29.07.2010 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový design, bezpečnost i komfort

Francouzských postřikovačů Tecnoma jezdí v České republice stovky. S novým modelem přišla společnost v roce 2008 a hlavní důraz v inovacích byl kladen na maximální technickou úroveň, komfort obsluhy a bezpečnost řidiče. Změny v designu souvisejí se snazším přístupem ke všem servisním bodům a důležitým částem stroje. Většina příplatkových položek se stala standardní výbavou stroje.

Do České republiky zajišťují dovoz strojů Tecnoma firmy: Agrokonzulta Žamberk, s. r. o., Agrozet České Budějovice, a. s. - Závod Telnice, Agrowest, a. s., Garnea, a. s., Lukaservice, s. r. o., Uniagro, s. r. o.
Na výstavě SIMA v roce 1959 se objevil poprvé tajemný stroj se značkou Tecnoma. Za jeho zrodem stál Vincent Ballu, který roku 1952 založil stejnojmennou společnost. Návštěvníky tenkrát tento stroj zaujal hned třemi novinkami ve světě postřikovačů do té doby neznámými: Měl k dispozici sklolaminátovou nádrž, používal plastové komponenty a srdcem mu bylo písto-membránové čerpadlo.

Tři postřikovače mají práce dost
V ZD Dolní Újezd jezdí hned tři samojízdné postřikovače Tecnoma. A i tak mají s pozemky družstva dosti práce. Podnik totiž hospodaří na celkové výměře okolo 8000 ha, z toho 7000 ha je orná půda. Na polovině výměry pěstují obilniny, druhou největší plochu zabírá kukuřice a jeteloviny - základ krmiva pro živočišnou produkci. Mezi další plodiny, které se objevují na polích okolo Újezda, patří řepka a mák na 200 až 300 ha. Z živočišné produkce má podnik prakticky všechno: 2100 kusů dojného skotu, dále 4000 prasat, z toho 200 až 300 prasnic a ostatní na výkrm. Podle ekonomické situace se pouštějí do turnusu výkrmu 60 000 brojlerů.
Další přidruženou výrobou je bioplynová stanice, která je „krmena“ jednak kejdou a jednak siláží a senáží, a také výroba peletek z obilí, konkrétně z pšenice, ovsa nebo ječmene. V Dolním Újezdě vyrábějí i hrazení do dojíren a stání, montují míchací zařízení a čerpadla ke kejdovému hospodářství a vyrábějí skleníky.
První stroj zakoupil podnik v roce 2000. Byl to první samojízdný postřikovač pracující na pozemcích ZD Dolní Újezd. Do té doby aplikovali postřik pouze taženými modely. Laser s nádrží 3000 litrů a rameny 30 m je přesvědčil natolik, že v roce 2003 zakoupili další postřikovač z rodiny Laserů, tentokrát s nádrží 4000 litrů a rameny 36 m. Posledním přírůstkem se stal už nový model LASER 4236 GVS s nádrží 4200 litrů a rameny 36 m.

Postřikovač v plné výbavě
Jak už bylo řečeno, hlavní změnou je poskytnout všechny důležité funkce zákazníkovi už ve standardní verzi, nikoliv až za příplatek. Novým designem se myslí nejen vysoká estetika, ale také maximální praktičnost a tak se k servisním bodům dostane obsluha mnohem snáze. Kompletní zakrytování po celém obvodu stroje zamezuje poškozování porostu a důležitých částí podvozku. Dále nabízí odkládací prostory pro ochranné prostředky a chemikálie.
Začneme-li hlouběji s výčtem inovací postřikovače, už konstrukce podvozku se od té starší verze odlišuje. Podvozek svařený z dvojitých ocelových profilů mu zajišťuje, stejně jako vynikající povrchová úprava s dvouvrstvým lakováním, vysokou odolnost a dlouhou životnost. Postřikovač je možné vybavit plynulým hydraulickým nastavením rozchodu kol ovládaným z kabiny obsluhy. Pravdou ovšem je, že v praxi tuto funkci požadují spíše uživatelé, kteří pracují v oblasti služeb, standardním zemědělským podnikům většinou vyhovuje mechanické nastavení rozchodu. Například v Újezdě mají na všech strojích mechanicky nastavitelný rozchod kol, který vyhovuje všem jejich podmínkách. Obě nápravy jsou odpruženy již osvědčeným automatickým regulačním systémem Axair. Na přední nápravě je každé kolo odpruženo zvlášť, vzadu jsou měchy nově umístěny na středu výkyvné nápravy. Podvozek je možné dodat se světlými výškami od 105 do 180 cm.
Pod kapotou najdeme vodou chlazený motor Deutz jehož šest válců zajišťuje stroji výkon až 240 koní. Současně s modifikací motoru došlo ke změně provedení a navýšení kapacity palivové nádrže na 360 litrů.
Pojezd postřikovače je hydrostatický s třemi rychlostními rozsahy - pracovní 0až 12 km/h, 0 až 22 km/h a transportní 0 až 40 km/h. Pro pojezd pracují dvě hydraulické čerpadla v součinnosti s hydromotory jednotlivě na každé kolo. Hydromotory jsou u nové verze všechny stejné a mezi sebou zaměnitelné, což přispívá k snazšímu servisu stroje. Postřikovač je možné ovládat ve třech režimech řízení - jednou nápravou zvlášť, oběma nápravami současně a dokonce i krabím chodem.
Nově se u samojízdných postřikovačů vyrábějí nádrže z vysoceodolného polyetylénu. Kapacita hlavní nádrže byla navýšena až do objemu 5200 l, nádrž na proplach na 450 l a nádrž na mytí rukou 20 l.
Postřik žene systémem písto-membránové čerpadlo o výkonu 305 l/min. při tlaku 15 bar. Potom, co postřikovač ukončí aplikaci, je potřeba postřikové ústrojí propláchnout, jinak může dojít ke kontaminaci s dalším postřikem. Tuto práci odvede pět rotačních mycích trysek Lav’Ton. Na výstavě SIMA v roce 2008 dostala Tecnoma medaili za systém Autonet. Ten má za úkol vypláchnout nádrž i ramena, což provádí automaticky postupným ředěním zbytkového množství postřiku. O’Clear, další systém související s ekologickým zacházením s postřikem, zajišťuje plnění bez kontaminace okolí. Doplnění čisté vody je možné skrz systém Novaflow, který automaticky řídí plnění nádrže a také zabraňuje jejímu přetečení.
Obsluha stroje si pochvalovala novou prostornější kabinu a jednoduchou obsluhu. Ta byla dána i tím, že konkrétní model byl vybaven všemi možnými systémy precizního zemědělství, jakými je GPS navigace spojená s autopilotem, systém automatického vypínání sekcí ramen nebo systém automatické korekce výšky ramen nad porostem Topfield. Všechny tyto systémy jsou řízeny z jednoho ovládacího panelu. Širokoúhlý barevný LCD monitor zobrazuje přehledně všechny potřebné informace.

