02.11.2009 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vítr a zima, že by psa nevyhnal

Přesně takové počasí panovalo druhou říjnovou středu ve Strážnici, kde se konal v pořadí již 3. Den Kvernelandu. K večeru a následující den pak zasáhly téměř celou Českou republiku přívaly sněhu. Přesto na Slovácko přijelo téměř 300 zemědělců. Pořadatelé – berounská společnost Kverneland Group Czech, HM, s. r. o., prodej a servis zemědělské techniky z Hodonína a místní zemědělský podnik Žerotín Strážnice - pro ně připravili více než dvacet souprav traktorů a závěsné techniky. Nechyběly ani dobré jídlo, horký čaj a teplá káva, takže přežili všichni.

Nejdříve byla závěsná technika představena a potom většina souprav předvedla, co dovede. V tomto příspěvku se budeme věnovat technice Kverneland na zpracování půdy a setí, k ostatním strojům se vrátíme v některém z příštích čísel týdeníku Zemědělec.

Tři červené pluhy
Podrobné informace získali návštěvníci 3. Dne Kvernelandu o třech pluzích, z nichž dva byly předvedeny při práci.V současné době má společnost Kverneland Group Czech v nabídce pluhy od dvou do 14 radlic, od nesených přes polonesené až k velkým modelům s nápravou, o něž začíná být mezi českými zemědělci nebývalý zájem. Kverneland nabízí pluhy s pevným záběrem, s krokovou změnou záběru od 30 do 50 cm, s plynulou změnou záběru, ale i modely s hydraulickou změnou záběru (Variomat). Téměř 90 % pluhů Kverneland se dnes dodává s hydraulickým variem.
Jako první byl předveden čtyřradličný oboustranný nesený pluh Kverneland EM 85 s radlicemi o záběru 40 cm a odhrnovacími deskami č. 28, které vytvářejí široké dno brázdy a velice dobře obrací a drobí skývu. K další výbavě patřily zahrnovací límce, kotoučové krojidlo na poslední radlici, standardní kolo s tlumičem rázů a závěsná hlava 200. Větší nesené pluhy mají závěsnou hlavu 300. Model EM 85 se řadí mezi nejprodávanější pluhy s mnohalistovou pružinou Autoreset, která patří k nejjednodušším a k nejrozšířenějším na světě. V nabídce je také model EM 100 s rozestupem radlic 100 cm, stejně jako provedení 4 + 1, kdy lze k oběma pluhům přidat pátou radlici.
Společně s předešlým modelem byl aktivně předveden i osmiradličný oboustranný pluh Kverneland PW 100 s nápravou a systémem ATS, který díky nastavené časové prodlevě jednotlivých funkcí umožňuje na souvrati ovládat jedním tlačítkem zvedání nápravy, otáčení pluhu vpředu i vzadu a vysunutí hydraulického třetího bodu. V případě potřeby se může pluh rozpojit a využít se slabšími traktory jako polonesený pěstiradličný model, nebo nesený tříradličný pluh. Kverneland PW 100 byl ve Strážnici vybaven dvěma půdními pěchy Packomat. Přes tak široký záběr u něj zemědělci ocení velice dobrou svahovou dostupnost a dobré kopírování i členitého pozemku.
Pouze představen byl šestiradličný oboustranný polonesený pluh PN 100 s rozestupem radlic 100 cm, s kolem ve dvou třetinách, krokovou změnou záběru, zahrnovacími límci a kotoučovým krojidlem. Na indukčně zpracovaný a tepelně kalený rám o rozměru 120 x 200 cm poskytuje berounská společnost pětiletou záruku. U polonesených pluhů si může zákazník vybrat model s kolem ve dvou třetinách, nebo s kolem vzadu, či pluh s nápravou. Pro společnost Kverneland je široká škála různých specifikací jednotlivých pluhů typická.

