23.10.2009 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veteráni v Kropáčově Vrutici

Firma N+N Košátky pořádala v posledním roce řadu akcí zaměřených na prezentaci prodávaného sortimentu zemědělské techniky. Letos v září však udělala trochu výjimku a uspořádala výstavu historických traktorů, stabilních motorů a zemědělských strojů.

I když, samozřejmě nové traktory byly vystaveny rovněž a jednalo se zejména o Zetory, ale i traktory Pronar, JCB a Valtra. A nechyběl také sortiment techniky závěsné. Ale pojďme k veteránům.
Již sbírka firmy N+N Košátky, které se věnuje především Aleš Nezbeda je poměrně bohatá a obsahuje jak jinak zejména traktory Zetor. Všechny z nich byly rovněž vystaveny a to včetně unikátních kousků, jako například pásového modelu Zetor 2023, nechyběly modely 25, 15 přes třicítky a tak dále jak šel vývoj Zetoru. A návštěvníky jistě zaujala provedení, která nebyla běžná jako třeba modely 6748, 3545 (traktory z časů, kdy pohon přední nápravy nebyl běžnou záležitostí). A nechyběly legendární Zetory. Legendární Super ve verzi 35, 50 i v pásovém provedení.
Řadu pěkně zrenovovaných traktorů přivezli jejich uživatelé a několik strojů vystavilo i Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi. V záplavě Zetorů bylo předvedeno i několik traktorů Škoda 30, samozřejmě též Svoboda, Lanz Buldog, John Deere, McCormick, Deutz i s ladným designem kapoty Porsche. A traktory byly doplěny též další etchnikou v podobě lisu, pluhů stabilních mlátiček či samovazu.
Většina z traktorů byla předvedena přímo v chodu a s modelem Zetor 25 K a Zetor 25 A se návštěvníci mohli i svézt a vyzkoušet si jeho řízení. Když už jsme u toho svezení je zajímavostí, že v Kropáčově Vrutici, pořádají pro zájemce aktivní půjčování strojů, kdy se s traktory mohou svézt ti co je běžně neřídí a mají to jako atrakci, nebo ti co je dříve řídili a nyní už se jim nevěnují a tak mají řízení jako vzpomínku na léta minulá. Jezdí se samozřejmě pod dohledem zakušeného pracovníka.
Sobotní den přilákal nejen zájemce o historické traktory, ale i jejich rodinné příslušníky včetně dětí. A aby měly také ony nějakou zábavu tak si mohli zazávodit na šlapacích traktůrcích.
Počasí pořadatelům celkem přálo, i když slunečno zrovna nebylo. Návštěvníkům to však
nevadilo a přišlo jich opravdu hodně. Historické traktory prostě táhnou. Další ročník výstavy je naplánován na 11. září 2010.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down