28.07.2010 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Den zahradní a komunální techniky

Více než čtyřicet firem se letos zúčastnilo největší přehlídky strojů a zařízení určených pro údržbu zahradních a komunálních ploch, která se před časem konala v Humpolci. V průběhu dvoudenní akce se návštěvníci z řad odborné i laické veřejnosti mohli seznámit s více než osmi desítkami stojů. Kromě mechanizace evropské a americké výroby nechyběly na výstavní ploše ani stroje japonské produkce.

Nejpočetnější zastoupení na čtvrtém ročníku Dnu zahradní a komunální techniky, pořádaném vydavatelstvím odborných časopisů a publikací Profi Press, s. r. o., měly stroje na zakládání a údržbu travnatých ploch – sekačky se sběrem a bez sběru travní hmoty, extenzivní a intenzivní mulčovače, půdní frézy, rekultivátory, aerifikátory nebo rozmetadla. Samostatnou sekci tvořily nosiče nářadí o různých výkonnostních třídách a zařízení na zpracování dřevní hmoty.
Jak již bylo zmíněno v úvodu, letošní akce se zúčastnilo přes čtyřicet společností, pojďme se s některými firmami a jejich nabídkou blíže seznámit.

Travní traktory americké výroby
Na Dni zahradní a komunální techniky nemohla chybět společnost STROM Praha, a. s., výhradní distributor výrobků americké firmy John Deere pro Českou republiku. Z široké nabídky zahradních traktorů s žacím ústrojím Edge Xtra, které jsou nabízeny v několika řadách (X100 vhodné pro sečení plochy do 6000 m2, X300 pro plochy do 8000 m2 a modely X500 a X700 pro sečení pozemků nad 8000 m2), představila společnost v Humpolci model s dieselovým motorem X748 o výkonu 17,9 kW a objemu válců 1116 cm3. Šířka záběru je od 122 do 152 cm, objem sběracího koše dosahuje 500 l až 1000 l s možností hydraulického zdvihu koše do výšky až 2 m. Uživatel ocení především dobrou pohyblivost stroje v kopcovitém a obtížně přístupném terénu, kterou výrobce docílil pohonem přední nápravy z pevné litiny a plně svařovaným ocelovým rámem o síle 4,6 mm.
U novinky řady X700, modelu X749, je třeba vyzdvihnout řízení všech čtyř kol, což zaručuje lepší manévrovatelnost a sečení kolem překážek. K pohodlnému ovládání traktoru dále přispívá hydraulické řízení, sklopný volant, pedály Twin Touch a dva vnější hydraulické okruhy. Modely řady X700 lze vybavit přídavnými zařízeními (zametačem, čelní radlicí atd.), takže najdou uplatnění i při údržbě komunikací. Z dalších exponátů jmenujme žací stroj s nulovým poloměrem otáčení Z-Trak 997, který je vybaven dieselovým motorem Yanmar s přímým vstřikováním. Výkon motoru je 23 kW, obsah válců 1330 m3. Žací ústrojí se záběrem 1,52 m nebo 1,83 m může být jak s výhozem do strany tak dozadu. K jeho jednoduché a pohodlné ovladatelnosti přispívá zvedání a spouštění pouhým dotykem spínače umístěným nově na ovládací páce řízení. Na druhé páce řízení je tlačítko rychlého vypínání/zapínání žacího ústrojí.

Sekačky s nulovou osou rotace
Společnost Cime, s. r. o., se sídlem v Pelhřimově se od svého vzniku v roce 1994 zaměřuje na prodej a servis zemědělských, lesních, stavebních a komunálních strojů. V nabídce firmy najdeme techniku a zařízení předních světových výrobců – traktory rakouské firmy Lindner, mulčovače francouzské společnosti Gyrax, italské vertikální frézy a mulčovače od společnosti Maschio či věhlasné německé kloubové nakladače Weidemann.
Na výstavní ploše nemohly chybět osvědčené sekačky amerických firem Walker a Grasshopper. Tyto stroje s nulovou osou rotace lze využít na členitých plochách a díky nízko položenému těžišti také ve svažitějších terénech. Pracovní záběr žacích hlav u obou značek je až 180 cm, výška strniště je nastavitelná již od 2,5 cm. V další části expozice byly představeny stroje americké společnosti Billy Goat, jejichž výrobky lze rozdělit do dvou hlavních kategorií – technika pro údržbu a regeneraci zelených ploch a stroje pro sečení a úklid. Do první skupiny patří aerifikátory nebo prořezávače trávníků, do druhé pak sekačky na vysokou trávu, křovinořez, vysavače či fukary. Blíže můžeme představit křovinořez Outback® se záběrem 60 cm, který je ideálním pomocníkem při odstraňování náletových dřevin do tloušťky 3 cm. Stroj je vybaven pevnou žací hlavou, která přispívá k lepší stabilitě. Úplnou novinkou byly mini nakládače Pixy určené pro zákazníky, kteří potřebují kompaktní stroje s velkou manévrovací schopností.

