04.02.2010 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Firma roku je z odvětví zemědělství

Ve čtvrtém ročníku soutěže Firma roku se utkalo o titul rekordních 3600 podnikatelů. Ocenění získal výrobce zemědělských strojů z České Skalice Farmet, a. s. Soutěžící firmy jsou hodnoceny na základě rentability, likvidity, zadluženosti a dalších ekonomických ukazatelů. Výhra zemědělské výrobní společnosti v soutěži Firma roku byl tématem rozhovoru s ředitelem vítězné firmy Farmet, a. s., Ing. Karlem Žďárským.

Tak jako každoročně i letos proběhla soutěž Firma roku 2009. Vyhlašovatelem soutěže je deník Hospodářské noviny. Pořadatelem je komunikační agentura Bison & Rose. Posláním soutěže je podpora malého a středního podnikání a podnikatelů na území České republiky.
Farmet a.s.
Firma Farmet, a. s., se „narodila“ roku 1992. Od té doby vyrostla ve velkou společnost, která zaměstnává 200 pracovníků. Navíc si vybojovala významné místo na trhu zemědělské techniky nejen v České republice, ale také za jejími hranicemi.
Společnost Farmet má hned několik divizí. Vedle vývoje a výroby zemědělských strojů se dále zabývá technologickým zařízením pro získávání a zpracování rostlinných olejů, technologiemi extruze krmiv a provozuje stanici technické kontroly.
Sídlem společnosti Farmet je krásné východočeské město Česká Skalice a její areál se rozkládá přibližně na ploše 3800 m2, kde jsou kromě administrativní budovy situovány i veškeré výrobní haly. Portfolio nabízených strojů a zařízení je opravdu široké. Vrata výrobního podniku tu opouštějí radličkové podmítače, dlátové kypřiče, talířové podmítače, předseťové kombinátory, drobicí válce, cambridge válce, radličkové secí stroje, hloubkové kypřiče, lisy na zpracování olejnatých semen, zařízení na filtraci, degumming či extruzi. Stroje nacházejí uplatnění nejen na území naší republiky, ale i za jejími hranicemi, dokonce i za hranicemi Evropské unie. Celkový export se pohybuje kolem 80 %.
Jak probíhá soutěž Firma roku
Účastníkem soutěže se může stát každá právnická osoba, která splňuje několik kvalifikační kritérií. Společnost musí podnikat v České republice podle platných zákonů a musí být zapsána v obchodním rejstříku, musí mít alespoň dvouletou účetní historii. Obrat společnosti nepřesahuje hranici 1,4 miliardy korun. Na majetek společnosti nebyl prohlášen konkurz nebo nebylo zahájeno konkurzní nebo vyrovnávací řízení, není v likvidaci. Společnost také nesmí mít v evidenci daňové nedoplatky, nesmí mít splatný nedoplatek na pojistném a na penále na veřejné zdravotní pojištění nebo pojistném a na penále na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Poslední podmínkou je, že statutární zástupce nebyl pravomocně odsouzen pro trestný čin, jehož skutková podstata souvisí s předmětem podnikání soutěžícího nebo pro trestný čin proti majetku. Firmy jsou hodnoceny na základě zaslaných přihlášek a kritériem je řada ekonomických ukazatelů.
Z přihlášených subjektů je pak deset vybráno do krajského finále. Pořadí krajských finalistů je určeno na základě celkového skóre, výsledků ratingu uděleného HKP (Hospodářská komora hlavního města Prahy) a hodnocení poroty. Do finálového kola postupují vítězové jednotlivých krajských kol a o vítězi rozhodne odborná porota podle kritérií stanovených pravidly soutěže.
Štoček
Rozhovor
s Ing. Karlem Žďárským
ředitelem společnosti Farmet, a. s.
 
Jak jste se dostal k podnikatelské činnosti zahrnující výrobu zemědělských strojů?
Je to v podstatě rodinná historie. Už můj otec celý život pracoval v zemědělské mechanizaci. Dokonce traktor Škoda 180, který představoval ve své době velmi výkonný stroj, je výtvorem mého otce. Já jsem měl velkou touhu podnikat, ale nebyl jsem přesvědčen že v zemědělství. Nakonec ale při transformaci místního zemědělského družstva přišla nabídka k pronájmu haly, a tak jsem se pustil do výroby strojů pro zpracování půdy. V té době byla na začátku i výroba biopaliv a Farmet spolupracoval s pilotní výrobnou bionafty, pro kterou vyvinul lisy. Začala tak druhá část výrobního programu společnosti Farmet, výroba lisů na lisování olejnin.
Proč jste se zúčastnili soutěže Firma roku a pokolikáté?
Soutěže Firma roku jsme se zúčastnili podruhé. Za poslední dva až tři roky se nám zdálo, že máme dobré hospodářské výsledky a rozhodli jsme se je porovnat s ostatními firmami. Hodnocení Firmy roku je komplexní a velmi složité, protože je třeba porovnat firmy napříč různým odvětvím. Úspěch pro nás znamená zvýšení zdravého sebevědomí a je to zároveň vhodná zpětná vazba, která nám ověřila, že kráčíme správným směrem. Loni jsme se zúčastnili také soutěže Exportér roku. Tato soutěž má poněkud jednodušší hodnocení, jde jen o nárůst exportu, přesto nás výsledek druhého místa také potěšil.
Jaké jsou vize společnosti Farmet do budoucna?
Vizionářem opravdu je, ale potřebuje tým lidí, aby byly jeho vize dotaženy do zdárného konce. Rád by, aby si společnost vybudovala dobrou pozici nejen v České republice, ale také v zahraničí. „Protože své stroje musíme servisovat, zatím neuvažujeme o prodejích na druhý konec zeměkoule, ale rádi bychom vybudovali pevné pozice v Evropě a také v Kazachstánu a Rusku. Co se týká výrobního programu zemědělské techniky, úkolem do budoucna je dále vylepšovat stávající stroje, zejména se firma zaměřuje na nové technologie a využití nového materiálu. Tento krok nastínilo už zavedení nové kvalitativní řady strojů eXtra Steel line. Co se týká lisování olejnin, tam se společnosti Farmet letos podařilo získat dotaci na projekt stavby a činnosti výzkumného centra pro výzkum lisování olejnin.. V nejbližších dnech se tak rozjede stavba a vědečtí pracovníci se budou moci pustit do matematického modelování procesů při lisování olejnin.
Dotkla se společnosti Farmet také krize?
Samozřejmě. Ostatně asi jako každé firmy. S hospodářskými výsledky se pohybujeme tak na úrovni roku 2006. Navíc na finanční výkyvy je společnost připravená, neboť prodej lisů je většinou svázán s prodejem většího investičního celku – kompletní technologie lisování, kterou Farmet dodává na klíč. Pokud se nějaká taková zakázka realizuje v jednom roce a fakturuje v druhém, vznikají tak určité výkyvy. Věřím však, že produkty firmy, ať už divize zemědělské techniky nebo stroje pro lisování olejnin, si své místo na trhu najdou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down