08.10.2009 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polní ukázky letos v modrém nádechu

Na svém obchodním a servisním středisku v Hrubčicích uspořádala společnost P & L v září již tradiční dny otevřených dveří. Jde o akci sice s pravidelnou periodicitou, ale v letošním roce přesto v lecčems premiérovou. Byla rozdělena do dvou dnů, z nichž ten první byl věnován zemědělcům a ve druhém se představily stroje vhodné pro využití v komunální sféře.

Také předvádění zemědělských souprav v průběhu prvního dne doznalo oproti minulým ročníkům změn. Tentokrát nešlo o představení průřezu celého širokého sortimentu mechanizace, jenž má společnost P & L ve svém portfoliu. Polní ukázky byly zaměřeny pouze na značku Köckerling a prezentaci jejích strojů agregovaných s traktory New Holland.
„Výhodou pořádání dne otevřených dveří právě v areálu našeho nejstaršího střediska v Hrubčicích je nejen kvalitní zázemí s dostatkem prostoru pro představení strojů i neformální posezení, ale především možnost praktických ukázek na pozemcích partnerského zemědělského podniku, který nám potřebné plochy každoročně poskytuje. Předváděcí parcely připravujeme společně se spolupořádající firmou Monsanto a účastníkům na nich můžeme ukázat nejrůznější alternativy zpracování půdy a setí.
Ještě v loňském roce se v rámci akce aktivně představilo na tři desítky souprav, ale mohu říci, že tento model se neosvědčil, jelikož jsme vypozorovali, že zhruba v polovině předváděcího maratónu zájem návštěvníků začínal povážlivě uvadat. Proto jsme se letos rozhodli zaměřit prezentaci pouze na značku Köckerling a traktory New Holland, jelikož jde bezpochyby o produkty, které v letošním roce v naší nabídce výrazně dominují. Aktivně se tak představila desítka souprav a ukázky trvaly zhruba hodinu a půl, což, jak se ukázalo, je doba, po kterou diváci udrží svoji pozornost a navíc se můžeme jednotlivým strojům více dopodrobna věnovat.
Zhruba 300 účastníků tak mohlo hodnotit práci kombinací mechanizace pracující při podmítce na pozemcích po aplikaci Roundupu, popřípadě práci stejných strojů v alternativě se zpracovanou půdou. Postupně se tak prezentovaly mulčovací brány i kompletní sestava na přípravu půdy reprezentovaná například osmiřadým kypřičem Vario, čtyřřadým kypřičem Quadro, čtyřřadým kypřičem Vector, univerzálním nářadím pro přípravu seťového lůžka a zpracování strniště Allrounder nebo kompaktním kultivátorem Trio vhodným pro práci na menších plochách. Nechyběly ani secí stroje reprezentované univerzálním dlátovým strojem Ultima,“ seznamuje s průběhem prvního dne obchodní ředitel společnosti P & L Ing. Antonín Šedek.
V areálu hrubčického střediska nechyběla ani stacionární výstavní část reprezentovaná ukázkami techniky nabízené společností P & L. K vidění byly například stroje Great Plains, Kinze, Elho, Welger nebo Kioti.
Nejprodávanější stroj i novinka
Z představené kolekce strojů značky Köckerling zaujala nejvíce novinka a to stroj na přípravu půdy Allrounder o záběru 12 m . Jde o v České republice momentálně nejprodávanější stroj z nabídky tohoto německého výrobce. Allrounder s průchozí výškou 55 cm může kypřit a provzdušňovat půdu při jarních pracích, zvládne první ploché zpracování strniště po sklizni i jeho druhé zpracování pro setí do zmulčovaného pozemku, zapraví kejdu, i meziplodiny. Označení univerzální nářadí tedy pro něj platí opravdu bezezbytku.
