30.11.2009 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na třicet novinek v expozici (I)

Kdo během letošího veletrhu Agritechnica v Hannoveru hledal domácí firmu Claas na tradičním místě v hale číslo 5, nenašel ji. Jedna z největších a nutno dodat i nejhezčích expozic se nalézala v hale číslo 13. I přes nepříznivou situaci, která panuje na trhu se zemědělskou technikou, obsadil tento známý německý výrobce zemědělských strojů více než 4200 metrů čtverečních. Návštěvníci si tak mohli pohodlně prohlédnout desítky exponátů a jejich součástí, z toho 28 novinek ze všech kategorií strojů.

V tomto příspěvku se zaměříme především na některé novinky z oblasti strojů Claas s vlastním motorem vyjma řezaček, neboť technice na sklizeň pícnin se budeme věnovat v příštím čísle.

Nejsilnější traktory s nápravou
Expozici Claas na letošním veletrhu Agritechnica dominovaly dva nové traktory Xerion 4500 a Xerion 5000 s maximálním výkonem motoru téměř 530 koní. „Jde o zcela novou dimenzi kolových traktorů, žádný jiný výrobce stejně silný či silnější kolový traktor s rámem nenabízí,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Vladimír Bohatý, zástupce společnosti Claas pro Českou a Slovenskou republiku, který nás expozicí provázel. „Tato novinka, která byla poprvé představena na společném večeru těsně před otevřením výstavy Agritechnica, dokonale překvapila širokou odbornou veřejnost, a proto není divu, že obdržela cenu německé zkušebny DLG Výrobek roku 2010. U nových strojů byla zachována koncepce původních modelů Xerion 3300 a 3800, ale zvýšil se výrazně výkon, tak jak už dnes požadují mnozí zemědělci. Díky své rámové konstrukci a řiditelným nápravám ho dokážou tyto stroje přenést na podložku. Nové kolové traktory Xerion jsou určeny pro velké zemědělské podniky, které obdělávají rozsáhlé plochy zemědělské půdy, a to do kombinace se stroji o širokém pracovním záběru.“
V čem se ještě, kromě výkonu, liší nové traktory Xerion od původních modelů? Tak především jsou vybaveny mohutnějším rámem, zcela novou plynulou převodovkou, jinými nápravami i pneumatikami a novou multifunkční pákou. Na mohutném rámu jsou v silentblocích usazeny motor a převodovka. Zatímco původní modely měly motory Caterpillar C9 o obsahu 8804 cm3, nové traktory Xerion 4500 a Xerion 5000 mají motory Caterpillar C13 o objemu 12 500 cm3, které dosahují maximální výkon 355 kW/483 k a 385 kW/524 k podle ECE R 120. Nová, silně předimenzovaná plynulá převodovka ZF ECCOM 4.5, jež sama o sobě váží dvě tuny, je unikátní v tom, že je jedinou plynulou převodovkou s rychlostí 50 km/h dopředu i dozadu schopnou přenášet výkon přes 500 koní. Nové Xeriony mají také o 3,5 tuny větší hmotnost a větší rozvor 3500 mm.

Další traktorové novinky
Společnost Claas nabízí v současné době 34 modelů klasických polních traktorů s výkonem od 70 do 524 koní. Kromě traktorů Xerion představila v Hannoveru další nové modely, ať už univerzální traktory Arion 400 či malé viniční a komunální traktory Nexos a Elios.
Čerstvou novinkou jsou čtyřválcové traktory Arion 400 o výkonu 66 kW/90 k až 92 kW/125 koní. Tato nová třída byla vytvořena na základě požadavků zemědělců hledající kompaktní silný čtyřválec určený pro potřeby živočišné a rostlinné výroby. Konstrukce traktorů Arion 400 vychází ze stávající řady Arion 500. Vznikl tak traktor s velkým rozvorem 2,56 m, celkovou délkou pouze 4,44 m a poloměrem otáčení 4,40 m, který má zvedací kapacitu až 6,5 tuny. Arion 400 je vybaven novou nízkoprofilovou kabinou ATX s rovnou podlahou používanou v řadě Arion 500, což je podle Ing. Bohatého nejprostornější a nejkomfortnější kabina ve své třídě. K dispozici jsou tři modely, Arion 410, Arion 420 a Arion 430 a každý z nich může být specifikován ve dvou variantách - Standard a varianta s vyšší výbavou CIS. Všechny tři modely jsou poháněny čtyřválcovými motory DPS Powertech se vstřikováním Common Rail, přeplňováním turbodmychadlem a mezichladičem stlačeného vzduchu. Již z továrny mohou být vybaveny přípravou pro připojení čelního nakladače, nebo předními rameny hydrauliky s čelním vývodovým hřídelem.
Velkou pozornost budil zástupce nové řady viničních traktorů Nexos, nahrazující stávající řadu traktorů Nectis, dobře známou i v České republice. Tři modely o výkonu 53 kW/72 k až 65 kW/88 k jsou už vybaveny novým motorem, který splňuje přísné emisní normy TIER III. Vyráběn bude ve třech základních řadách rozlišených minimální šířkou, a to NEXOS VE (1,04 m), VL (1,26 m) a F (1,46m). Na Agrotechnice byla také představena nová řada menších čtyřválcových traktorů Elios o výkonu 53 kW/72 k až 74 kW/101 k, které zaplní mezeru mezi modely Nexos a Axos. Přehlédnout nešel ani nový manipulátor Scorpion 6030 s ramenem o nosnosti 3 tuny v celém rozsahu a dosahem 6,3 m. Dva modelové typy jsou vybaveny motory Deutz o výkonu 58 kW/80 k nebo 75 kW/100 koní. Nový, vyloženě farmářský manipulátor, může pracovat i v prostorách se sníženým podhledem do výšky dva metry. Jsou u něj zachovány veškeré prvky, kterými manipulátory Scorpion vynikají, tj. vysoká spolehlivost, velká manévrovatelnost a jednoduché ovládání.