Co říká na nový postřikovač obsluha?
Rozhodně se jí s novým strojem pracuje dobře. Za ocenění patří prostorná kabina s rádiem i klimatizací. Bezpečnost před chemickým postřikem je zajištěna několika uhlíkovými filtry. „Díky jinému uchycení podvozku máte pocit, jako když celý stroj plave. Odpružení je pocitově mnohem lepší než na starších strojích,“ říká Josef Kyncl.
Další pochvalu získává postřikovač za jednoduchost ovládání spojené se všemi elektronickými systémy. Výhodou je redukce ventilů ze čtyř na dva. Jeden je na nasávání jeden na vypuštění – je to jednoduché a rychlé. „Stroj je opravdu kvalitní a pracuje se s ním dobře. Ročně postříká okolo 10 000 ha, takže v něm trávím spoustu času,“ dodává J. Kyncl.

Dubická Zemědělská, a. s.
Dalším podnikem, kde si vybrali samojízdný postřikovač od Tecnoma, je podnik Dubická zemědělská, a. s., který se rozkládá mezi Zábřehem na Moravě a Mohelnicí, na okraji Hané a v předhůří Jeseníků na výměře 4220 ha. Orná půda z toho zabírá 3300 ha a okolo 800 ha jsou louky, 380 ha orné půdy je využito na pěstování řepky, 215ha na řepu. Na 200 ha roste triticale, 80 ha zabírá mák 360 ha jarní ječmen a na 1000 ha se pěstuje pšenice. Na 130 ha se pěstuje len olejnatý a na 200 ha vojtěška. Jelikož je podnik akcionářem společnosti Olseed, a. s., Olomouc, produkuje ještě osiva. K tomu slouží asi 450 ha. V živočišné výrobě chová podnik 650 dojných krav holštýnského plemene s užitkovostí 8300 kg a 350 prasnic.
V loňském roce zakoupila společnost samojízdný postřikovač Tecnoma. Je to vůbec první samojízdný postřikovač, který kdy jezdil po pozemcích podniku. Před ním aplikovali postřik čtyři tažené postřikovače s rameny o záběru 18 m. Nový model je už vybaven jak GPS navigací, tak automatickým ovládání sekcí ramen, a to přímo od Tecnomy. V kabině tak „nestraší“ několik monitorů, ale pouze jeden.
Postřikovač v Dubicku má nádrž na 4200 l a ramena se rozkládají na pracovní záběr 24 m. Stejně jako v Dolním Újezdě, ani tady podnik nepoužívá hydraulické nastavování rozchodu kol, přizpůsobili setí postřikovači, a tak mají všude jen jedny kolejové řádky.

Přesvědčila je plná výbava
„První myšlenka na samojízdný postřikovač se zrodila z potřeby vyšší produktivity práce. Dříve jsme měli čtyři postřikovače, čtyři řidiče a ještě jsme si museli nechat aplikovat postřik službami na porosty řepky a kukuřice. Dnes to všechno zvládáme sami. Jedním z důvodů proč jsme pořídily postřikovač Tecnoma, byla dobrá obchodní spolupráce s importérem Agrozet Telnice a současně s regionálním prodejcem Agroregina Olomouc. Přesvědčila nás také plná výbava ve standardu stroje a jeho technická a technologická vyspělost,“ říká předseda představenstva Ing. Milan Žváček
Po roce provozu jsou spokojení, žádné problémy s postřikovačem nebyly. Obsluha stroje Aleš Vejmula si postřikovač nemůže vynachválit. Práce na něm ho baví a za rok s ním získal tolik zkušeností, že spolupracuje a poskytuje zpětnou vazbu zástupcům výrobního závodu Tecnoma.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down