Výkonné hydrostatické nosiče
Společnost Agrocar, s. r. o., se v Humpolci prezentovala značkami Agria, Scag, Jensen a Eliet. Spolu s jednoosými nosiči nářadí německého předního výrobce Agria byl prezentován i německý výrobce Safety mulčovačů Humus. V porostu bylo možné zhlédnout nejvýkonnější hydrostatický nosič nářadí na našem trhu Agria 5900 Taifun o výkonu 22 koní spolu s právě zmíněným patentovaným Safety mulčovačem Humus o záběru 125 cm opatřeným dvojmontáží hnacích kol. Zajímavým nářadím pro hydrostatické nosiče řady 5900 byla komunální sněhová fréza švýcarského výrobce Zaugg. Fréza se záběrem 85 cm je opatřena patentovaným bezpečnostním systémem šneku pro těžký komunální provoz v zimě. Pro všechny modely jednoosých nosičů a malotraktorů byla na stánku Agrocar šípová radlice o záběru 1,25 m.
Komunální sekačky s nulovým poloměrem otáčení Scag si bylo možné vyzkoušet jak s žacím ústrojím se zadním či bočním výhozem, tak i s nejčastěji používaným patentovaným intenzivním mulčováním Hurricane na strojích o záběrech 122, 132 a 155 cm. Zajímavou ukázkou byla nejsilnější sekačka Scag Turf Tiger se vznětovým motorem Caterpillar o výkonu 28 koní a extenzivním Safety mulčovačem zmíněného výrobce Humus o záběru 147 cm. Novinkou a taktéž humpoleckou premiérou byla ergonomicky vedená sekačka ve stoje Scag V-Ride, opět s nulovým poloměrem otáčení. Bylo možné si vyzkoušet dva modely, menší o záběru 91 cm s výkonem 20 koní a větším o záběru 122 cm s motorem o výkonu 24 koní. V Humpolci rovněž nechyběl nejprodávanější model Jensen A530XL schopný zpracovávat dřevní materiál až do průměru 15 cm.

Japonská kvalita
Návštěvníci Dne zahradní a komunální techniky se rovněž mohli seznámit se stroji společnosti Eurogreen CZ, s. r. o., která zastupuje v České republice japonského výrobce zahradních a zemědělských strojů a zařízení Iseki a německého výrobce sekaček a mulčovačů AS Motor. Z široké škály strojů přivezla firma Eurogreen do Humpolce ze série traktorů TXG (oceněná zlatou medailí na evropském veletrhu zahradní a komunální techniky Demopark) model TXG 23A. Jde o traktor s dieselovým motorem o výkonu 27 koní s pohonem všech kol. Díky přídavné pracovní hydraulice a vývodovému hřídeli lze tento stroj agregovat s velkým množstvím přídavných zařízení. V zimních měsících to může být sněhová radlice, čelní zametač s univerzálním válcem nebo sněžná fréza, z letních nástavců jmenujme čelní nebo mezinápravové kosy, sběrací koš, vpředu i vzadu nesené mulčovače či sběrače listí.
Z čelních sekaček se návštěvníci mohli seznámit s modelem Iseki SFH 220, který díky přední žací liště zaručuje kvalitní sečení. Pro celoroční využití na velké plochy je předurčen nový nosič nářadí Iseki ICT 50. Díky silnému čtyřválcovému dieselovému motoru a důmyslné konstrukci lze tento stroj agregovat s řadou přídavných zařízení. ICT 50 tak může fungovat jako transportér, sekačka se sběrem, mulčovač, zametací nebo posypový vůz.

Stroje do svažitých terénů
Mezi vystavovateli nechyběly ani firmy LGD Technika a TopKarMoto, které zde společně vystavovaly rakouskou techniku Reform a zařízení finského výrobce Avant. Při dvoudenní prezentaci byl zejména ze strany zákazníků obdivován jednoosý nosič nářadí Reform M9 se zakladačem trávníků. Novinka ve výrobním programu má nový motor Robin o výkonu 13,5 koní, hydrostatický pojezd s nulovým poloměrem otáčení a inovované elektrohydraulické ovládání hydropojezdu. Díky těmto vlastnostem je Reform M9 stále více oblíben také u firem zabývajících se údržbou a sečením travních ploch při nasazení s různými druhy mulčovačů a žacích lišt. V Humpolci byl rovněž představen nový typ dvouosého nosiče Reform Metrac H6X s čelním mulčovačem. Tento stroj je konstrukcí a nízkou hmotností určen především pro práci na velmi svažitých plochách, především v horských oblastech.
Finského výrobce mininakladačů Avant zde reprezentoval největší z modelové řady, novinka roku 2009, Avant 750.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down