08.07.2010 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Světová premiéra víceúčelového vozu

Společnosti Agrall, zemědělská technika, a. s., Bantice, výhradní dovozce techniky Claas do České republiky, a U + M Servis, s. r. o., Třeboň, regionální prodejce strojů uvedené značky, měly na Dnu Zemědělci společnou předváděcí plochu. Představily na ní vesměs moderní výkonné stroje na sklizeň pícnin vhodné pro velké zemědělské podniky či podniky služeb. Světovou premiéru si v Kámeni odbyl víceúčelový návěs Claas Cargos 9500.

Jako první vjela do porostu ojedinělá souprava v České republice, systémový nosič Claas Xerion o výkonu 380 k a žací trojkombinace Claas Disco 9300 o záběru 9,1 m.

Sto padesát hektarů za den
Systémový nosič Xerion s patentovaným otáčením kabiny, plynulou převodovkou ZF a systémem řízení jak přední, tak zadní nápravy se k agregaci se uvedenou žací kombinací velice hodí. Tato souprava je schopna sklidit za den 150 ha při spotřebě 3,5 l paliva, velkou pracovní rychlost umožňuje hydropneumatické odpružení. Nosič je vybaven reverzací ventilátoru a satelitní navigací s přesností 5 cm. Za jízdy se nechá měnit tlak v pneumatikách až na 0,6 baru, poloměr otáčení je jen 6 m. Všechny stroje Claas Disco používají velice stabilní žací lištu s dokonalým řezem P-Cut. Hlavní přenos síly zajišťují velká, pomalu se otáčející kola v jedné řadě, což má vliv na malé opotřebení, delší životnost a tichou práci. Proti poškození jsou lišty chráněny systémem Safetylink pomocí definovaného střižného místa. Vzadu nesené lišty mají hydropneumatické odpružení Contour, které lze nastavit přímo za jízdy z traktoru.
Uvedenou soupravu následoval traktor Claas Axos 330 o výkonu 90 koní s obracečem Claas Volto 770 o záběru 7,7 m. Obraceče píce Volto se vyznačují dlouhou životností, vysokou pracovní rychlostí, dokonalým kopírováním terénu a nastavením bez použití nářadí. Za ním vjel na pozemek traktor Claas Arion 630 o výkonu 155 k se shrnovačem Claas Liner 3000 o záběru 12 m.V praxi se osvědčil velký průměr hlavy shrnovače s uzavřenou dráhou v olejové lázni, která řídí pohyb jednotlivých ramen. Tato konstrukce zajišťuje minimální opotřebení a tím i velmi dlouhou životnost. Shrnutou píci pak začal sklízet lis s variabilní komorou o průměru 1,8 m Claas Variant 385 s traktorem Axos 330.

Návěs Cargos jako stavebnice
Na závěr byla předvedena profesionální kombinace zaručující vysoký výkon. Šlo o kombinovanou ukázku sklízecí řezačky Claas Jaguar 950 a vozu Cargos, který je určen nejen pro sklizeň senáže, ale i k přepravě kukuřice na siláž.
V Kámeni byl předveden model Cargos 9500 objemu 44 m3, k dispozici jsou ještě typy Cargos 9600 o objemu 50 m3 a Cargos 9400 o objemu 38 m3. Vozy Cargos jsou vybaveny sběracím ústrojím nové konstrukce o záběru 2 m, které vyniká dokonalým kopírováním pozemku. Základem je řezací buben o průměru 860 mm se čtyřiceti, individuálně jištěnými noži. Nejmenší teoretická délka řezanky je 38 mm. Podstatně lepší plnění korby zabezpečuje nový sešikmený vstup. Na dně se nacházejí dva velmi silné řetězové dopravníky, přičemž každý z nich je samostatně poháněn. V zadní části vozu jsou pomocí rychloupínacího systému připevněny odnímatelné rozdružovací válce. Vůz je vybaven třemi nápravami, z nichž jedna je řiditelná. Sběrací ústrojí a rozdružovací válce je možné během 15 minut odmontovat a pak se ze senážního vozu stává klasický dopravní prostředek, který lze využít k odvozu zelené píce od řezačky. Jde o stavebnici, která se může během roku různě využívat podle okamžité potřeby.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down