Radličkové a talířové podmítače
Ve Strážnici byly předvedeny čtyři radličkové podmítače Kverneland, tři nesené modely CLC a jeden tažený kypřič CTC. U typu CTC byly na centrálním rámu upevněny čtyři řady radliček, zadní urovnávací kotouče a těžký segmentový válec Actipack. Možné jsou i další sestavy radliček a disků, oblíbené jsou varianty se třemi řadami radliček, s předními řezacími nebo míchacími disky apod. Kypřiče CTC se vyrábějí v záběru 4, 5 a 6 metrů, do přepravní polohy se sklápějí hydraulicky. Pracovní hloubka se nastavuje vpředu na kolech a v zadu na paralelogramu.
Novinkou letošního roku je nesená verze kypřiče CLC Pro o záběru 5 m v hydraulicky sklopném provedení. Tento stroj má ve standardní výbavě tři řady radliček, vpředu dvě kola pro nastavení hloubky a vzadu urovnávací disky a těžký segmentový válec Actipack. Slupice z dutého materiálu jsou velice pružné, vpředu mají otěruvzdorný kryt, takže mohou bezpečně pracovat až do hloubky 35 cm. Jsou jištěny listovou pružinou Autoreset převzatou z pluhů Kverneland, radličky se tak mohou bez následků vychýlit o 20 cm do strany. U těchto kypřičů se většinou používají kvalitní pluhová dláta, takže náklady na opotřebitelné náhradní díly nejsou vysoké a relativně nízká je i spotřeba nafty. Předvedeny byly také modely CLC Pro o záběru 3,5 m a kypřič CLC o záběru 4 m se dvěma řadami radliček a dvěma řadami disků s výborným mícháním a velmi nízkými provozními náklady. U předvedených kypřičů s pasivními pracovními orgány je důležitá vyšší pracovní rychlost, neměla by klesnout pod 10 km/h.
Na pole vjel i talířový podmítač Kverneland Visio 200 s centrálním rámem, diskovými sekcemi ve tvaru X a s koly uprostřed těchto sekcí. Jak přední, tak zadní diskové sekce jsou předsazeny, takže nevytvářejí uprostřed hrůbek. Talířové podmítače se vyrábějí v záběru do 6,30 m, za diskovou sekcí mohou být připojeny různé urovnávací válce. Pracovní hloubka se nastavuje pomocí opěrných (zároveň i přepravních) kol. Návštěvníci Dne Kvernelandu mohli posoudit i práci cambridgeských válců Kverneland Actiroll o záběru 7,6 m, které lze vybavit hydraulicky stavitelnou pružnou smykovou deskou. U nás se používají především po zasetí k utužení pozemků, v Evropě nacházejí uplatnění i při předseťové přípravě hrubé brázdy. Za nimi mohou na pozemek nastoupit již secí stroje vhodné do minimalizačních technologií. K dispozici jsou modely v záběru od 6 m do 12,5 m.

Výkonné secí kombinace
Společnost Kverneland Group Czech nabízí secí stroje v záběru od 2,5 m do 12 m. Ve Strážnici byly předvedeny dva secí stroje, jednak čtyřmetrová secí kombinace složená z rotačních bran Kverneland NGS 401 a secího stroje Kverneland Accord i-drill Pro, a jednak secí stroj Accord DG o záběru 12 m. Vystaven byl i secí stroj Accord DT o záběru 10 m s 80 botkami CX, dvěma výsevními ústrojími a stejným počtem zásobníků.
Zmíněná secí kombinace Kverneland Accord i-drill Pro je novým konceptem firmy. Zásobník na osivo o objemu 1800 litrů (1250 litrů plus dalších 600 litrů s nástavbou) a tím i těžiště jsou posazené co nejblíže k traktoru, který tak nepotřebuje vysokou zdvihovou kapacitu na hydraulice. K zásobníku je snadný přístup, lze ho jednoduše plnit pomocí vaků. Za rotačními branami je umístěn klasický segmentový válec vhodný do těžkých lepivých půd. Vzadu jsou ve dvou řadách kotoučové botky CX s jedním plastovým a jedním ocelovým kotoučem různého průměru a tím i různé obvodové rychlosti. Plastový kotouč pak působí jako škrabka. Mezi rotačními bránami a opěrným segmentovým válcem je krátký paralelogram, na němž se nastavuje pracovní hloubka. Jsou na něm připevněny i secí botky, takže v případě opotřebení pracovních orgánů se nemusí hloubka seťového lůžka přestavovat, oproti válci je ve stále stejné pozici. Obsluha ocení i hydraulické zvedání botek, na souvrati není třeba zvedat celou secí kombinaci.
Jako poslední vjel do hrubé brázdy secí stroj Kverneland Accord DG o záběru 12 m s 96 secími botkami (rozteč 12,5 cm). Stroj působí velice robustně a zároveň i kompaktně. Se zásobníkem na osivo o objemu 6000 l a uvedeném pracovním záběru dosahuje vysoké denní výkonnosti mezi 80 až 100 hektary v závislosti na velikosti a tvaru pozemku. Díky veliké násypce, která se doplňuje třikrát až čtyřikrát za den, jsou ztrátové časy minimální. Násypka je umístěna na hlavním rámu, pod ní se nacházejí dva dávkovače elektricky poháněné. Diskové secí botky CX ultra s ocelovým a plastovým kotoučem jsou schopné sít i ve vlhkých půdních podmínkách, neboť mají veliký samočisticí efekt. Za každou botkou je přítlačné kolečko. Hloubka setí se nastavuje na veliké pístnici za zásobníkem, jež sklápí a ovládá souvraťovou polohu. Veliká kola mají poměrně malý tlak na půdu a nedochází za nimi k utužení půdy. Veškeré funkce se ovládají z kabiny traktoru, secí stroj je ISO-Bus kompatibilní prostřednictvím pouze jediné zásuvky. Uplatnění nalezne ve velkých zemědělských podnicích.

Klíčové informace
- V polovině října se ve Strážnici uskutečnil 3. Den Kvernelandu.
- Představeno bylo velké množství zemědělské techniky, řada strojů pak byla aktivně předvedena.
- Přes nepřízeň počasí přijelo do Strážnice téměř 300 zemědělců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down