14.06.2010 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Velké stroje z Malých Nepodřic

Dovolím si tvrdit, že v České republice není pole, na němž by v minulosti nejezdily ruské sklízecí mlátičky SK 4, které později nahradily modernější modely Niva a Kolos. Stejně tak výraz „Zemní práce“ byl po dlouhá desetiletí spojen s traktory Balarus a některé tyto téměř nezničitelné stroje pracují v praxi ještě po třicetiletém provozu. Čas se v obou výrobních závodech nezastavil. Jak Rostselmash v Rostově na Donu, tak minský MTZ zmodernizovaly svou produkci podle náročných požadavků uživatelů a nové modelové řady mlátiček i traktorů si získávají stále větší důvěru nejen ruských, ale i zahraničních zemědělců.

Přesvědčit se o tom mohli návštěvníci dvou prezentačních dnů společnosti Agro Spektrum Belarus s. r. o. v Malých Nepodřicích na Písecku, jejichž hlavním tématem byly sklízecí mlátičky Vector a Acros a nové traktory Bühler či známe Belarus.
„Naše firma působí na českém trhu od roku 1995 a zabývá se dovozem zemědělské techniky ze zemí Svazu nezávislých států a jejím prodejem,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Eduard Verenič, ředitel společnosti. „Pro české zemědělce máme připraveny moderní sklízecí mlátičky, traktory, řezačky, svinovací lisy, rozmetadla chlévské mrvy a fekální přívěsy, techniku na zpracování půdy, secí stroje, ale i dopravní a komunální techniku. Všechny stroje jsou homologované pro provoz a použití v České republice podle Evropských norem. Našim zákazníkům garantujeme kromě vysoké kvality a velice zajímavé ceny také záruční a pozáruční servis včetně rychlé dodávky náhradních dílů. Protiúčtem vykupujeme i starší techniku, kterou pak vyvážíme do jiných východních zemí.“

Dvě řady sklízecích mlátiček
„Naším prioritním partnerem je největší výrobce zemědělské techniky ve východní Evropě firma Rostselmash z Rostova na Donu, kde se v současnosti vyrábějí nejen moderní sklízecí mlátičky Vector a Acros, ale i široký sortiment další zemědělské techniky,“ pokračuje Eduard Verenič. „Rostselmash se širokou dealerskou sítí 72 obchodních zástupců dodá každý rok do celého světa tisíce kombajnů. Jako jediná ruská firma získala před pěti lety na veletrhu Sima stříbrnou medaili, je i držitelem certifikátu ISO 9001 a její mlátičky odpovídají standardům ES. Jednou z nejdůležitějších předností techniky Rostselmash, která se vyznačuje jednoduchou obsluhou, je její rentabilita provozu a efektivita využiti. Diky novému úspornému motoru a kvalitnímu filtračnímu systému se například výrazně snižuje spotřeba pohonných hmot. V dnešní době je podstatné i to, že ruské sklízecí mlátičky mají v Evropě srovnatelné parametry, přitom jsou cenově nepřekonatelné.“
V nabídce společnosti Agro Spektrum jsou v současnosti dvě řady sklízecích mlátiček. Jednak menší model Vector 420, jehož specifickým rysem je nové uspořádáni se středově uloženou kabinou, za kterou je zásobník zrna o objemu 6000 l a potom motor Cummins o výkonu 161 kW/220 k s automatickým systémem kontroly a diagnostiky technologických procesů. Nádrž s obsahem 540 l umožňuje mlátičce pracovat nepřetržitě pres 17 hodin. Specifikace žacího, mláticího a separačního systému zabezpečuje efektivní sklizeň pole se střední a vysokou úrodností. Sklízecí mlátička Vector je osazena dalšími kvalitními uzly a agregáty, které odpovídají světovým standardům a jejich životnost je zaručena na mnoho sezon.
Druhá řada Acros má tři modely 530, 540 a 560 s výkonem motoru 188 kW/255 k až 206 kW/280 koní. V Malých Nepodřicích budila největší pozornost sklízecí mlátička Acros 560 určená ke sklizni všech plodin. Tradiční mláticí systém je doplněn mnoha inovacemi, jež garantují vysoký výkon s minimem ztrát. Uživatelé s určitostí ocení žací ústrojí Power Stream s šířkou záběru až 9 m, které zabezpečuje rovnoměrný přísun sklízené hmoty do mláticího ústrojí. Originální mláticí buben o průměru 800 mm si pak snadno poradí i s vlhkým porostem, přitom jednobunový systém zamezuje poškození zrna při mlácení. K vysoké produktivitě přispívá i velký zásobník o objemu 9000 l. Po celý den usnadňují obsluhu komfortní kabina s intelektuální elektronikou, která umožňuje automatizované ovládání. Na víceúčelovém joysticku je soustředěno ovládání všech činností mlátičky. Informační systém Adviser pak kontroluje nezbytné parametry, sleduje proces mlácení a stále prověřuje všechny systémy při práci.