Novinkou v České republice je kultivátor Vector. Tento čtyřřadý univerzální stroj je vhodný pro mělké zpracování strniště a hluboké podzimní zkypření. Je vybaven novým nastavením hloubky EasyShift, kterým se dá snadno a pohodlně z traktoru regulovat pracovní hloubka. Svou dlouhou konstrukcí dosahuje optimálního rozdělení slámy, protože směs slámy a půdy se zdržuje v nářadí dlouhou dobu. Má velice dobrý rovnací efekt, a tím jsou eliminovány nerovnosti pozemku a nejhlubší stopy po kolech souprav. Kvalitně pracuje ve velkém množství rostlinných zbytků, které rovnoměrně zamíchá do zpracovaného půdního profilu. Svou vysokou hmotností a dvojitými pěchovacími válci STS umožňuje optimální opětovné utužení půdy pro rovnoměrné vzcházení výdrolu. Úzkým dlátem 60 mm umožňuje hluboké zkypření až 30 cm pro provzdušnění a rozrušení staré brázdy. Při prvním zpracování strniště výrazně přispívá k rychlému vzcházení vypadaného obilí.
Druhý den s komunální technikou
Zhruba rok a půl se společnost P & L aktivně věnuje také servisu a prodeji komunální techniky. A její byť krátké působení v této sféře lze jednoznačně označit za úspěšné.
„V posledních třech měsících je počet uzavřených smluv v poměru zemědělská mechanizace versus komunální technika shodný, i když ceny menších komunálních strojů jsou samozřejmě jiné, než pořizovací hodnota sklízecích mlátiček nebo výkonných tahačů. Proto si myslíme, že vznik samostatné komunální divize, která bude využívat služeb a zázemí našich zavedených obchodních a servisních středisek, je správnou cestou.
Že o komunální techniku je zájem, přesvědčil druhý den akce v Hrubčicích. Pozvali jsme na něj zástupce měst a obcí z okolí, kterých nakonec přijela necelá stovka, což se dá při premiéře pokládat za úspěch. V rámci programu nešlo pouze o představení naší firmy a jejích produktů. Pro účastníky byl kromě pohoštění připraven přednáškový blok, v jehož rámci se od kompetentních pracovníků dozvěděli, jak čerpat evropské dotace například na údržbu veřejné zeleně nebo lesní techniku. Zároveň se seznámili s vhodnými možnostmi jejího financování. A pochopitelně nechyběly ani praktické ukázky techniky, při kterých hrály prim především malotraktory Kioti, pro které máme na území České republiky exkluzivní zastoupení,“ říká Antonín Šedek.
Líbivý design, jednoduchá obsluha a spolehlivost, to jsou základní atributy užitných vlastností traktorů Kioti. Jde o jediné stroje na světě, jenž jejich výrobce vybavuje hydrostatickým systémem pojezdu až do výkonu 50 koní, což je hlavně při práci v komunálních službách velice důležité. Úsporný provozu je dalším znakem traktorů, kdy například model CK 22 má hodinovou spotřebu při maximálním zatížení pouhých 4,7 litru. Traktory Kioti jsou na český trh dodávány ve třech výrobních řadách. Nejmenší zástupce s označením CK je vybaven motory od 22 do 35 k. Tyto modely jsou vhodné pro lehčí práce jak v komunálu, tak pro drobné zemědělce, sadaře a vinaře, protože si uživatel může zvolit provedení jak s mechanickou převodovkou, tak s hydrostatem. Řada EX je vývojově nejmladší, tedy je velice moderní a konfortní s mnoha prvky, které jsou standardem běžně u vyšších řad traktorů. Uživatelé nejvíce oceňují rozměry traktoru v kombinaci se silným motorem od 35 do 50 k. Nejvyšší výkonová řada traktorů Kioti má označení DK, vyrábí se pouze s mechanickou převodovkou s motory od 45 do 90 k. Tato modely jsou vhodné pro uživatele v zemědělství, lesnictví i komunální sféře.
Kromě traktorů Kioti se v rámci komunálního dne otevřených dveří představila také technika Tuchel se zametacími stroji nebo sněžnými pluhy, značku m.e.a.a.t. reprezentovaly mulčovače, příkopová ramena vyrábí značka Marolin a nechyběli ani zástupci značek Land Pride, Schliesing nebo českého výrobce štěpkovačů a pařezových fréz Laski.
„Důležité je do města či obce umístit traktor, který je základním stavebním kamenem, další adaptéry již záleží na potřebách a volbě uživatelů. Z námi nabízených produktů jsme určitě schopni sestavit komunální linky pro celoroční využití traktoru,“ upřesňuje Antonín Šedek.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down