30.11.2009 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stroje na údržbu travnatých ploch

V rámci šňůry předváděcích akcí se společnost CIME, s. r. o., zastavila i v průhonické Dendrologické zahradě. V akci se představily stroje na zakládání a údržbu travnatých ploch, vysavače, ofukovače i novinka v nabídce společnosti CIME – kompaktní malotraktor značky Valpadana.

Organizaci této akce vzala na svá bedra společnost CIME-S, s. r. o. Na plochu navezla desítku strojů, mezi nimiž na první pohled zaujal univerzální nosič nářadí Valpadana 1430 HST REV, který se uplatní v zahradnické i komunální sféře. Jeho italský výrobce je součástí obchodní skupiny Argo, S. p. A., a na poli produkce strojů se pohybuje již osmdesát let.

Na úzké plochy
Vlastností, jež nosič nářadí Valpadana 1430 HST REV zařazuje mezi stroje vhodné pro údržbu veřejných ploch, jsou jeho malé rozměry a nízká hmotnost. Specialitou stroje je otočný systém řízení, který rozšiřuje možnosti jeho využití. Stroj je schválen pro provoz na pozemních komunikacích a díky šíři jeden metr je vhodným adeptem k využití na nepřehledných a úzkých městských plochách. I malý poloměr otáčení je vhodný k práci do obydlených a zastavěných čtvrtí. Nízko položené těžiště zvyšuje stabilitu nosiče a pohodlí obsluhy při nastupování. Plynulý pojezd a malé škody v trávníku zaručuje hydrostatická dvojstupňová převodovka. Kapalinou chlazený tříválcový dieselový motor značky Perkins dosahuje výkonu 26,4 koní (19,4 kW). K agregaci pracovního nářadí slouží přední (nosnost 300 kg) a zadní hydraulický závěs (600 kg), včetně normalizovaných vývodových hřídelí. I změna směru jízdy probíhá plynule, k dispozici je pojezdová rychlost 18 km/h vpřed a devět vzad. Pohon 4 x 4 je možné na přední nápravě odpojit. V nabídce je varianta s kabinou i bez kabiny.
Valpadanu můžeme vybavit rozličným pracovním nářadím – sekačkou, mulčovačem, příkopovým ramenem či rotavátorem pro letní využití. V zimě stroj agregujeme zase pluh, sněžnou frézu nebo rozmetadlo.

Pro městské trávníky
Na ploše Dendrologické zahrady se v den předváděcí akce proháněli opravdoví trávníkoví profesionálové. Sekačky s nulovou osou rotace značek Walker a Grasshopper jsou na českém trhu již nějakou dobu, za kterou získaly mnoho spokojených majitelů. Vynikají mimořádnou schopností pohybu ve členitém terénu. Vpředu uloženou odpruženou žací hlavu lze ocenit při práci pod keřovými skupinami a stromy. Hydrostatický pohon zajišťuje plynulou změnu rychlosti u obou strojů a práci ulehčuje i mechanický či hydraulický zdvih zásobníku do výšky 170 centimetrů.
Při údržbě intenzivně pěstovaných trávníků se neobejdeme bez vertikutátorů. Snižují výskyt dvouděložných plevelů, provzdušňují svrchní část travního drnu a odstraňují travní plst a mech z porostu. Pod značkou Billy Goat jsou v nabídce dva modely, které nabízí možnost výběru rotoru s pevnými či odpruženými noži.

Ofukovač a vysavač
V sortimentu společnosti CIME najdeme i ofukovače Billy Goat řady Force. Slouží k odfouknutí nežádoucího materiálu mimo zpevněné plochy. Výrobním materiálem se staly plasty, které snižují hmotnost stroje a jsou zároveň velmi odolné. Za zmínku stojí i nízká hlučnost stroje i při zvýšeném výkonu.
Ani vysavače odpadu nepatří mezi běžně prezentované stroje. Stroje amerického výrobce značky Billy Goat z tvrzeného plastu se využívají při úklidu zpevněných ploch, ale i na trávnících. Vysávají jak suché listí či odpadky, stroj si poradí i s travní plstí po vertikutaci. Po osazení sběrnou hadicí stroj slouží ke sběru exkrementů. Za příplatek je možné stroj vybavit drticím rotorem, který nasávanou hmotu nadrtí a zmenší tak její objem. V závislosti na sbíraném materiálu lze zvolit speciální sběrné vaky – síťované (turfové) na listí, plstěné na písek a prach a papírové na jednorázové použití. Vysavač se vyrábí ve třech výkonových řadách. Pracovní záběr předváděného modelu řady MV byl 74 centimetrů a obsluha měla možnost využít jednoho ze tří rychlostních stupňů s rychlostmi od 1,9 do 3,5 km/hod.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down