13.07.2010 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úspěšné jaro v jihočeském regionu

Společnost Daňhel Agro a.s. je jedním z prodejců zemědělské techniky značky John Deere a pokrývá území jižních Čech až k středním Čechám. Její historie sahá do devadesátých let minulého století. Letos na jaře slavila firma prodejní rekord. Povedlo se jí prodat pět sklízecích řezaček. Prodej strojů je jen jedním z pilířů podnikání firmy. Dále zajišťuje servis, provádí služby vlastními stroji v rostlinné výrobě, hospodaří na vlastní farmě a obchoduje se zemědělskými komoditami.

První historické prameny firmy Vlastimila Daňhela pocházejí možná už z roku 1654 z Pravíkova, kde je potvrzeno, že Daňhelové jsou rod zemědělců odjakživa.Ty novodobé dějiny, jak sám zakladatel firmy říká, začali přesně 21. října léta páně 1991, kdy Vlastimil Daňhel odevzdal klíče od služebního automobilu v poslední práci a vydal se na dráhu podnikání.
Prodej má na starosti pod vedením Pavla Špíny šest prodejců. Servis prodaným strojům zajišťuje dvacet techniků lokalizovaných do dvou středisek.
Další podnikatelskou činností, toho času v rozsáhlém rozvoji, je poskytování zemědělských služeb. Ve svém strojovém parku mají zaměstnanci firmy Daňhel techniku značky John Deere, tedy celkem šestnáct traktorů, devět kombajnů a pět řezaček.
A aby se zcela nevzdálili svým zemědělským předkům, hospodaří firma Daňhel na dvou farmách o rozloze 2600 ha.
Dohromady společnost Daňhel Agro a.s. zaměstnává asi devadesát lidí.

Prodej, servis a zemědělské služby
Původně prodávala firma Daňhel závěsnou techniku. Teprve v letech 1992 a 1993 se rozhodli, že by chtěli prodávat i traktory. Otázkou bylo, jaké? A byl to právě současný prodejce Pavel Špína, který přišel s názorem, že nad stroje „od jelena“ není, a tak traktory jedině JohnDeere. A když se jim po roce povedlo domluvit se s výhradním dovozcem těchto strojů do České republiky – se společností Strom Praha, stala se jedním z prodejců. Dnes lze dokonce o ní říci, že se stala jedním z nejlepších prodejců v České republice.
Silná stránka spočívá v tom, že stroje John Deere výborně uživatelsky zná ze služeb. Dennodenně s nimi pracují a jako prodejci dokáží poradit prakticky se vším. Samozřejmostí je i rychlý a kvalitní servis. Nakonec o jejich úspěchu hovoří i pětice nových řezaček v regionu, z nichž jedna je určena přímo firmě Daňhel do služeb.
Služby začala firma provozovat v roce 1994. Koupili první traktor a také první kombajn a pustili se do další podnikatelské činnosti.Nyní jsou služby jedním ze stěžejních pilířů obratu společnosti. Sklízecí řezačku si na první sezónu služeb firma pouze půjčila, ale když viděla, kolik poptávek po její práci všude okolo je, ihned ji koupila. A nakonec nezůstalo u jedné, postupně firma přikupovala další stroje až na dnešní konečný počet pět řezaček. Letos se rozloučili z nejstarší z nich a místo ní si pořídili novu řezačku, mnohem výkonnější, a to John Deere 7750 s výkonem 630 koní. S rozvojem bioplynových stanic se poptávka po službách s řezačkami jenom zvyšuje, a tak za poslední dva roky odpracovaly řezačky pět až šest tisíc hektarů za sezónu.
Ale ani kombajny nezahálí. Při loňských, ne zcela povedených mokrých žních, sklidilo devět kombajnů 8837 ha.
Stroje firmy Daňhel nabízí svým zákazníkům kompletní služby, od setí až po sklizeň a odvoz a dokonce i uskladnění.

