25.01.2010 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přes šedesát tisíc secích strojů

V nabídce společnosti Kveneland Group výrazně převažují klasické secí stroje s pneumatickým výsevním ústrojím. Neustálý vývoj udržuje tuto společnost na čele výrobců secích strojů, přitom také řada jiných firem používá osvědčené výsevní ústrojí Accord s uzavřeným dávkovacím válečkem, které je zárukou velmi přesného výsevku v rozmezí od 1,8 do 380 kg/ha. O úspěšnosti tohoto principu svědčí více než 60 tisíc secích strojů Kverneland Accord pracujících na celém světě.

Důležitou součástí secích strojů Kvenneland Accord jsou patentované secí botky CX. Jejich tvar a konstrukce (spojení plastového a ocelového kotouče) zaručují stálou pracovní hloubku a silný samočisticí efekt i v těžkých podmínkách bez jakýchkoliv škrabek. Je možné k nim připojit i úzká nebo široká zatlačovací/opěrná kola, která se snadno nastavují a lze je podle potřeby i vyřadit z činnosti.
Secí stroje Kverneland Accord mohou být podle nároků uživatele vybaveny různými elektronickými systémy. Od nejednoduššího FGS, který pouze řadí kolejové řádky a sleduje minimum osiva v násypce, přes vyšší systém SIGNUS, zajištující navíc sledování dalších funkcí stroje, až po dva nejvyspělejší systémy pro ISO-Bus kompatibilní stroje s volbou ovládacích terminálů FOCUS II a TELLUS. A co tyto elektronické systémy spojuje? „Každý traktor s ISU-Bus terminálem dokáže secí stroje ISO-Bus Kverneland Accord obsluhovat bez dalšího ovládání,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Pavel Dvořák, produktový manager společnosti Kverneland Group Czech. „Pokud traktor systémem ISO-Bus vybaven není, jsme schopni dodat například elektroniku FOCUS, kterou lze ovládat další stroje Kverneland, ať už postřikovače, rozmetadla, lisy na hranaté i válcové balíky, pluhy či přesné secí stroje. Nebo terminál TELLUS jež je schopen ovládat navíc i ISO-Bus stroje od jiných výrobců.“

Univerzální secí stroje
Tyto modely lze využít samostatně nebo v kombinaci s nářadím na zpracování půdy. Liší se především pracovním záběrem, konstrukcí rámů a kapacitou zásobníku na osivo. Nejjednodušší model Kverneland Accord DA s jedním centrálním výsevným ústrojím má zásobník o objemu 750 l a pracovní záběr 2,5 nebo 3 metry. Model DA – S, jehož pracovní záběr je 3 až 4,5 m,je vybaven jedním výsevným ústrojím, zásobníkem osiva o objemu 750 l s možností zvýšení na 1000 l a hydraulicky sklopnými znamenáky. Do této skupiny strojů patří i modely s čelně neseným zásobníkem. Model DF 1 s jedním výsevním ústrojím se vyrábí v pracovních záběrech 3, 3,5 a 4 m, vybaven je zásobníkem o objemu 1150 l s možností zvýšení na 1700 litrů. Modely DF 2 s dvojitým výsevním ústrojím mají pracovní záběr 5 nebo 6 m a zásobník osiva na 1650 l (s navýšením 2200 l). Tyto čelní zásobníky je možné používat i k přihnojování přesných secích strojů.
V nabídce společnosti Kverneland Group Czech naleznou zemědělci také klasické secí stroje bez souběžné přípravy půdy. K dispozici jsou modely DL se zásobníkem na osivo o objemu 750 l (s navýšením 1000 l) a pracovním záběrem 3 až 4,5 m i secí stroje DT s pevným rámem, zásobníkem o objemu 1500 l nebo 2000 l a pracovním záběrem 6 až 9 (10) metrů. U nás velmi oblíbený je nesený pneumatický secí stroj Kverneland Accord DV s dvojitým centrálním výsevným ústrojím. Model DV o záběru 6 m má zásobník o objemu 1650 l, typ DV s pracovním záběrem 8 m je vybaven zásobníkem pro 2000 litrů. Oblibu si získal tím, že hydraulicky sklopný rám usnadňuje přepravu a nezdržuje obsluhu přepřaháním pro přepravu podél jako u rámů pevných. Tento secí stroj lze též použít i pro secí kombinace, je možné jej agregovat s jakýmkoli kultivátorem vybaveným zadním tříbodovým závěsem.

