16.06.2010 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přistávací dráhu okupovaly stroje

Na ploše letiště v Nitře-Janíkovcích se konal počátkem května první ročník Dne komunální a zahradní techniky pořádaný vydavatelstvím Profi Press na Slovensku. Jeho program se podobal tomu, na který byli po tři roky zvyklí návštěvníci obdobné akce v České republice na pozemcích města Sázava.

Ač šlo o premiéru podobné akce, hned na první pokus se stala asi největším předváděcím podnikem profesionálních komunálních a zahradních strojů ve Slovenské republice. Svoji techniku zde totiž prezentovalo třicet firem a k vidění mezi nimi byly i společnosti z Česka, jež nemají na Slovensku zastoupení. Jen návštěvníků mohlo být snad více, ale podle vyjádření zástupců vystavovatelů, ti pro ně důležití z řad odborné veřejnosti si za slunečného počasí cestu do Janíkovců našli, takže v mnoha expozicích probíhala jednání s konkrétními požadavky a přísliby budoucí spolupráce.
Předvádění bylo tentokrát organizované
Narozdíl od obdobné prezentace v České republice, která se letos stěhuje ze Sázavy do Humpolce a v jejímž dvoudenním scénáři se s organizovaným a komentovaným předváděním nepočítá, v Nitře byly stroje vzhledem k premiérovému představení rozděleny do několika kategorií a zástupci firem dostávali při jejich praktických ukázkách byť časově omezenou možnost přiblížit krátkým komentářem divákům jejich klady a přednosti.
Tak mohli návštěvníci porovnat práci strojů patnácti značek v kategorii sečení se sběrem, třináct se jich představilo při intenzivním mulčování, další třináctka mulčovala extenzivně, pět strojů se prezentovalo při zakládání trávníků, sedm jich zpracovávalo dřevní odpad a šest ukázalo své kvality při úklidu asfaltové plochy přistávající letištní dráhy.
Jen z tohoto stručného výčtu je zřejmé, že i když pro jednotlivé představení strojů a příslušný komentář byly vyhrazeny pouhé dvě minuty, prezentace šedesátky strojů trvaly okolo dvou hodin.
Teprve čas a především požadavky návštěvníků a vystavovatelů ukáží, jaký z modelů se v budoucnu více osvědčí, zda ten „komentovaný“ s krátkou praktickou ukázkou, ale s možností přímého srovnání odvedené práce, jelikož technika najíždí na pozemky bezprostředně vedle sebe řádek po řádku, nebo ten „bez komentáře“ s větším důrazem na praktické vyzkoušení stroje přímým zájemcem o něj. Možnost praktického vyzkoušení ovšem měli v odpoledních hodinách díky dostatečné rozloze pozemků i návštěvníci nitranského letiště.
Je třeba zdůraznit, že první z modelů prezentace výrazně ovlivňuje kvalita vybrané obsluhy a v Nitře to v některých případech bylo více než zřejmé. Obsluhy některých souprav zřejmě ne správně pochopily, že rychlost projetí trasy není rozhodující, ale důležitá je kvalita sečení či mulčování s důrazem na technické přednosti předváděného stroje...
Nabídka stejná jako v ČR
Kdo se účastní podobných předváděcích akcí v České republice, mohl se v Nitře jen utvrdit v tom, že globalizace je opravdu všemocná a nevyhnula se ani komunální technice. Její nabídka a skladba produktů je v Čechách prakticky shodná jako na Slovensku. Není divu, vždyť většina obchodních společností má svoje pobočky, případně zastoupení v obou republikách.
Proto nemohly chybět při sečení se sběrem zástupci takových značek jako Etesia, John Deere, Kubota, Walker, Gianni Ferrari, BCS, Grillo, Iseki, Amazone Profihopper, malotraktory Kioti, či nosiče Holder s příslušnými adaptéry.
Při intenzivním mulčování k některým již výše jmenovaným značkám přibyly například stroje Grasshopper, Toro Groundsmaster, Reform nebo Spider. Z agregovaných mulčovačů je možné uvést například značky Humus, Orsi, m.e.a.a.t. a INO.
Do vysokého porostu při extenzivním mulčování vjely například stroje Stella, Billy Goat, Tuareg, agregováno bylo mulčovací rameno Marolin či mulčovače Agrimaster, Humus a INO. Představily se také hned dvě rádiem řízené sekačky Spider a Robo FLAIL.
Při zakládání trávníků byla k vidění zařízení Rota Dairon (v agregaci s malotraktorem Ferrari – v ČR prodávaným v modré barvě s označením BCS), Carbogreen (s malotraktorem Kubota), Muratori (BCS), Agria či Lipco s jednoosým nosičem Reform.
Tuzemským uživatelům nejsou neznámé ani produkty značek Jensen, Eliet, Negri, Schliesing, Pezzolato nebo Green technik, které se prezentovaly v kategorii zpracování dřevního odpadu.
A nejinak tomu je i se značkami Green Machines, Tuchel, Agrometall, Agria a Bucher zastupující jednoúčelové stroje případně nabízející adaptéry vhodné pro zametání chodníků.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down