11.02.2010 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ze zrušené divize úspěšná firma

Kvalitní zázemí, spolehlivý servis a spokojenost zákazníků na prvním místě. To jsou hlavní důvody, proč se firma STEMP, s. r. o., Třebíč rozhodla v roce 2008 investovat téměř deset milionů korun do výstavby nového areálu v okrajové části obce Slavice. Od jejího založení v roce 2001 se v oblasti jihozápadní Moravy zaměřuje výhradně na služby pro zemědělskou prvovýrobu, zejména nákup a prodej zemědělské techniky včetně náhradních dílů a záruční i pozáruční servis.

„Naše společnost vznikla před devíti lety. Navázala na práci divize STEMP akciové společnosti TIPA, jejíž majitelé v té době usoudili, že zemědělství už není perspektivní obor a rozhodli se zemědělskou divizi zrušit,“ řekl týdeníku Zemědělec spolumajitel firmy STEMP Ing. Miloš Svoboda. „Všichni jsme dostali výpověď. Společně se třemi kolegy jsem věřil, že v práci můžeme úspěšně pokračovat, neboť jsme v této zemědělské divizi pracovali mnoho let. O zemědělské technice a jejím prodeji jsme toho už věděli hodně, a proto jsme se rozhodli, že zkusíme v tomto „neperspektivním odvětví“ podnikat na vlastní pěst. Zaregistrovali jsme společnost STEMP, s. r. o., a objeli dosavadní obchodní partnery s otázkou, zda nás budou jako novou organizaci akceptovat. Ve všech případech jsme se setkali s kladnou odpovědí. Za původní divizi jsme pak přebrali vůči obchodním partnerům i všechny závazky a také záruky na zakoupenou techniku. Začátky nebyly vůbec jednoduché, ale vydrželi jsme a dnes je naše společnost vyhledávaným obchodním partnerem mnoha zemědělců.“

Pro velké podniky i drobné farmáře
Společnost STEMP, s. r. o., nabízí převážně zemědělcům z Třebíčska, Žďárska, Brněnska, Znojemska, Jihlavska a Havlíčkobrodska širokou škálu strojů včetně traktorů. Ať už na zpracování půdy a setí, či ošetřování porostů, nebo sklizeň píce i obilovin, nechybí ani dopravní prostředky a ucelené technologické linky v různých výkonnostních třídách a cenových kategoriích. Nabídka zemědělských strojů je tak pestrá proto, že jiné stroje jsou určeny pro Vysočinu a jiné pro zemědělce na Znojemsku, kde je odlišná intenzita výroby. Společnost STEMP začínala s velkými traktory a pluhy, dnes již dokáže uspokojit jak velké zemědělské podniky, tak i malé farmáře. V její nabídce jsou i náhradní a opotřebitelné díly a mazací tuky a oleje od firmy Shell.
„V regionu jsme známí oficiálním zastoupením společnosti Agri CS, která je dovozcem traktorů, sklízecích mlátiček a lisů značky Case IH a strojů na zpracování půdy Simba,“ pokračuje Miloš Svoboda. „Zastupujeme také firmu Kverneland Group Czech, která do České republiky dováží stroje Kverneland, Vicon, Lagarde, McConnel, Hatzenbichler a Vandaele. Pod značkou Kverneland se skrývají mimo jiné značky Accord, Taarup a Rau. Máme též přímé zastoupení domácích výrobců zemědělských strojů ZDT Nové Veselí, Farmet Česká Skalice, Agrostroj Pelhřimov, SMS Rokycany, Agrostar Bohemia Náměšť nad Oslavou, Ravak Rožmitál pod Třemšínem a dalších. V nabídce máme i polské návěsy Pronar, o něž je v poslední době značný zájem.“
Od konce roku 2009 společnost STEMP nově nabízí i další kvalitní stroje pro zemědělskou výrobu, a to na sklizeň pícnin a zpracování půdy Kuhn, postřikovače Hardi, teleskopické manipulátory Dieci, kloubové a teleskopické manipulátory Redrock a traktorové čelní nakladače Quicke a Trima. Určitě tím osloví další zákazníky, kterým nebyla v minulosti schopna nabídnout stroje pro některé zemědělské práce.

