24.05.2010 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vývoj traktorových řad dokončen

Na tradičním místě v pavilónu B vystavovala na veletrhu Techagro společnost Austro Diesel. V její nabídce naleznou zemědělci především traktory, sklízecí mlátičky, teleskopické manipulátory a lisy na kulaté i hranaté balíky značky Massey Ferguson. Největší zájem je o vyspělé traktory. K dispozici je velký výběr modelů s až 365 koňmi pod kapotou i odlišnými převodovkami, od mechanické, přes částečně plynulou až po plně plynulou se systémem DTM. Tou byla vybavena největší veletržní novinka se třemi trojúhellníky ve znaku – traktor Massey Ferguson 7499.

„V současné době ukončil Massey Ferguson vývoj traktorů řady MF 3600 s výkonem 50 až 100 koní, MF 5400 a MF 6400 s převodovkou Dyna 4 či Dyny 6, ale i řady 7400 s vario převodovkou Dyna-VT,“ řekl týdeníku Zemědělec Radim Vlčko, obchodní ředitel společnosti Austro Diesel, která zastupuje Massey Ferguson na českém trhu i v dalších zemích střední a východní Evropy. „V loňském roce byl také dokončen vývoj řady 8600, takže v současnosti má deset prodejců v České republice ucelenou kolekci moderních traktorů Massey Ferguson. V letošním roce bychom jich chtěli prodat minimálně sto.“

Novinka zakotvila na Moravě
Na veletrhu Techagro představila společnost Austro Diesel nový traktory Massey Ferguson 7499, který po výstavě už zůstal na Moravě. Letošní novinkou je i menší model MF 7497. Oba jsou vybaveny motorem Agco Sisu Power se zdvihovým objemem 7,4 litrů a plynulou převodovkou Dyna-VT. Model MF 7499 dosahuje jmenovitého výkonu 162 kW/220 k, maximální výkon je ještě o 20 koní větší, jmenovitý výkon u menšího modelu MF 7497 je 151 kW/205 k, maximální výkon pak 225 koní. Výraznou novinkou je systém dynamického řízení traktoru (Dynamic Tractor Management -DTM), který reguluje otáčky motoru podle zatížení tak, aby se dosahoval maximální výkon při současně minimálních otáčkách motoru, a tím i minimální spotřeba paliva a nízká hladina hluku.
„Nové typy traktorů MF 7497 a MF 7499 se vyznačují mimořádnou výkonností, komfortem a hospodárným provozem,“ pokračuje Radim Vlčko. „Zdokonalené motory dodávají větší tahovou sílu při nižších otáčkách, což má vliv na hospodárnost a vysokou produktivitu. Převodovka Dyna-VT s plynule proměnným převodovým poměrem umožňuje řidiči optimalizovat jednotlivé práce při použití libovolné kombinace pojezdové rychlosti vpřed a otáček motoru. Obsluha je usnadněna vlevo umístěnou ovládací pákou Power Control. Robustní přední náprava zajišťuje výjimečné manévrovací schopnosti a zaručuje sjednocenou činnost integrovaného systému předního závěsu s volitelným předním vývodovým hřídelem. Systém odpruženého zavěšení přední nápravy poskytuje zvýšený komfort a větší tahovou sílu bez omezení manévrovacích možností. Hydralock zajišťuje skutečný pohon od všech čtyř kol.“
Uživatelé ocení také citlivou hydraulickou soustavu (110 nebo150 l/min) se snímáním zatížení i elektronicky řízený závěs Massey Ferguson. Prostorná kabina nabízí nízkou hladinu zvuku70 d(B)A a usnadňuje řízení při použití nastavitelného dvoustupňového pneumatického odpružení Dual-Stage. SystémDatatronic3 umožňuje kompletní monitorování, automatické řízení a přímý záznam pracovních údajů, které lze přenášet pomocí paměťové karty SD. Novinkou je automatické navádění traktoru do záběru Auto Guide2.

Zájem o mlátičky roste
„V současné době máme nejširší nabídku sklízecích mlátiček v České republice,“ tvrdí Radim Vlčko. „Osvědčily se klasické řady Activa, Beta a Centora, ale i v loňském roce na trh uvedená axiální sklízecí mlátička Fortia. Letos představíme českým farmářům během žní nový hybridní model mlátičky Delta s klasickým mláticím ústrojím a dvěma separačními rotory. Ideální model si u nás najde každý zemědělec.“
Axiální sklízecí mlátička MF 9895 Fortia s hydrostatickou čtyřrychlostní převodovkou je určena převážně pro sklizeň kukuřice na zrno. Jde o vysoce výkonný model vybavený motorem Caterpillar C13 Acert s velkorysým točivým momentem. Jeho výkon je 459 k, s navýšením pak téměř 490 koní. Pásové dopravníky žací lišty PowerFlow zajišťují aktivní dopravu sklízeného produktu ke vtahovacímu šneku. Díky tomu se mláticí ústrojí plní mimořádně rovnoměrně, čímž se také optimalizuje výmlat a celá žací mlátička má extrémně klidný chod. Za svůj mimořádný výkon vděčí samostatnému axiálnímu rotoru o velikosti 0,8 m x 3,55 m s hydrostatickým pohonem. Zrno se ukládá do zásobníku o objemu 12 300 l, který se pomocí rychlého systému DHV s dopravním výkonem 158 l/s vyprázdní za něco málo přes minutu. Model Fortia má zcela novou kabinou F3 s automatickou regulací klimatu a topením. Plně automatický dohled nad strojem zabezpečují displej nad sedadlem řidiče, další indikátory v B-sloupku kabiny, akustická signalizace a optické výstrahy. Řídicí jednotka GTA Console II s celobarevnou dotykovou obrazovkou řídí nový systém dohledu nad výnosem a výkonem a poskytuje rozsáhlý přehled o výnosu při současném protokolování průchodnosti. V základním vybavení je i systém Auto Guide.
Letos se u nás představí i nový model sklízecí mlátičky MF 9280 Delta s klasickým mláticím ústrojím a dvěma separačními válci dlouhými 4200 mm o průměru 475 mm. Vybaveny jsou motorem Sisu Power o výkonu 387 kW/496 k a zásobníkem o objemu 10 500 l.
„O sklízecí mlátičky Massey Ferguson se zajímá stále více českých zemědělců, letos bychom jich měli prodat minimálně dvacet,“ říká závěrem Radim Vlčko. „V letech 1996 až 1998 našlo na českém trhu uplatnění téměř dvě stě sklízecích mlátiček MF, u nichž postupně končí životnost. V současné době dochází k jejich přirozené obměně za oblíbené mlátičky stejné značky. Co je určitě zajímavé, vzhledem k novým modelům přicházejí i další zemědělci. K výraznému zájmu přispívají také vyspělé traktorové technologie, stejně jako propracovaná logistika dodávek náhradních dílů. Samozřejmě velký podíl na úspěchu techniky Massey Ferguson mají i prodejci, kteří ve svém regionu úzce spolupracují s tamními zemědělci.“

Klíčové informace
-Massey Ferguson dokončil vývoj všech řad traktorů, na řadě jsou nyní sklízecí mlátičky.
-V současné době jsou na českém trhu k dispozici čtyři řady sklízecích mlátiček MF - Activa, Beta, Centora a Fortia, na podzim pak ještě přibude Delta.
-K letošním novinkám patří traktory MF 7497 a MF 7499 a hybridní sklízecí mlátička MF 9280 Delta.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down