02.02.2010 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nechte pracovat a vydělávat Slunce

Jako dovozce a prodejce kvalitní zemědělské techniky z Norska, Finska a států západní Evropy znají společnosti Kverneland Group Czech, s. r. o., a Topagri, s. r. o., především naši zemědělci. Díky propracované prodejní síti v České i Slovenské republice podložené nepřetržitým servisem se obě firmy rozhodly oslovit své zákazníky s novým projektem fotovoltaických elektráren.

Vzhledem k momentálním výkupním cenám zemědělských výrobků je možné výrobou elektrické energie vylepšit hospodářský výsledek zemědělských firem a vykompenzovat ztráty z výkupu. Právě zemědělci mají totiž vhodné prostorné střechy hospodářských budov a pozemky, které jsou vhodné k instalaci elektráren. Proto v minulém roce vznikla nová divize výstavby fotovoltaických elektráren, kterou řídí Bc. Jiří Kazda.

 

Se zaměřením na zemědělce

„Celý projekt je založen na dlouholeté důvěře a spolupráci mezi firmami Kverneland, Topagri, jejich síti smluvních prodejců a jejich zákazníků. Naše marketingová strategie spočívá ve využití našich prodejních partnerů z celé České republiky a ze Slovenska k získávání nových klientů, kteří mají vhodné střechy hospodářských budov i pozemky. V rámci našeho dosavadního podnikání se koncentrujeme stále na úzce cílený segment zákazníků z řad zemědělců a podnikajících subjektů v tomto oboru. Vzhledem k tomuto specifickému, velmi omezenému okruhu zákazníků jsme museli „ušít na míru“ naši nabídku a nabízet kompletní balíček služeb takzvaně na klíč. Jak známo, zemědělec nemá mnoho volného času, aby obíhal úřady a vyřizoval si povolení příkonu elektrické energie, licenci výrobce elektrické energie nebo financování, a když nemá právě žně, tak se musí postarat o živočišnou výrobu. Naši zákazníci nám oplácejí naše služby jejich důvěrou,“ říká Jiří Kazda.

 

I kvalitní technologie potřebuje osvětu

Prvotním úkolem bylo nalezení nových strategických partnerů na dovoz kvalitních fotovoltaických panelů REC Solar z  Norska. Druhým důležitým komponentem, takzvaným srdcem elektrárny, je měnič neboli invertor, střídač. Používají se vysoce kvalitní měniče Refusol od výrobce ze SRN. Ostatní komponenty a služby jsou zajišťovány subdodavateli z České republiky.

První prezentace fotovoltaických elektráren proběhla na výstavě Dnů Kverneland a Topagri v Bečvárech v loňském roce. Také byly představeny v loňském roce na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích a několika dalších akcích.

V případě větších potencionálních instalací provádí firma osobní návštěvy u zájemců, kde přímo na místě posoudí vhodnost objektu k instalaci elektrárny vzhledem ke geografické poloze, orientaci plochy pro panely, sklonu střech, možného výkonu a hlavně možnosti připojitelnosti budoucího výkonu elektrárny. „V této fázi vyřadíme mnoho objektů, především pro opačnou orientaci střech východ – západ,“ poznamenává Jiří Kazda.

 

Větší projekty mají větší šanci

Po získání souhlasného stanoviska obce a provozovatele distribuční sítě následuje fáze vyřizování úvěru. Pro většinu poskytovatelů úvěrů jsou zajímavější co největší projekty v řádech desítek milionů korun, protože mají na projekt fotovoltaiky omezené finanční prostředky, které chtějí rozdělit mezi co největší projekty. „Myslím že je to velká škoda, protože i malý zákazník přináší do banky své peníze, které jí postupně odevzdá v podobě splácení úvěru a je potřeba najít vhodné financování i pro tento okruh klientů. Projekt je možné financovat také klasickým hypotečním úvěrem, pokud se objekt používá k bydlení. O úvěr v tomto případě žádá fyzická osoba. Jestliže jde o hospodářskou budovu, lze poskytnout úvěr podnikající právnické osobě. Zajištění úvěru se provádí nemovitostí nebo prostřednictvím záruky Českomoravské záruční a rozvojové banky,“ vyjmenoval možnosti financování Jiří Kazda.

 

Instalací spolupráce nekončí

Když je vyřízeno financování projektu, sepsána smlouva o dílo, nastává fáze stavebního povolení u instalací na volných plochách a vypracování projektové dokumentace. Po schválení projektu se objednají všechny komponenty a nastává fáze instalace celé elektrárny, včetně zkušebního provozu. Projekt je ukončen připojením a sepsáním smlouvy o odběru s distributorem elektrické sítě. Tímto však náš smluvní vztah nekončí, protože běží fáze záručního provozu a v rámci dobrých vztahů i další spolupráce v podobě pravidelného servisu, konzultací a podobně. Je to dlouhá cesta se spoustou záludností v podobě různých překážek. Na jejím konci však klient získá mimořádně výhodný projekt a zhodnocení svých investic, který se již v budoucnu nebude nikdy opakovat.

 

Každý začátek je těžký

U každého nového projektu bývá nejtěžší jeho uvedení na trh. K tomu Jiří Kazda řekl: „Začátky nebyly jednoduché, protože pro nové klienty a banky jsou důležité mimo dobrého ratingu a bonity dodavatele také referenční dokončené projekty a ty začínající firmy logicky nemohou mít. Proto se naše firma spojila s jinou, která již provedla několik instalací a v této fázi Kverneland zaštítila. Můžeme se pochlubit spoluprací na projektech v Českých Budějovicích, Jičíně, Hostětíně, Zábřehu a Ústí nad Orlicí. V současné době máme rozpracované projekty po téměř celé republice a začínáme s výstavbou 0,25 MW v Týně nad Vltavou, 50 kWp v Novém Strašecí a několika elektráren ve Středočeském kraji.“

 

Kdo zaváhá ...

Veřejností proběhly zprávy, že Energetický regulační úřad (ERÚ) společně s Českou vládou připravuje razantní snížení výkupních cen vyrobené elektrické energie z fotovoltaických elektráren, protože jsou zvýhodněny proti ostatním obnovitelným zdrojům. K tomuto kroku dojde od 1. ledna 2011, a proto všichni zájemci chtějí stihnout instalaci a připojení ještě v letošním roce za výhodných podmínek. Ta samá situace nastane i v sousedním Německu a Itálii, takže v důsledku plánovaného snížení je zahlcen celý německý a italský trh poptávkou na kvalitní solární panely a měniče. Na český trh bohužel zbývá velice málo a tak dovozci měničů potvrzují termíny dodávek na květen 2010 a na solární panely na duben 2010. Pokud tedy někdo o projektu vážně uvažuje, neměl by otálet a jednat co nejdříve, jelikož se určitě bude opakovat situace z loňského konce roku, kdy v posledním kvartálu byl nedostatek měničů, panelů nebo byly spekulanty předraženy a hlavně přetížené instituce jako distributoři elektrické sítě, ERÚ a ani banky nebyly schopny uspokojit všechny požadavky včas.

Roman Paleček 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down