Novinky roku 2010
Současné mlátičky z produkce firmy Rostselmash jsou moderní stroje vhodné ke kvalitní a rychlé sklizni s výkonem kolem 20 až 30 hektarů za den. „V příštím roce chceme do České republiky začít dovážet novou řadu našich sklízecích mlátiček Torum,“ zapojuje se do hovoru Zaur Dyshekov, zástupce firmy Rostselmash pro nové trhy v Evropě. „Jde o axiální model s jedním rotorem, který se však od konkurence liší tím, že jeho separační koš obepíná celý rotor a také se otáčí. Ovšem opačným směrem. Obilky se tak intenzívně separují a mlátičku nelze ucpat ani při vlhké sklizni. Tento stroj s výkonem až 400 koní se osvědčil i v mokrých podmínkách při sklizni rýže. Počítáme také s tím, že bychom v Malých Nepodřicích zřídili sklad náhradních dílů pro celou Evropu. Česká republika je srdcem Evropy, tak kde jinde by měl být?“
V souvislosti s výrobním závodem Rostselmash nesmíme zapomenout ještě na jednu novinku. Tato ruská firma zakoupila před časem výrobní závod Versatile v kanadském Vinipegu na výrobu silných traktorů a první stroje pod značkou Bühler či Versatile by se měly na českém trhu objevit již letos na podzim. A je na co se těšit. Tak třeba řada tahačů Bühler HHT o výkonu 435 až 535 k je vybavena šestiválcovým motorem Cummins s turbodmychadlem a rezervou točivého momentu 35 %, převodovkou Transmise Quadshift 12 x 4 nebo Powerschivt Caterpilar 16 x 4, nápravami s vnějšími planetovými převodovkami Versatile, hydraulickým systémem CCLS se snímači tlaku či olejovým čerpadlem o výkonu 208 nebo 393 l za minutu. Palivová nádrž má objem magických 1325 l. Další řada silných traktorů Versatile 2000 má šestiválcový motor Cummins o výkonu 335 až 375 k s rezervou točivého momentu 50 %. Převodovka Transmise Quadshift 12 x 4, systém rychlého závěsu Quick Hitch a palivová nádrž na 871 l činí z těchto traktorů významné pomocníky. K „nejslabším“ zástupců silných traktorů patří řada Versatile Genesis s výkonem motoru 196 až 278 koní (rezerva točivého momentu 50 %) a automatickou převodovkou Transmise Powershift Genesis II 18 x 9. Vybavena je i hnanou přední nápravou UltraSteer.

Klíčové informace
-Vytřásadlové sklízecí mlátičky Rostselmash Vector a Acros by měla ještě letos doplnit nová axiální mlátička Torum
-Již na podzim by se měly na českých polích objevit nové silné traktory Bühler či Versatile.
-V Malých Nepodřicích vyroste s největší pravděpodobností centrální sklad náhradních dílů firmy Rostselmash pro celou Evropu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down