Noví majitelé
Jedním z nových majitelů řezačky se stalo i Zemědělské družstvo Novosedlí. Podnik hospodaří na rozloze 2200 ha, z toho 400 ha zaujímají louky. Kromě rostlinné výroby má i živočišnou výrobu. Pěstuje řepku, pšenici, ječmen a také kukuřici jako krmivovou základnu pro svá zvířata a rovněž jako krmivo pro bioplynovou stanici. Do letošního roku sklízeli louky i kukuřici pomocí služeb, ale letos si už pořídili vlastní stroj. Protože už léta u nich pracují stroje John Deere a jsou s nimi spokojeni, rozhlíželi se po sklízecí řezačce stejné značky. Rozhodně rozhodlo i to, že jim řezačka byla převedena na jejich polích v praxi.
Dalším budoucím majitelem sklízecí řezačky se stal ZD Bernartice hospodařící na rozloze 3000 ha ve výšce 460 až 500 metrů. Rostlinná výroba zahrnuje pěstování řepky a obilnin, živočišná výroba chov krav a prasat. Kukuřice se pěstuje jak na siláž, tak i na zrno a slouží jako krmivo pro zvířata. Zatímco ve většině podniků se snaží do živočišné výroby neinvestovat nebo ji dokonce rušit, podnik letos zvýšil stavy o 130 kusů krav a musí proto zvětšit i příslušné zázemí pro krmivářskou základnu. Hlavním důvodem koupě tedy byla nunost nahradit starou řezačku, která už dosluhovala novou. Pro značku John Deere a firmu Daňhel se rozhodli, protože s nimi mají dobré zkušenosti. Kromě řezačky je totiž v podniku i deset traktorů značky John Deere.
AGRO Jesenice a.s se sídlem v Hodkovicích je dalším majitelem nové řezačky. Podnik hospodaří na 3640 ha zemědělské půdy, 3359 ha je orné půdy a 281 ha travních porostů. Pěstuje na 1000 ha pšenici, na 350 ha ječmen, na 220 ha mák, na 580 ha řepku, na 550 ha kukuřici na siláž, na 300 ha vojtěšku a na menší výměře speciální plodiny, jako jsou len, špenát a zelený hrášek.
V živočišné výrobě chová Agro Jesenice 1050 dojnic v 1 VKK, na který navazuje bioplynová stanice na výrobu elektřiny o výkonu 500 KW. Dále podnik má 450 prasnic a na výkrm 2500 prasat. Řezačku John Deere vybral podnik, protože s ní má již dlouholeté dobré zkušenosti a rovněž pro velice výhodnou cenu ve srovnání s konkurencí. Kromě řezačky má podnik od značky John Deere tři traktory, secí stroj a dvě řezačky.
Posledním kupcem sklízecí řezačky je ZOD Hořice. Jeho pozemky se rozkládají na ploše 3200 ha zemědělské půdy, z toho je 2400 ha orné a zbytek výměry tvoří louky a trvalé travní porosty. V rostlinné výrobě dominují obilniny na ploše 1100 ha, řepku pěstují v Hořicích na 450 ha, brambory na 100 ha, mák na 60 ha, kukuřici na 400 ha a víceleté plodiny na 150 ha.V živočišné výrobě dominuje výroba mléka. Společnost chová 550 dojnic holštýnského a červeného strakatého plemene. Dále se v podniku ¨zaměřují na produkci vepřového a hovězího masa.
Řezačku John Deere si prý vybrali především díky velmi dobrým referencím z vyspělých podniků v jejich okolí, kde uživatelé zdůrazňovali vysokou spolehlivost stroje a jeho technickou vyspělost. Důležitou roli ve výběru hrála i zajímavá pořizovací cena. Dříve, konkrétně devět let nazpět, jsme provozovali řezačku Claas Jaguar 850.
ZOD Hořice je majitelem sedmi strojů značky John Deere, z toho pěti traktorů. Těchto pět strojů v našem podniku odpracovalo celkem asi 45 000 Mh tvrdé práce. Důkazem spolehlivosti jsou pouze dvě vážnější závady, konkrétně na převodovém ústrojí. Jinak se řeší pouze povrchové banality. Takže podle názoru ZOD Hořice je spolehlivost a vysoká technická úroveň silnou stránkou značky John Deere. Velkým přínosem je i nižší spotřeba paliva ve srovnání se starší technikou, výrazně vyšší produktivita práce a pohodlí pro obsluhu. 

Pět řezaček
Pět řezaček vyrovnaných na dvoře u firmy Daňhel se tedy brzy rozjede za svými majiteli. Všechny stroje jsou ze stejné rodiny, z modelové řady 7050 kromě nejvýkonnějšího řezačky 7750, kterou si koupila přímo firma Daňhel do služeb. Ostatní stroje nesou označení 7350. Řada 7050 slibuje výkonný motor, převodovku pro plynulé nastavení délky řezanky, možnost nastavení protiostří a broušení z kabiny a také monitoring výkonu a výnosu. Řezačky je možné vybavit též různou technologií pro precizní zemědělství

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down