23.10.2009 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Specifická firma

Na Zemi živitelce měla tradičně velkou (i když letos o něco menší), expozici firma Daňhel, protože sídlí v nedalekém Týně nad Vltavou a vystavovala tedy ve svém regionu. Návštěvníci mohli vidět dobrý průřez nabízenou technikou, kterou zastupují zejména stroje John Deere a to jak traktory tak sklizňová technika, postřikovače i technika komunální a nechyběly půdozpracující stroje Lemkem, nebo dopravní technika Annaburger.

Firma Daňhel není jen klasickým prodejcem zemědělské techniky a v současné době ekonomické recese v zemědělství se jí to vyplácí. Své aktivity má totiž rozloženy i do jiných oblastí souvisejících se zemědělstvím. Tedy jednak poskytuje v poměrně ve značném rozsahu služby, zejména sklizňové práce a dále též aktivně obhospodařuje asi 2500 ha.
Ve službách v oblasti sklizně obilnin je provozováno devět sklízecích mlátiček, které za loňský rok sklidily 7250 ha a letos již takřka 9000 ha. To potvrzuje skutečnost, že pokud jsou horší klimatické podmínky a je nižší prodej strojů je i více práce pro služby.
Nově vzrůstá zájem i o služby v oblasti setí a to nejen bezorebným způsobem a též se zvyšuje poptávka po základním zpracování půdy.
Mimo prodeje a služeb provozuje firma Daňhel též servis prodaných stojů v němž zaměstnává 20 techniků a práce je tolik, že bude přibírat další, protože stroje je třeba udržovat v chodu.
Nasazení techniky ve službách prověřuje kvalitu strojů a ukazuje i jejich reálné možnosti výkonu, což jsou pak důležité argumenty při prodeji, kdy není třeba prezentovat prospektové údaje, ale realitu. A obhospodařování vlastních hektarů dává mimo možnosti vyzkoušení si práce různé techniky též možnost vyzkoušení si pozice prvovýrobce a to je opět při podeji strojů plusem. A to jak při nákupu hnojiv či pesticidů tak při odbytu produkce.
Díky tomu se pak rozšiřují možnosti a zkušenosti a nejen to. Známou pravdou je že zaměření firmy do více oblastí znamená nižší problémy pokud se v daném sektoru právě finančně nedaří.
Prodeje technika jsou samozřejmě v letošním roce nižší, nicméně podle Vlastimila Daňhela je nutné srovnávat objem prodejů nikoliv s loňským rokem ale reálně s rokem 2006. V oblasti servisu a náhradních dílů pokles není, protože provozovaná technika se bez dodávek dílů neobejde. A jak již bylo zmíněno ve službách jsou letošní výkony také vyšší ve srovnání s rokem 2008.
Pokud se vrátíme k vystavenému sortimentu techniky, vyjma výše uvedených značek byl vystaven mnohem větší podíl techniky komunální, která je nyní na vzestupu. Proto nepřekvapí dobrý prodej v oblasti mulčovačů i do zemědělské sféry, dále se kupodivu stále prodávají traktory i když menších výkonových tříd, a uspokojivý je i prodej dopravní techniky. Méně se poptávají stroje pro zpracování půdy a setí i když i zde je několik kusů prodáno a trendem je spíše nákup techniky, která dovoluje preciznější zpracování půdy a kvalitní založení porostu což se odrazí v lepší vzcházivosti a tím potřebě nižšího výsevku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down