21.05.2010 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Brně prezentovali spousty novinek

Na Brněnském výstavišti zabírala značný prostor pavilonu V expozice společnosti Moreau Agri spol. s. r. o. Sortiment této česko-francouzské společnosti je opravdu široký a svým zákazníkům nabízí techniku na manipulaci, dopravu, traktory, setí a ochranu rostlin, zpracování půdy a krmné vozy.

Jméno firmy je u nás nerozlučně spjato s jedním nejrozšířenějších manipulátorů značky Manitou a nebo s řadami traktorů značek McCormick a Landini.

Novinky v rodině traktorů
Řady traktorů McCormick byly rozšířeny o novou řadu T Max, jejíž nejsilnější příslušník model T 110 Max byl prezentováni na výstavě Techagro. Traktory T Max vycházejí z okruhu traktorů C Max, po kterých zdědily například osvědčenou kabinu i rozvor kol. Jedná se o menší traktory, jež jsou vhodné jako univerzální pomocníci na farmu nebo do živočišné produkce. Díky elektrohydraulickému reverzoru je možné jednoduše vybavit traktor čelním nakladačem, který se hodí pro jejich práci nejvíce.
Pohonnou jednotkou jsou čtyřválcové motory Perkins 1104D-44T s výkony 74–102 koní. Samozřejmostí je, že motory splňují normu Tier3. Převodovku lze vybrat ze třech verzí. První z nich nabízí tři rychlostní skupiny. V každé skupině lze řadit pomocí řadicí páky čtyři rychlostní stupně. Celkem je tedy k dispozici 12 stupňů vpřed a 12 stupňů vzad. Druhou variantou je převodovka se třemi rychlostními skupinami. Každá skupina má čtyři řady, ve kterých jsou tři stupně řazené pod zatížením - PowerShift. Celkem má tedy tato převodovka 36 stupňů dopředu a 12 vzad. Poslední možností je rozšíření ještě o plazivé rychlosti, takže se dostaneme na 48 stupňů vpřed a 16 vzad. Pohyb vpřed a vzad se dá měnit bez použití spojkového pedálu pomocí páky na levé straně pod volantem. Pojezdová spojka stejně jako spojka vývodového hřídele jsou elektrohydraulické. Pojezdová spojka se ovládá spojkovým pedálem nebo tlačítkem na řadicí páce a spojka vývodového hřídele elektricky. Spojka vývodového hřídele nabízí tři rychlosti vývodového hřídele 540, 750 (540 Eco) a 1000 otáček za minutu. Traktory T Max se standardně dodávají se dvěma okruhy hydrauliky, které lze zvýšit až na čtyři.
Kabina nabízí široký výhled, je čtyřsloupková, a protože jsou stroje T max často vybaveny nakladačem, má kabina střešní okno. Kromě topení a klimatizace ve standardním vybavení se nabízí kabina komfortní, kde je sedadlo buď mechanicky nebo pneumaticky odpružené.
Další novinkou byl traktor Landini řady 5H, konkrétně model 5-100H. Řada 5H stojí někde mezi sérií Powerfarm, ze které si vypůjčil rozvor a komfortní kabinu, a sérií Powermondial, která přináší převodovku s možností řazení tří stupňů pod zatížením a větší zdvihovou kapacitu. Čtyřem modelům dodává výkon motor Perkins. Na výstavě byl prezentován druhý nejsilnější model řady s maximálním výkonem 92,5 koní. Nejmenší zástupce 5 – 080H dosahuje maximálního výkonu 74 koní, model 5 – 090H má 83 koní a nejsilnější model 5 -110H se může chlubit výkonem 102 koní.
Převodovka se nabízí v několika verzích. Základem je čtyřstupňová převodovka s třemi rozsahy, takže celkový počet řazených stupňů je 12 vpřed a 12 vzad. S trojnásobným násobičem je možné řadit v druhé verzi 36 rychlostí vpřed a 12 vzad. Poslední možností je řazení 48 stupňů vpřed a 16 vzad, kde jsou zařazeny i plazivé rychlosti.
Kabina nabízí příjemné prostředí s ergonomicky rozmístěnými prvky ovládání, s klimatizací ve střeše a s možností výhledu do všech stran.

Evoluce manipulátoru MLT 627
U manipulátorů Manitou byl největší novinkou stroj MLT 627. Ne že by model MLT 627 byl nějakým nováčkem v sortimentu, ale rozhodně má co ukazovat. První inovace se týká kabiny. Nová kabina Evolution nabízí optimální prostředí pro obsluhu stroje – komfort pro řidiče, příjemné a jednoduché ovládání a dobrý výhled při práci.
Komfortní sedadlo stejně jako volant je možné nastavit tak, aby řidič mohl pohodlně ovládat stroj. Pohodlně přístupná kabina nabízí pro horké dny klimatizaci a loketní opěrku s úložným prostorem.Velká skla jsou tónovaná a poskytují dostatečný výhled a nezbytný přehled o příslušenství manipulátoru. Odmlžovací systém a stínítko proti slunci jsou dalšími maličkostmi, které usnadní práci s manipulátorem. Zatímco u běžných vozidel jsme zvyklí na stěrače předního a zadního skla, v nové kabině najdeme navíc stěrače střešního a bočního skla, aby byl výhled na všechny pracovní operace dokonalý.
K jednoduchému ovládání stroje patří jednak přední panel, na kterém řidič nalezne všechny užitečné informace, jednak multifunkční joystick JSM, kterým se ovládá směr pojezdu a všechny ostatní funkce s nářadím. Tento Joystick se osvědčil již u nejvýkonnějších manipulátorů Manitou z řady MLT. Změna směru je volena pomocí tlačítka na joysticku. Posunem joystiku dopředu dochází ke snížení ramen manipulátoru, pohybem vzad rameno zdvíháme. Posunem doprava dochází k vyklápění, naopak posunem joysticku doprava dochází k naklápění. Další funkcí joysticku je vysouvání či zasouvání ramene a ovládání přídavného hydraulického okruhu na konci teleskopu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down