16.11.2009 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropské značky na moravském poli

Na třetím Dnu Kvernelandu ve Strážnici bylo představeno a poté předvedeno nejen velké množství strojů na zpracování půdy a klasické setí, ale také ostatní technika z nabídky společnosti Kverneland Group Czech. Téměř desítka významných evropských značek závěsné techniky zaujala přibližně 300 zemědělců, kteří i přes nepřízeň počasí do Strážnice přijeli. A nikdo nelitoval.

Jako první byl ve vyhrazeném prostoru předveden štěpkovač Vandaele TV 160, který je schopen drtit materiál až do průměru 160 mm. V nabídce jsou také modely k drcení materiálu o průměru120 až 470 mm. U tohoto belgického výrobku se klade velký důraz nejen na bezpečnost, kterou „hlídá“ jisticí tyč kolem celého vstupního trychtýře, ale také na nízké provozní náklady. Štěpkovač, který může drtit listnatý i jehličnatý materiál, je vybaven karbidovým ostřím a protiostřím, jejichž životnost je 400 až 800 hodin a 2000 hodin podle typu štěpkovaného materiálu. Během této doby se nemusí ostří brousit ani nastavovat, přitom neustále ostré nože zaručují stálou spotřebu paliva a velice kvalitní štěpku. Stroj je vybaven i elektronickým systémem Antistres, který zabraňuje přetěžování traktoru během drcení.

Mulčovače Lagarde a McConnel
Rolls-Royce mezi mulčovači je nesený model Lagarde SX 400 s horizontální osou rotace vybavený jedním velkým robustním rotorem s impozantní obvodovou rychlostí až 72 m/sekundu. Sto padesát nožů v záběru 4 m zajišťuje kvalitní drcení a velký nasávací efekt. Proto se hodí zejména k likvidaci posklizňových zbytků, je velmi dobrou agronomickou pomůckou v boji proti zavíječi kukuřičnému. Zajímavá je i nízká potřeba příkonu na jeden metr záběru díky velké setrvačnosti rotoru, který má průměru 37 cm. Tento rotor dokáže eliminovat chvilková přetížení a k agregaci tak stačí traktor o výkonu 140 až 170 koní. Neublíží mu ani silnější traktor, neboť má robustní převodovku, v tom případě lze mulčovat rychleji. K dispozici je i model o záběru 4,8 m.
Druhým představeným strojem byl britský příkopový mulčovač McConnel PA 53 E s dosahem ramene 5,3 m, který se uplatní zejména kolem polí a cest. Záběr mulčovací hlavy je 1,2 m, lze zvolit i hlavy široké 1,0 až 1,5 m nebo různě dlouhá ramena s dosahem 3,1 m až 8 metrů. Při volbě dosahu ramene je třeba vycházet především z hmotnosti traktoru, méně již z jeho výkonu. Paralelogramové zavěšení ramene umožňuje pracovat s mulčovací hlavou velmi blízko traktoru, což usnadňuje práci na úzkých cestách. Stroj může být vybaven systémem EDS, který zaručuje dokonalé kopírování terénu při plovoucí poloze a umožňuje pracovní rychlost nad 10 km/h. Všechny hydraulické funkce mulčovače, který se ovládá multifunkční pákou, jsou na sobě nezávislé. V nabídce jsou i plošné mulčovače McConnel v záběru od 2,75 m do 8 m s flexibilními křídly, které jsou vhodné k údržbě trvalých travních porostů.

Nejen pro ekologické zemědělce
Před prochladlé návštěvníky pak předjely dva stroje rakouské značky Hatzenbichler. Jednak osmiřádkové plecí brány, které se vyrábějí až do záběru 9 m. K dispozici je řada provedení, s přihnojováním či bez něj, ale i doplňky pro ekologické zemědělce (tzv. pletí v řádku pomocí hvězdic). Druhým představeným strojem byly prutové brány s přísevem. Vyrábějí se v záběru od 1,5 do 24 m, v taženém nebo neseném provedení, mohou být vybaveny pružným smykem, nebo přísevem. Jako plecí brány se hodí do ekologického systému pěstování plodin. Tento stroj slouží k údržbě trvalých travních porostů, k jejich provzdušňování, k setí meziplodin, přísevů a lze s ním i přihnojovat.
Z nabídky rakouského výrobce byl předveden tažený kompaktor Hatzenbichler Tiger o záběru 6 m. První pracovní sekcí je nastavitelný smyk, druhou pak prutový válec, po němž se stroj pohybuje. Následuje sto radliček v pěti řadách s dláty širokými 65 nebo 150 mm a dvojitý prutový válec, který drtí hroudy. Všechny čtyři pracovní sekce jsou zavěšené v hydraulickém kopírovacím mechanismu, který velmi dobře udržuje nastavenou hloubku. Jde o velmi jednoduchý a přitom efektivní stroj s rovnoměrným rozložením hmotnosti celého podvozku na všechny čtyři pracovní sekce. Tyto stroje, které se vyrábějí v záběru 5, 6 a 7 m v taženém provedení a v pracovním záběru od 3 do 8 m v neseném provedení, vyžadují vyšší pracovní rychlost.