Sklízecí mlátičky Lexion
Nosným programem firmy Claas jsou sklízecí mlátičky. Mezi zemědělci jsou velice oblíbené, o čemž svědčí následující údaje: na evropském trhu zaujímají 35% podíl, v České republice 40% podíl a v Německu tento podíl překračuje dokonce 50 %. V České republice je nejprodávanějším modelem Lexion 550, který odpovídá struktuře našeho zemědělství a výnosům u nás obvyklým. V Hannoveru byly vystaveny čtyři modely, Lexion 600, Lexion 550, Tucano 480 a Avero 240.
„U sklízecích mlátiček Lexion nedošlo v současné době k nějaké zásadní změně,“ sdělil nám průvodce Ing. Vladimír Bohatý. „Claas, jako specialista na sklizňové stroje, nehledá kompromis mezi jednotlivými systémy v průběhu mlácení, ale nabízí řešení, kdy jsou jednotlivé pracovní části na sobě nezávisle nastavitelné. Tak například mláticí ústrojí má za úkol vymlátit zrno a musí být samostatně nastavitelné bez vlivu na systémy před ním a za ním. Stejně tak separační ústrojí, ať už vytřásadla nebo rotory, musí být možné nastavit samostatně podle podmínek, ve kterých stroj pracuje. A všechny další systémy také tak. Pro mlátičky Claas je charakteristické, že lze u nich nastavit maximální výkon v optimálních podmínkách za jízdy při minimálních ztrátách.
V Hannoveru byl vystaven model Lexion 600 s lištou o záběru 12 m, který během letošních žní sklidil v Rumunsku, Maďarsku a v Pobaltských republikách rekordních 4022 hektarů. Průměrný výkon byl 7,14 ha/h, průměrná spotřeba pak 13,04 l/ha. Vybaven byl pásovým podvozkem, který je v poslední době, z důvodu menšího utužení půdy, stále vyhledávanější variantou.

Dva nové modely
Novým výrobkem firmy Claas je sklízecí mlátička Tucano 470/480 vybavená jedním větším rotorem o průměru 650 mm, který nahrazuje vytřásadla. Model 470 má výkon 240 kW/326 k, mlátička Tucano 480, vystavená na Agritechnice, disponuje výkonem 269 kW/365 koní. Výkonově se posouvají stroje Tucano s lištou 7,5 m mezi modely Lexion 540 a 550. „Tucano navazuje na řadu Mega, která byla v České republice ve své době nejoblíbenější mlátičkou s velice zajímavou ekonomikou provozu,“ říká závěrem Ing. Vladimír Bohatý. „Původně byly motory u této mlátičky laděny také na minimální spotřebu, dnes, vzhledem k přísným emisním normám, je jejich spotřeba nafty vyšší, stejně jako jejich výkon. Naši zemědělci stále posuzují mlátičky podle výkonu motoru, přitom rozhodující je jejich průchodnost. Modely s vysokou průchodností, což jsou všechny sklízecí mlátičky Claas, nepotřebují tak výkonné motory.“
V nejnižší kategorii sklízecích mlátiček byla v Hannoweru ještě jedna novinka, a to model Avero 240 s výkonem 146 kW/198 koní, která vyplňuje „mezeru“ mezi řadou Dominator a Tucano. Oproti mlátičkám Dominator a Tucano řady 300, jejichž mláticí ústrojí tvoří klasický mláticí a odmítací buben, se u nového modelu nachází ještě urychlovací buben. I tato mlátička má tedy tříbubnové mláticí ústrojí APS, které se u mlátiček Claas velice osvědčilo.

Klíčové informace
-Na veletrhu Agritechnica obsadila společnost Claas 4200 metrů čtverečních.
-Návštěvníci si mohli pohodlně prohlédnout desítky exponátů, z toho 28 novinek ze všech kategorií strojů.
-Expozici Claas dominovaly dva nové traktory Xerion 4500 a Xerion 5000 s maximálním výkonem motoru téměř 530 koní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down