Dvě hlavní značky
Roční obrat společnosti STEMP se pohybuje od 60 do 80 milionů korun, v roce 2009 však mírně klesl. Na uvedeném obratu se přibližně 40 % podílí technika Case IH, větší třetinu zaujímají stroje z nabídky společnosti Kverneland Group Czech a zbytek připadá na ostatní značky.
„Naší vlajkovou lodí od samého začátku působení je bez nadsázky technika Case IH,“ vrací se k sortimentu Ing. Svoboda. „V současné době zabezpečujeme servis u více než sto traktorů této značky, které nestále přesvědčují svou kvalitou další zájemce. O přednostech strojů Case IH se mohou zemědělci přesvědčit přímo u jejich uživatelů, nebo na různých prezentačních akcích, výstavách a polních dnech. Příležitost mají již 25. a 26. února, kdy ve Slavicích pořádáme první Dny otevřených dveří společnosti STEMP. Od samého počátku nabízíme také pluhy Kverneland, které u nás zaujímají největší podíl ze strojů na zpracování půdy a setí. Z širokého sortimentu pluhů je i přes své delší působení na trhu v oblibě otočný oboustranný pluh řady PB vybavený automatickým jištěním proti přetížení listovými pružinami. V případě najetí na překážku se mohou orební tělesa vychýlit jak horizontálním tak i vertikálním směrem. Velký zájem je také o modely Ecomat, které svým způsobem znamenají převrat v kvalitním procesu obdělání půdy. Dnes máme v nabídce ucelený sortiment strojů Kverneland pro zpracování půdy, setí, sklizeň píce, ošetřování porostů i zařízení pro živočišnou výrobu. V poslední době roste zájem o techniku Taarup, ať už žací stroje či obraceče nebo shrnovače a také o lisy Vicon. Zemědělci se přesvědčují, že Kverneland je značka, která u zemědělských strojů zaručuje vysokou kvalitu. Červenou techniku na zpracování půdy u nás doplňují i modré stroje Farmet a žluté nářadí Simba.“
Do povědomí českých farmářů, lesníků a dalších zákazníků se začínají výrazně dostávat i cenově velmi zajímavé polské užitkové návěsy Pronar s nosností od 2 do 23 tun. Zemědělci u nich oceňují vysoce kvalitní celokovové provedení, předností je pak třístranné sklápění a zajímavě řešené variabilní otevírání bočnic s možností jejich kompletní demontáže. V nabídce jsou i polské fekální návěsy Polmot v pozinkované nebo lakované úpravě a hadicové aplikátory stejné značky.

Kvalitní služby a zázemí
Prodej moderní zemědělské techniky se dnes neobejde bez kvalitního zázemí, servisních služeb a originálních náhradních dílů včetně olejových náplní. Také proto nemusela společnost STEMP doposud řešit jedinou havarijní situaci motoru či převodovky u traktorů Case IH, přestože mnoho strojů má odpracováno více než dvanáct tisíc motohodin. Pro udržení dodávané techniky v provozu je firma STEMP napojena na kvalitní systém skladů náhradních dílů. U sezónních strojů jsou sklady dostatečně předzásobeny opotřebitelnými náhradními díly, v případě, že některý díl není na skladě, je zabezpečena operativní kurýrní služba, která potřebný díl dodá do 24 hodin. Pokud se v České republice tento díl nenachází, je jeho dodávka ze zahraničí zajištěna zpravidla do 48 hodin, ale někdy i do 24 hodin. Převážnou část servisních prohlídek a služeb provádí firma STEMP přímo u zákazníka, složitější opravy pak ve vlastních servisních prostorách ve Slavicích.
Prodej špičkové zemědělské techniky uvedených značek a kvalitní servisní služby jsou ve společnosti STEMP podpořeny i bezplatnou poradensko-konzultační činností při nákupu strojů. „Po konzultaci se zákazníkem mu nabídneme optimální skladbu energetických prostředků a strojů tak, aby byla technika optimálně využita,“ říká závěrem Ing. Miloš Svoboda. „Důrazem klademe na ekonomiku provozu, která při nedostatku finančních prostředků získává na významu. Zajišťujeme také optimální způsob financování prostřednictvím různých finančních ústavů a nabízíme pomoc při zpracování žádostí o podporu z dotačních titulů určených pro zemědělce. S našimi zákazníky nejednáme z pozice síly, ale vždy jako obchodní partneři. Situace ve zdejším zemědělství není vůbec růžová, je zde hodně chovatelů skotu a problémy s mlékem, stejně jako s ostatními zemědělskými komoditami, jsou známé. Kdo nyní nemusí, do nové techniky neinvestuje, snaží se za každou cenu udržet v provozu starší techniku. I v tom jim dokážeme pomoci.“

Klíčové informace
-Společnost STEMP, s. r. o., Třebíč se zaměřuje výhradně na služby pro zemědělskou prvovýrobu, zejména prodej zemědělské techniky včetně náhradních dílů a záruční i pozáruční servis.
-V oblasti jihozápadní Moravy, převážně zemědělcům z Třebíčska, Žďárska, Brněnska, Znojemska, Jihlavska a Havlíčkobrodska, nabízí širokou škálu strojů.
-K vlajkovým lodím patří traktory Case IH a technika Kverneland a Vicon, nově Kuhn,
Hardi a Dieci.
-Pro své zákazníky zajišťuje STEMP také optimální způsob financování prostřednictvím různých finančních ústavů, nabízí i pomoc při zpracování žádostí o podporu z dotačních titulů určených pro zemědělce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down