18.01.2010 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Znakem precizní kovářská práce

Během tradičního Dne otevřených dveří, který ve svém středisku v Tišicích u Mělníka uspořádala koncem minulého roku společnost Agri CS, se poprvé uskutečnilo i aktivní předvedení techniky na zpracování půdy. Charakteristickým znakem anglických strojů Simba není jen žlutá barva, ale především robustnost a kvalitní kovářská práce, které jsou zárukou dlouhé životnosti. Jde o velice flexibilní techniku určenou jak do půdoochranných technologií, tak do klasických systémů s orbou. Vhodné modely vykonávající během jednoho přejezdu více operací naleznou uplatnění jak ve velkých zemědělských podnicích, tak u farmářů s menší výměrou.

Přestože v Tišicích nemohla být na přilehlém poli o ideálních půdních podmínkách řeč, zejména kvůli velkému množství posklizňových zbytků, výsledná práce byla kvalitní a princip, jak stroje pracují, byl všem zřejmý. Aktivně byly předvedeny podrývak, talířové podmítače, technika pro kombinované zpracování půdy, pluh Kuhn a dva stroje na zpracování půdy po pluhu.

Podrývák Flatliner s DD válcem
Jako první byl návštěvníkům Dne otevřených dveří převeden podrývák Flatliner 500 o záběru 3 m s DD válcem. Po zpracování má půda zdravou strukturu s optimálními vlastnostmi pro růst rostlin, vsakování vody a infiltraci vzduchu. Tupý úhel usazení slupic jištěných střižným kolíkem nebo hydraulicky zabraňuje vytahování kamenů a posklizňových zbytků na povrch pozemku. Pracovní hloubka až 60 cm se nastavuje jednoduše přesazováním čepů.
Po každém zpracování doporučuje Simba povrch pozemku utužit patentovanými DD válci (Double Disc), které jsou vidět na většině strojů Simba. Tvoří je speciálně profilované a proti opotřebení odolné disky nasazené na hřídeli, jejichž hroty řežou hroudy a boky je mačkají. Jednotlivé prstence nejsou svařované, ale předepjaté silou, takže mají podstatně delší životnost než u svařovaných konstrukcí. Profilovaný povrch se „hřbety“, které pronikají do větší hloubky, optimálním způsobem zpevňuje půdu, zamezuje ztrátám vláhy a má výrazný protierozní charakter. Správně utužené pozemky pro zpracování jsou velice důležité, neboť jen dobře utužený povrch neztrácí drahocennou vlhkost.

Talířové podmítače X-Press
V Tišicích byly předvedeny dva kompaktní talířové podmítače X-Press, jeden tažený o záběru 5,5 m, druhý nesený s pracovním záběrem 4,0 metry, oba opět s integrovanými DD válci. Stroje jsou určeny pro mělčí podmítku vysokou rychlostí nebo kultivaci zorané půdy před setím maximálně do hloubky 150 mm. Nesené modely X-Press se vyrábějí v pracovním záběru 2,5, 3 a 4 metry (v pevném či sklopném provedení), tažené stroje pak mají pracovní záběr 4, 4,6m, 5,5m, 6,6m, 8m a 10 m. Základem jsou vždy dvě řady talířů o průměru 510 mm s roztečí 250 mm uložených na pružných slupicích Pro Active. Pružné slupice zajišťují efektivní ochranu proti kamenitým překážkám, navíc při jízdě jemně vibrují, čímž podporují vynikající samočisticí funkci talířů za vlhka. Jsou doplněny střižným šroubem, který je chrání při najetí na extrémně velkou překážku.
Pracovní hloubka se nastavuje centrálně pomocí jedné pístnice z kabiny traktoru. Velkou variabilitu použití podmítačů X-Press umožňuje plynulé nastavování úhlu talířů pro přední i zadní řadu zvlášť v rozmezí 10 až 25 stupňů podle konkrétních půdních podmínek a množství posklizňových zbytků. U menších modelů jednoduše klikou, u větších pak hydraulicky. Dostatečná průchodnost je dána patřičnou vzdáleností mezi řadami talířů - 830 mm u nesené a 1050 mm u tažené a verze. U tažených modelů mají DD válce průměr 700 mm s přítlakem až 260 kg, nesené stroje jsou vybaveny lehčí verzí válců DD light o průměru 550 mm. Díky možné vyšší pracovní rychlosti, která se pohybuje mezi 12 až 15 km/h, dosahují diskové podmítače X-Press vysokých výkonů.
V podmítce byla předvedena i novinka – radličkový CultiPress o záběru 5,5 m v hydraulicky sklopné verzi, o němž si povíme více u skupiny strojů určených ke zpracování půdy po orbě.