Kompaktní secí kombinace
„V poslední době roste počet prodávaných secích kombinací s aktivním pracovním nářadím na zpracování půdy. Zemědělci si uvědomují, že výsledná práce je kvalitnější, seťové lůžko je lepší a porosty rychleji vzcházejí,“ hodnotí současný stav Pavel Dvořák. K významným vlastnostem patří i skutečnost, že secí kombinace je univerzálnější a pracuje téměř za každých půdních podmínek, za sucha i vlhka, kdy jiné systémy už dávno nepracují. Nová koncepce secí kombinace nazvaná I-drill PRO posunula tyto stroje o řádný krok kupředu, vyrábějí se v pracovních záběrech 3, 3,5 nebo 4 metry. Jde o kombinaci rotačních brán Kverneland NG H nebo NG S s integrovaným secím strojem Accord (odtud I-drill). U rotačních bran zemědělci ocení možnost rychloupínání nožů QUICK-FIT a uložení rotorů nožů, které přispívá k dlouhé životnosti, spolehlivosti a zajišťují plynulý chod bez rázů včetně nižší potřeby příkonu. Znamenáky přímo namontované na rotačních branách jsou stabilnější a nijak neovlivňují a nezatěžují nosník botek.
Nad rotačními branami se nachází secí stroj Kverneland Accord I-drill se zásobníkem o objemu 1200 l (s navýšením 1800 l). Vzhledem k těžišti posazenému blízko k traktoru je možné k agregaci použít i slabší traktor s menší zdvihovou kapacitu na hydraulice. Druhou ceněnou předností je skutečnost, že výsevní ústrojí je vyvedeno na boku zásobníku, čímž je zaručen snazší přístup a tím snadné nastavení výsevku. Další výhoda spočívá v uložení nosníku botek, integrovaném na nosníku opěrného válce rotačních bran, což usnadňuje nastavení hloubky setí. Na nosníku je i rozdělovač osiva, který je u jiných strojů v zásobníku. To má vliv na pohodlné plnění a snadné čištění. Nosník botek může být snadno demontován a rotační brány se mohou použít samostatně pro zpracování půdy, což dává stroji větší flexibilitu. Botky mohou být nožové nebo populární dvoukotoučové CX. Přítlak je možno nastavit centrálně mechanicky nebo na přání hydraulicky. Maximální přítlak na jednu botku 50 kg lze u modelu HD zvýšit, neboť botky CX Ultra jsou dostatečně robustní.

