13.04.2010 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Třímetrový secí stroj šetří nejen čas

Na TechAgru vystavoval také známý agropotravinářský holding LUKROM, spol. s r. o., jehož majitelem je Ing. Zdeněk Červenka. Holding se zaměřuje na zemědělskou prvovýrobu, prodej osiv, hnojiv, pesticidů, zpracování drůbeže a výrobu drůbežích výrobků. Významnou část tržeb tvoří prodej zemědělské techniky, včetně výroby a montáže dojíren.

„Výhodou je, že zemědělcům dokážeme nabídnout veškeré služby včetně dodávek krmných směsí a jednodenních kuřat, která pak vykrmená dodáváme mimo jiné na vlastní porážku RACIOLA-JEHLIČKA s. r. o.,“ zdůraznila Ing. Martina Sýkorová, jednatelka společnosti. Obrat skupiny Lukrom s přibližně 700 zaměstnanci činí podle ní kolem 4–4,5 mld. korun ročně. 
Úplnou novinkou pro malé zemědělce byl v rámci expozice společnosti Lukrom secí stroj Express TD značky Horsch. Tento kompaktní tříbodově zavěšený secí stroj s pracovním záběrem tři metry je určen podle prodejce Lukrom a poradce firmy Horsch Karla Falty především pro podniky, které kvůli své velikosti nebo spektru plodin nemohou dostatečně využít tažené secí stroje Pronto DC nebo Sprinter ST. Secí stroj Express TD lze použít po orbě, do mulče, ale i bez předchozí přípravy půdy, přitom však, jak Karel Falta sdělil, využívá všechny výhody systému Pronto. Jakými jsou zpracování půdy, utužení, výsev a přitlačení při jednom průjezdu. Pod zásobníkem osiva, který pojme až 1500 litrů, je umístěno talířové nářadí, totožné s nářadím DisSystem ve strojích Pronto, k přípravě seťového lůžka a k urovnání povrchu půdy.
Celozáběrový pěch optimálně připravuje povrch pro secí botky TurboDisc, které následně velmi dobře kopírují terén a každé zrno osiva je pak velmi přesně a rovnoměrně uloženo do nastavené hloubky. Každá secí botka je vybavena čtyřmi pryžovými tlumiči, které přenesou zátěž až 120 kg. Umožňují tedy bezproblémový běh botky a přesné dodržení výsevní hloubky i při velmi vysoké pracovní rychlosti. Kolečka zadní botky kopírují povrch půdy a cíleně přimačkávají zeminu samostatně ke každému řádku osiva. Díky tomu je dosažený kontakt s půdou velmi intenzivní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down