14.07.2010 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úsporné revoluční technologie

Přestože společnost Dagros se sídlem v Kostomlatech nad Labem nepůsobí na českém trhu se zemědělskou technikou dlouho, stala se už významným partnerem mnoha zemědělců. V její nabídce jsou především stroje s velkými výkony, které výrazným způsobem ovlivňují provozní náklady, a tím i ekonomiku podnikání. Vesměs jde o spolehlivé robustní zařízení s vysokou užitnou hodnotou a dlouhou životností.

Přesvědčit se o tom mohou nejen dosavadní uživatelé, ale i návštěvníci řady předváděcích akcí a výstav. Na letošním veletrhu Techagro nás zaujaly tři exponáty, které uvedenou charakteristiku splňují bezezbytku.

Pásový shrnovač Roc
Tím první byl pásový shrnovač Roc 950 o záběru 9,5 m s revolučním systémem shrnování píce, který má podle ředitele společnosti Dagros Ing. Zdeňka Šilara 1,5krát větší výkon než konvenční shrnovače. Základem každé ze tří sekcí je prstový sběrač s plastovými kryty a příčný pásový dopravník. U každé sekce je možné měnit směr pohybu pásu. Sběrač hmotu posečené vojtěšky či jetele nadzdvihne a dopravník ji posune do strany. Díky důmyslnému systému pohonu prstového sběrače a možnosti reverzace příčného dopravníku je možné podle množství materiálu libovolně měnit směr posuvu dopravníku, případně lze tok materiálu na dopravníku rozdělit. Existují tak čtyři varianty shozu. Buď se píce shrnuje ze všech tří pásů doleva nebo doprava, nebo dva pásy shrnují píci doleva a jeden doprava, či naopak. Obsluha tak může ovlivňovat množství hmoty v řádku. Při práci i přepravě jede stroj po vlastní nápravě, přepravní šířka je 2,5 m a přepravní výška nepřesáhne 3,1 m. Shrnovač připojený v tříbodovém závěsu traktoru má tři hydraulické okruhy, vlastní čerpadlo poháněné kardanovým hřídelem z traktoru a nádrž na olej umístěnou v oji o objemu 400 l. V ideálních podmínkách při rychlosti 10 km/h se jeho výkon pohybuje kolem 8 ha/h, požadovaný příkon traktoru je 100 koní.
„Shrnovače Roc jsou vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu, který je zárukou maximální provozní spolehlivosti, minimálních nároků na opravy a servis a dlouhé životnosti,“ seznamuje nás Ing. Zdeněk Šilar. „To nejcennější, s čím pásové shrnovače Roc přicházejí, jsou kvalitní práce a velké výkony. Výrazně snižují ztráty živin, neodrolují cenné lístky, nenahrabují prach a kameny, nehrozí poškození řezačky a i při slabších sečích vytvářejí mohutné řádky kvalitní píce. Velký výkon - až 4000 hektarů za rok - dosahují i s relativně slabším traktorem při nízké spotřebě nafty. Čím kvalitnější získáme objemné krmivo, tím pak více peněz ušetříme za sóju či jiný bílkovinný koncentrát. A to nemluvím o nižším obsahu popelovin v senáži až o 25 procent či kvalitě kvasného procesu, stejně jako o výkonu celé linky nebo úspoře pracovníků a provozních nákladů. Shrnovače Roc se hodí nejen ke sklizni senáží, zejména v kamenitých podmínkách, ale lze je využít i při sběru biomasy, například slámy či rostlinných zbytků po kukuřici na zrno.“

