02.11.2009 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři traktory na brambory stačí

Ivan Pfeifer z Krhovic na Znojemsku obhospodařuje se syny Ivanem a Tomášem 35 hektarů orné půdy a na celé výměře pěstuje pod závlahou velmi rané brambory, ať už konzumní či průmyslové. První brambory začínají vyorávat již koncem května. Druhotnou činností jsou služby, zejména na Vysočině. Opět se týkají komplexní technologie pěstování a sklizně brambor, tedy tvarování hrůbku, separace, sázení a sklizně. Každý rok jde o 100 až 120 hektarů.

„Pořídili jsme si kompletní bramborovou linku, kde převažuje technika Grimme a k tomu byly nezbytné patřičně výkonné energetické prostředky,“ řekl týdeníku Zemědělec Ivan Pfeifer st. „Vsadili jsem na traktory z nabídky společnosti Agri CS, tedy značky Case IH a Steyr. Obě totiž splňovaly náš základní požadavek, aby traktory byly spolehlivé a měly nízké provozní náklady i spotřebu nafty. Ocenil bych také přístup obchodníků a servisních pracovníků Agri CS, kteří nám vycházejí ve všem vstříc. Kdykoliv potřebujeme, ihned přijedou, což u jiných firem není zcela běžné. Neznáme slovo prostoje, i když jsme zatím rychlý či náročný servis ještě nepotřebovali. A když bylo nutné přetěsnit traktor, dostali jsme okamžitě náhradní stroj. Takhle si představuji spolupráci mezi dvěma obchodními partnery. Dnes k naší plné spokojenosti využíváme traktory Case IH JXU 95, Case IH Maxxum 140 a Steyr CVT 170.“

Bez jediné závady
S nejmenším traktorem Case IH 95 JXU jezdí Ivan Pfeifer st. už více než tři roky a využívá ho do kombinace se sazečem, postřikovačem a také k dopravě či lehčím pracím na farmě. „Za celou tuto dobu nepotřeboval žádnou velkou opravu, šlo pouze o drobné servisní úkony,“ chválí svého pomocníka I. Pfeifer starší. „Možná by se nám do sazeče hodil i silnější model, samozřejmě značky Case IH, kterou bychom už dnes neměnili.“
Lehké a univerzální traktory s „těžkými“ parametry Case IH JXU jsou poháněny spolehlivými a úspornými motory o výkonu 75 až 105 koní (vyhovují normě Tier III). Na nízkou spotřebu paliva mají vliv mezichladič stlačeného vzduchu a recirkulace spalin. Pro kvalitní čištění vzduchu se používají rotační předčističe filtru. Uživatelé těchto traktorů ocení nejen účinnou převodovkou, která řadí a reverzuje pod zatížením, ale i silný vývodový hřídel a vysoce výkonnou hydrauliku, jež poskytuje ve své třídě opravdu vysoký výkon (standardní čerpadlo o výkonu 61 l/min a čerpadlo řízení o výkonu 35 l/min). Pokud je traktor vybaven čelním nakladačem, lze použít čerpadlo o výkonu až 80 l/min. K příjemnému pracovnímu prostředí přispívá i komfortní a do posledního detailu navržená kabina s novým ergonomickým ovládání EHR na bočním panelu.

