednotlivých adaptérů je díky použitým rychlospojkám jednoduchá a časově nenáročná.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down