Nová řada mulčovačů Star Cut
K hlavnímu sortimentu společnosti Dagros patří anglické mulčovače Spearhead se svislou osou rotace, které si již mezi českými zemědělci našly své místo. „V tomto roce přicházíme s novu řadou mulčovačů Star Cut o záběru 2,9 až 12,1 metru, jež doplňují u nás velice oblíbené modely Multi Cut,“ pokračuje Zdeněk Šilar. „Zatímco robustní mulčovače Multi Cut jsou určeny především k likvidaci trvalých travních porostů či náletů, nová řada Star Cut si dokonale poradí s posklizňovými zbytky všech plodin, které se sečou na vyšší strniště. Následné zpracování pozemku a předseťová příprava je tak mnohem snazší. Hlavním důvodem tohoto systému hojně využívaného v Německu je vedle úspory nafty i vyšší výkon sklízecích mlátiček, které nechávají vysoké strniště. Ty pak sklidí velký počet hektarů v době, kdy je obilí nejkvalitnější a tím i nejcennější. V Německu nejsou výjimkou ani kombinace mulčovače Star Cut s talířovým podmítačem, kdy se jedním přejezdem strniště zmulčuje a zároveň podmítne.“
Z dosavadních praktických testů vyplývá, že čím delší zůstává strniště, tím roste výkon sklízecí mlátičky a klesá spotřeba nafty. Při sklizni na strniště 14,6 cm byla průměrná spotřeba nafty u sklízecí mlátičky 18,4 l/ha a průměrný výkon byl 3,5 ha/h. Pokud za mlátičkou zůstalo strniště vysoké 36,5 cm, spotřeba nafty klesla na 11,4 l/ha a hodinový výkon vzrostl na 4,7 ha. Připočteme-li k 11,4 l nafty ještě 2,6 litrů spotřebovaných mulčovačem, dostaneme se na celkovou spotřebu 14 l, což je stále o 4,4 l méně než v případě sklizně na nízké strniště. Je třeba připomenout i vyšší hodinový výkon o 1,2 ha, nemluvě o tom, že při vysokém strništi lze vzhledem k vlhkosti začít sklízet o hodinu dříve a končit o hodinu déle. Což je navíc dalších devět hektarů za směnu.

Ekonomicky výhodné mobilní haly
Společnost Dagros představila v Brně i třetí zajímavou novinku, a to robustní, ekonomicky výhodné a vysoce kvalitní obloukové mobilní haly a přístřešky Agricultura Modular. Určeny jsou k uskladnění strojů, k ustájení skotu i ovcí, ke skladování balíků sena či slámy, lze je využít i jako jízdárny či průmyslové haly. Uvedený mobilní halový systém široký 4,5 až 12 m, vysoký 3 až 13,65 m a dlouhý dle požadavků uživatele nevyžaduje žádnou základovou desku. Haly mohou být upevněny na betonovou, případně asfaltovou plochu, nebo pomocí půdních kotev i na nezpevněné místo, jako jsou louky či pastviny. Základem hal je samonosná, vysoce stabilní, žárově pozinkovaná ocelová konstrukce. Na ní je napnuta speciální polyetylenová plachta s desetiletou zárukou, jejíž životnost je více než 25 let. Dodává se v několika barevných provedeních, přitom je snadno omyvatelná a neudržují se na ní plísně. Pro lepší prosvětlení vnitřního prostoru se plachta vyrábí s horním prosvětlovacím pruhem.
„K dispozici je řada různých variací, ať už otevřené, či z jedné strany zakryté, nebo s protiprůvanovou sítí, s rolovatelnými či posuvnými vraty a podobně,“ říká závěrem Ing. Zdeněk Šilar. „Zemědělci ocení vysoce odolnou plachtu proti roztržení i UV záření, nízké stavební náklady a vysokou rychlost výstavby, jednoduché stavební povolení, odpisy do deseti let i minimální problémy s financováním prostřednictvím leasingových společností. Konstrukce hal vyhovuje všem sněhovým pásům a statika odpovídá přísným evropským normám.“

Klíčové informace
 -Výkon pásového shrnovače Roc 950 se pohybuje kolem osmi až deseti hektarů za hodinu při nízké spotřebě nafty.
 -Nová řada mulčovačů Star Cut o záběru 2,9 až 12,1 m si dokonale poradí s posklizňovými zbytky všech plodin, které se sečou na vyšší strniště.
 -Obloukové mobilní haly a přístřešky Agricultura Modular jsou určeny k uskladnění strojů, k ustájení skotu i ovcí i ke skladování balíků sena či slámy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down