Disky a radličky v jednom modelu
S vlajkovou lodí Case IH Steiger o výkonu 600 koní byl agregovám tažený model Simba SL 500, který využívá talíře i radličky. Tento stroj dokáže jedním přejezdem po pozemku dokonale zpracovat celý požadovaný půdní profil, kvalitně zapravit posklizňové zbytky či porost a zpracovaný profil zpětně rovnoměrně utužit. Tím se značně šetří půdní vláha. K pracovním sekcím patří dvě řady jednotlivě uložených talířů, mezi nimiž jsou umístěny dvě řady podrývacích radliček a na konci je patentovaný DD válec. Talíře zpracují povrchovou vrstvu a zapraví posklizňové zbytky, radličky pozemek hloubkově prokypří a DD válec pak povrch utuží. Předvedenou variantu talíř, dláto, dláto, talíř, válec lze zaměnit za sestavu talíř, talíř, dláto, dláto a válec. Stejně jako u strojů X-Press je i zde zachována možnost změny úhlu nastavení talířů nezávisle pro každou řadu zvlášť.
Předvedený model Simba SL 500 byl vybavený secím strojem Turbo Jet a radarem umístěným pod ojí. Radar slouží k měření skutečné pojezdové rychlosti a tuto informaci předává elektrickému dávkovacímu ústrojí secího stroje. Lze tak velice přesně nastavit výsevek. Osivo je možné zapravovat před i za DD válec.

Dva stroje za pluhem
Za pluhem Kuhn vyjely do brázdy dvě soupravy strojů na zpracování půdy, které lze využít i k přípravě půdy bez orby, což druhý model CultiPres v Tišicích předvedl hned v úvodu praktické ukázky. Šlo o jednoválcový model UniPress, už třetí v České republice a dvouválcový CultiPress, který byl u nás představen poprvé. Oba stroje se vyznačují velkou robustností, krátkou konstrukcí a jednoduchostí, lze je využít buď samostatně nebo do kombinace s jinou technikou.
K rychlé předseťové přípravě je určen UniPress, pasivní stroj pro přípravu půdy, např. po orbě, vhodný do lehkých i těžkých půd. V přední části jsou uloženy dvě řady dlátových nebo šípových radliček odpružených na vinutých slupicích. Za předpokladu, že na pozemku není příliš mnoho posklizňových zbytků, je možné s tímto strojem i podmítat. Za radličkami následuje hydraulicky stavitelný pružný smyk, který jednak pozemek rovná a jednak usměrňuje eventuální hroudy na vzadu uložený DD válec o průměru 700 mm, který je drtí a zároveň vhodně utužuje povrch zpracované půdy. DD válec vytváří podélné rýhy, jejichž dno je utuženo, naopak kyprá horní část rychle prosychá, což je důležité zejména při jarní přípravě půdy. UniPress se vyrábí jako tažený s pracovním záběrem od 4,2 do deseti metrů.
Simba CultiPress o záběru 5,5 m je velmi robustní stroj na předseťovou přípravu půdy vhodný do nejtěžších půdních podmínek. V přední části je stejný jako předchozí model, pružný smyk je však robustnější a odlišně postavený, za ním následují dvě řady válců o průměru 600 mm. Oproti klasickým rotačním branám je tento stroj jednodušší a nabízí vyšší výkonnost s nižšími provozními náklady, v porovnání klasickými kompaktory je konstrukčně jednodušší, kratší a má méně opotřebitelných náhradních dílů. Vyrábí se v záběru 3,3 až deset metrů.

Klíčové informace
-Podrývák Simba Flatliner 500 o záběru 3 m s DD válcem může pracovat až do hloubky 60 centimetrů.
-Talířové podmítače Simba X-Press jsou určeny pro mělčí podmítku vysokou rychlostí nebo kultivaci zorané půdy před setím maximálně do hloubky 150 mm.
-Simba SL 500 dokáže jedním přejezdem po pozemku dokonale zpracovat celý požadovaný půdní profil, kvalitně zapravit posklizňové zbytky či porost a zpracovaný profil rovnoměrně utužit.
-K rychlé předseťové přípravě je určen pasivní stroj pro přípravu půdy Simba UniPress.
-Simba CultiPress je velmi robustní stroj na předseťovou přípravu půdy i v nejtěžších půdních podmínkách.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down