Větší počet koní je zbytečný
S traktorem Case IH Maxxum 140 X-line jezdí na farmě Ivan Pfeifer ml., tento stroj pracuje v kombinaci s vyorávačem brambor Grimme SE 150-60 a se separátorem stejné značky. „Jeho výkon 141 koní plně dostačuje,“ tvrdí straší ze dvou synů, „silnější traktor by byl zbytečný. V listopadu u nás začne pracovat už třetí rok a jsme s ním velice spokojeni. Dokonce se k agregaci s uvedenými stroji hodí lépe než větší Steyer CVT 170, neboť má menší poloměr otáčení, což je u práce s dlouhým sklízečem velice důležité. Ocenil bych také přednosti odpružené přední nápravy, kterou je vybaven.“
Traktory Case IH Maxumm jsou přímo stvořeny pro práci a mají všechny vlastnosti plynoucí z mnohaleté tradice Case IH. K dispozici jsou provedení X-line nebo Multicontroller. Z varianty X-line vedou v žebříčku oblíbenosti u českých zemědělců verze Maxxum 125 a Maxxum 140 o výkonu 126 a 141 koní s mechanickým vstřikováním paliva a odpruženou kabinou i nápravou. Vyspělá střední třída univerzálních traktorů Maxxum Multicontroler je vybavena motory o jmenovitém výkonu 82 kW/113 k až 104 kW/141 k s navýšením Power Management až na 178 koní. Zemědělci u nich oceňují moderní ovládání přes loketní opěrku Multicontroller i systém navyšování výkonu. V případě potřeby traktor sám zvyšuje výkon, a to nejen v dopravě či při zapnutém vývodovém hřídeli, tak jako jiné traktory, ale i při odběru výkonu přes hydrauliku.

Traktor k nezaplacení
Nejnovějším přírůstkem na farmě v Krhovicích je starší traktor Steyr CVT 170 s plynulou převodovkou, s nímž pracuje nejmladší Tomáš Pfeifer. Slouží k orbě, zpracování půdy talířovým kypřičem, k tvarování hrůbků a k veškeré dopravě. „Máme ho asi rok a když jsme ho kupovali, měl najeto něco kolem 6500 motohodin. Je to traktor k nezaplacení,“ tvrdí T. Pfeifer. „V porovnání s modelem Maxxum 140 má díky plynulé převodovce nižší spotřebu nafty, nehledě na velice snadné, pohodlné a intuitivní ovládáním. Přímo jedinečná je vario převodovka, traktor si sám zvolí nejpříhodnější převodový poměr a nemusím mu „stát stále na krku“. Je trochu náročnější na údržbu, zejména přední odpružená náprava se musí každý týden mazat.
Traktory řady CVT je dnes vybaveny moderním motorem, účinnou plynulou převodovkou a unikátním systémem řízení jízdy S-Tronic. Jde o univerzální moderní stroje určené zemědělcům, kteří u traktorů vyžadují maximální produktivitu spolu s výjimečným komfortem práce a obsluhy. Mají šestiválcové přeplňované a plně elektronicky řízené motory o objemu 6,6 litru a výkonu 120 až 170 koní. Bezstupňová převodovka velmi progresivní konstrukce umožňuje plynulou rychlost 0 až 40, popř. až 50 km za hodinu. Obsluha ocení aktivní regulaci klidového stavu, jež udržuje traktor na místě po uvolnění pedálu pojezdu, ať již ve stoupání nebo klesání, s prázdným nebo s těžkým nákladem. Traktory Steyr CVT jsou vybaveny reverzací pod zatížení, do zadu se pohybují max. rychlostí 20 km za hodinu. Navíc mají tři paměti tempomatu, který výrazně ulehčuje ovládání. Všechny důležité celky (motor, převodovka, atd.) jsou propojeny tak, aby byl počítač traktoru schopen okamžitě a přesně upravit převodový poměr nebo otáčky motoru pro zajištění nejlepšího režimu práce traktoru. Hydraulický systém pohání axiální pístové čerpadlo s výkonem 130 litrů za minutu. Tříbodový závěs má maximální zdvih 99 kN, vývodový hřídel je čtyřrychlostní s 540/540E/1000/1000E. Odpružená komfortní kabina je standardně vybavena klimatizací, hladina hluku nepřevyšuje 72 decibelů. Nachází se v ní multifunkční páka Multicontroller, kterou se ovládá pojezd vpřed i vzad, tempomat, vnější hydraulické okruhy a tříbodový závěs.

Klíčové informace
-Za více než tři roky nepotřeboval Case IH 95 JXU žádnou velkou opravu, šlo pouze o drobné servisní úkony.
-Case IH Maxxum 140 má menší poloměr otáčení než Steyer CVT 170, což je u práce s dlouhým sklízečem velice důležité.
-Steyer CVT 170 s plynulou převodovkou je podle Tomáše Pfeifera traktor k nezaplacení, jedinečná je jeho plynulá převodovka a nízká spotřeba nafty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down