Za rozmetadlem se už nepráší
Do portfolia firmy Kverneland Group Czech patří i stroje na výživu a ochranu rostlin. Ve Strážnici zaujalo pozornost rozmetadlo Vicon RO-XL, kdy RO značí systém Rotaflow - rozmetání velmi šetrné ke hnojivu. To se vymetá akceleračním způsobem, takže se granule nepoškozují, což je důležité pro rovnoměrné hnojení. Za tímto rozmetadlem se už nepráší! Díky tomu jsou rozmetadla Vicon mezi zemědělci velmi oblíbené. Vyrábějí se od nejmenších se zásobníkem o objemu 700 l v záběru od 9 do 21 m až po rozmetadla se zásobníkem o objemu 3900 l a maximální šířkou rozhozu 45 metrů. K základnímu hnojení lez využít i taženou variantu rozmetadla Rotaflow se zásobníkem o objemu 7000 l a šířkou rozhozu 10 až 24 metrů.
Ve Strážnici nechyběl ani postřikovač Kverneland Rau Ikarus A38. Jde o velmi krátký, kompaktní stroj s automaticky řiditelnou ojí, který vyniká dobrou manévrovatelností i v členitém prostředí. Příznačné jsou pro něj vysoké výkony a velmi kvalitní aplikace. Robustní ramena o záběr 24 m z profilovaného matriálu jsou přitom lehká a mají velmi dobrou stabilitu. Běžně se tento model s nádrží na 4000 l agreguje s traktory o výkonu 70 koní, což je jeho velikou výhodou, a proto je na našem trhu také velice ceněn. Postřikovače Rau se vyrábějí v záběru 15 až 28 metrů a s nádržemi o objemu 2800 nebo 3800 litrů. Investovat do nich se vyplatí, neboť rozhodují o správně vynaložené investici za pesticidy v řádu několika milionů korun ročně.

Přesné a rychlé setí
Do skupiny přesných secích strojů patří Accord Monopill s mechanickým výsevním ústrojím k setí kalibrovaného osiva řepy, řepky ozimé a čekanky a univerzální Accord Optima s pneumatickým výsevním ústrojím určený k setí kukuřice, slunečnice, řepy a dalších přesně setých plodin.
Na Dnu Kvernelandu byl představen tažený model Accord Optima HD. Jde o kompaktní osmiřádkový tažený stroj s vlastním hydraulickým okruhem poháněným vývodovým hřídelem, který se velmi dobře skládá do přepravní polohy. I relativně slabý traktor o výkonu 100 až 120 koní je schopen tahat tento model, který veze 1200 litrů hnojiva a 8 x 55 litrů osiva. Elektropohon výsevních ústrojí zaručuje snadné nastavení výsevku z kabiny traktoru, možnost měnit výsevek v průběhu setí a vypínat jednotlivé sekce. Celkový přítlak na každou botku je až 229 kg. Díky vyšší přesnosti výsevu si obsluha může dovolit i větší pojezdovou rychlost, což má za následek velký denní výkon. Optima HD je ISO-Bus kompatibilní.
Na závěr teoretické části předjely před návštěvníky dva stroje. Tím prvním byl lis Vicon RV 2160 s variabilní lisovací komorou, který tvoří balíky do průměru 1,6 m. Lze ho vybavit řezáním, vázáním do sítě nebo do provázku i baličkou. Druhým strojem byl rozebírač balíků slámy, sena a senáže Kverneland Taarup 856. Stroj je vybaven dvourychlostní převodovkou, dvěma rozebíracími válci a vejdou se do něj tři kulaté balíky o průměru 1,3 m. Na rozebírací válce je možné namontovat až 48 nožů. Tyto stroje mají v neseném provedení objem zásobníků 2 m3, v tažené verzi pak 3 m3 a 6 m3 s dvěma možnostmi volby koncovky (boční nebo otočná s rádiusem 320 stupňů).

Klíčové informace
-Všechny hydraulické funkce příkopového mulčovače McConnel PA 53 E, který se ovládá multifunkční pákou, jsou na sobě nezávislé.
-Prutové brány s přísevem Hatzenbichler jsou vhodné i k ekologickému systému pěstování plodin.
-Pro postřikovač Kverneland Rau Ikarus A38 jsou příznačné vysoký výkon a velmi kvalitní aplikace.
-Accord Monopill s mechanickým výsevním ústrojím je určen k setí kalibrovaného osiva řepy, ozimé řepky a čekanky, Accord Optima s pneumatickým výsevním ústrojím slouží k setí kukuřice, slunečnice, řepy a dalších přesně setých plodin.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down