Technika k setí do mulče
Pro setí do mulče jsou určeny dvě secí kombinace, a to Tine Seeder Evo (TS EVO) a model Kverneland Accord MSC. Oba stroje je možné použít i v technologii zpracování a přípravy půdy s orbou
„Nesené secí troje Kverneland Accord TS EVO v záběru od čtyř do šesti metrů se začaly sériově vyrábět v červnu roku 2009 a jsou již druhou generací modelů Tine Seeder,“ vysvětluje Ing. Pavel Dvořák. „Na původním modelu TS byly tři nebo čtyři řady radliček, u TS EVO byla zvolena konfigurace pracovních těles v pěti řadách, jejich rozteč lze volit mezi 12,5 nebo 15 centimetry. Na radličky je vyvinut přítlak až padesát kilogramů. Přesné kopírování terénu a tím udržení hloubky setí a též stabilitu stroje za traktorem zaručuje rozmístění opěrných hloubkových kol. Rovnoměrné urovnání povrchu zajišťuje pružný dělený smyk a následným rozmístěním radliček, které má i vliv na plynulý průchod posklizňových zbytků. Stejně jako u pluhů Kverneland jsou pracovní orgány jištěny proti přetížení listovou pružinou Auto-R integrovaném Reset. Secí stroje TS EVO mají i větší zásobník o objemu 1200 až 2200 litrů, všechny modely zvládají traktory s poměrně nízkým výkonem od 110 do 180 koní. Výsevní ústrojí je taktéž uloženo na boku zásobníku, čímž umožňuje velmi snadný přístup i nastavení výsevku. Za botkami se nachází řada prutových zavlačovačů nebo zatlačovacích kol, možná je i jejich kombinace.
Secí kombinace Kverneland Accord MSC se vyrábějí se v záběrech 3 a 4 m v pevném provedení a v záběrech 4 až 6 m v hydraulicky sklopné verzi. Zajímavým záběrem je pak verze 4,8 m, která velmi dobře koresponduje při lichém násobku s postřikovačem se šířkou ramen 24 m. Stroj má pět pracovních zón. Přední a zadní pneumatikový pěch udržují zpracování půdy na přesně nastavené hloubce, která není ovlivňována terénními nerovnostmi ani vychýlením závěsu traktoru. Dvě řady disků mezi pěchy je možné ovládat z kabiny traktoru, a tak nastavovat hloubku zpracování. Výsevní botka CX Mulch ve čtvrté zóně zaručuje bezproblémové setí ve všech podmínkách, jelikož má stálý přítlak 160 kg a je tradičně jištěna listovou pružinou Kverneland. Všechny ostatní pracovní sekce včetně nápravy jsou odpruženy pryžovými silentbloky.V páté zóně se nacházejí zavlačovače nebo zatlačovací rolny. Tento secí stroj je navržen pro vysoké pracovní rychlosti 12 až 15 km za hodinu při zachování vysoké přesnosti setí. S velkým zásobníkem o objemu až 3900 l zaseje za den až 60 hektarů. Model MSC plus umožňuje při setí ještě přihnojovat, a to buď přímo secí botkou, nebo na široko v diskové sekci.

Největší stroj i výkon
K největším secím strojům patří Kverneland Accord DG se zásobníkem o objemu o 6000 l a záběrem 9 až 12 metrů. I při tak velkém zásobníku a širokém záběru se složí na přepravní šířku 3 m a výšku do 4 m. Je vybaven secími botkami CX ultra, které jsou určené k setí jak do klasicky připravené půdy, tak do podmítky. Hloubka setí se nastavuje velice jednoduše prostřednictvím výšky nosníku botek oproti rámu. Secí stroj vyniká svou jednoduchostí obsluhy: po mechanickém odjištění se z kabiny jednou hydraulickou funkcí rozloží z přepravní do pracovní polohy. Druhá funkce již ovládá souvraťovou polohu, kdy se stroj na souvrati zvedá nebo spouští. Prostřednictvím systému Activ On se automaticky nastavuje a udržuje přítlak (max. 80 kg/botku), využívá se k tomu centrální hydraulický válec a hydraulické válce obou částí nosníku botek. Tak vysoký přítlak je důležitý především pro stabilní hloubku setí při vysoké pracovní rychlosti, která zaručuje denní výkon až 140 hektarů. Možnost použití děleného pružného smyku CROSSBOARD nebo dvou řad kultivátorových radliček integrovaných na nosníku botek je ve 12metrovém záběru unikátní.

Klíčové informace
- Pneumatické secí stroje Kverneland Accord jsou vybaveny jedním nebo dvojitým výsevním ústrojím umístěným na zásobníku na osivo nebo na jeho boku.
- Konstrukce dělicí hlavy zajišťuje velmi rovnoměrnou distribuci osiva od první do poslední botky.
-V případě zájmu je možné patentované CX botky nahradit klasickými nožovými, nebo keramickými botkami s dlouhou životností.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down