25.11.2009 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Síla traktoru je v lese rozhodující

Traktor je v zemědělství univerzálním strojem, který zajišťuje přepravu materiálů a pohon řady zařízení. Uplatnění nachází i v dalších oborech. Proto ho můžeme potkat na stavbách, v komunální sféře, dokonce i na letištích a v neposlední řadě také v lese. Podle zaměření kladou majitelé důraz na určité parametry stroje. Marko Jakovlkeviče zajímá motor a převodovka, další vlastnosti jsou pro něj podružnější.

Požadavky na traktor do lesa se liší od potřeb, které splňuje traktor pro zemědělskou výrobu. V lesích nedaleko Zvíkova jsme zajeli do firmy Marko Jakovljeviče, abychom si prohlédli traktor Fendt Vario 936. Firma Marko Jakovljeviče ho koupila od společnosti RCG – Agromex, s. r. o. Popisovaný traktor pohání štěpkovač a je důležitým článkem při čištění pasek po těžbě dřeva.
„Naše firma se zabývá vyklízením pasek po těžbách dřeva a štěpkováním odpadní dřevní hmoty,“ začal s představováním Marko Jakovljevič. Podle něj se v minulosti po těžbě zůstávající větvě vždycky pálili. „Přišlo mi to jako škoda a zbytečné plýtvání. Nakonec jsme dali dohromady firmu, která využívá původně odpadní hmotu a navíc poskytuje majitelům lesa pomoc při vyčištění pozemku před novou výsadbou,“ vysvětloval Marko Jakovljevič. Takto podnikat začali v březnu v roce 2008 a ve firmě v současnosti pracují čtyři lidé.

Strojové vybavení
V současné době využívá Marko Jakovljevič tři traktory finské značky Valtra. Jsou agregovány s vyvážecími vozy, které zajišťují přísun materiálu pro štěpkovač. Pohon a vlastně i přepravu štěpkovače umožňuje nejsilnější traktor Fendt 936 Vario. Se svým maximálním výkonem 265 kW (podle ECE R24) je to nejen nejsilnější traktor ve výbavě Marka Jakovljeviče, ale patří mezi vůbec nejsilnější traktory prodávané na našem trhu.
Štěpkovač má vlastní hydraulické rameno podávající dřevní hmotu do štěpkovače. „Pokud se otáčky řezacího ústrojí zpomalí, automaticky se zastaví přísun materiálu,“ vysvětloval majitel firmy. To ovšem znamená nižší produktivitu práce, proto v tomto případě platí, čím silnější traktor, tím lépe. Rozhodující je motor a převodovka. A tak volba padla na Fendt 936 Vario. U tří finských traktorů, které se musí pohybovat přímo v těžkém lesním terénu, byla rozhodujícím kritériem pro pořízení jejich odolnost před případným poškozením. Podle Marka Jakovljeviče v tom obecně vyniká všechna technika z Finska.
Traktor Fendt 936 Vario je vybaven motorem Deutz o výkonu 360 koní. Vyrábí se ve dvou variantách Power a Profi s tím, že ta dříve jmenovaná je ve standardu v základní výbavě méně bohatá a verze Profi naopak uspokojí i toho nejnáročnějšího uživatele. Kromě výkonu traktor zaujme i vysokým stupněm komfortu, ke kterému přispívá na třech bodech pneumaticky odpružená kabina s možností automatické regulace světlé výšky. Samozřejmostí jsou přehledné ovládací prvky. Stroj, který využívá Mirko Jakovljevič, má vestavěné otočné řízení. To znamená, že společně se sedačkou řidiče se otáčejí všechny komponenty obsluhy a řízení.

Dřevní štěpka není odpad
Paseky se čistí téměř za každého počasí. „Když týden prší, nemá cenu do lesa jezdit. To tam vyjezdíme metrové koleje. Navíc je třeba brát zřetel na výhřevnost, která samozřejmě se stoupajícím obsahem vody klesá,“ dodal majitel firmy.
I díky technice zpracovala společnost od začátku roku 35 tisíc m3 štěpky, to znamená 10 – 12 tisíc tun materiálu. Po přepočtu to odpovídá více než 230 ha lesní plochy. „Pro nás je limitujícím faktorem dostupnost terénu, jinak jsme schopni zpracovat jakoukoli dřevní hmotu,“ popisoval Marko Jakovljevič s tím, že příliš nezáleží, zda jde o smrkové porosty, smíšené lesy nebo dřevo listnatých stromů. Vzniklou štěpku dodávají přes obchodní společnost do pražských tepláren.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down