30.09.2009 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Zábřehu soutěžili nejlepší oráči

Příznivci soutěžní orby si v Zábřehu na Moravě přišli na své. Koncem září se tam během tří dnů uskutečnilo několik mistrovských soutěží, kterých se zúčastnila téměř padesátka oráčů z domova i ciziny. Hlavní soutěží bylo 26. mistrovství Evropy v orbě otočným oboustranným dvouradličným pluhem, co nejrovnější brázdy se snažilo vyorat 24 nejlepších evropských oráčů včetně tří českých, z nichž jeden reprezentoval Slovenskou republiku. V pátek se oralo strniště a v sobotu louka. O den dříve si mohli návštěvníci vychutnat výborný předkrm v podobě 36. mistrovství České republiky v orbě jednostranným dvouradličným pluhem a otočným oboustranným dvouradličným pluhem. Vítězové obou kategorií pojedou v roce 2010 na mistrovství světa, druhý a třetí v kategorii otočných pluhů nás budou reprezentovat na příštím mistrovství Evropy.

Třešničkou na dortu pak byla páteční soutěžní orba koňským potahem a dvoudenní Den Zemědělce zaměřený na zpracování půdy a setí.

Těžké půdní podmínky
Stejně jako v loňském roce se i letošního mistrovství České republiky zúčastnilo devatenáct oráčů. Z uvedeného počtu soutěžících je vidět, že se Společnosti pro orbu České republiky daří, navzdory hospodářské recesi, přilákat k této ekonomicky náročné sportovní disciplíně stále vysoký počet soutěžících. Byť jde o neziskovou organizaci, poskytuje relativně hodně peněz získaných z pražského mistrovství světa v roce 2005 na podporu soutěžních oráčů, ať už prostřednictvím startovného, nafty, ubytování, stravování, či hodnotných cen. Pro soutěžící bylo letos určitě lákové i to, že příští mistrovství světa, kam se podívají mistři republiky z obou soutěžních kategorií, se koná v dubnu 2010 na Novém Zélandu. Není proto divu, že ve startovní listině byli uvedeni nejen známí ostřílení kozáci, ale nacházela se v ní i nová jména, stejně jako slovenští účastníci. Letos se kromě Daniela Neštického, který rok co rok prohání naše nejlepší oráče s klasickým dvouradličným pluhem, zúčastnil národní soutěže s otočným dvouradličným pluhem i Slovák Tomáš Antal. Za oráče složil slib poslední mistr republiky Václav Milík, za rozhodčí, kteří posuzovali soutěžní orbu podle pravidel WPO, pak hlavní rozhodčí Ing. Jan Cholenský, CSc.
Mistrovství České republiky, které se konalo při mistrovství Evropy, bylo velice dobře připraveno, stejně jako vyrovnané soutěžním pozemky. „Velkým plusem je také to, že i trénink probíhal na stejném pozemku, takže každý soutěžící si mohl podle tréninkové orby nastavit pluh na vlastní soutěž,“ řekl týdeníku Zemědělec ještě před zahájením mistrovské orby hlavní rozhodčí Jan Cholenský. „S ohledem na suché a tvrdé půdní podmínky byli všichni rozhodčí poučeni, jak mají soutěžní orbu hodnotit, jak má například vypadat hřebenitost, či dno brázdy. Vzhledem k těmto těžkým podmínkám jsme vyhlásili i menší hloubku než v minulých letech, letos se oře do hloubky 17 až 21 centimetrů.“ Právě těžké podmínky byly příčinou nervozity řady oráčů, zradit je mohla technika a celoroční příprava by tak přišla vniveč. I když byl v depu připraven servis a pomoc by byla rychlá, nikdo si nemohl být ničím jistý.

Překvapení se nekonalo
Mistrovství České republiky v soutěži s klasickým jednostranným dvouradličným pluhem se zúčastnilo jedenáct oráčů. Až na jednoho, který soutěžil s traktorem New Holland, měli všichni ostatní traktor Zetor. Téměř stejnou převahu měly i pluhy Kverneland, doplnily je pouze dva modely Ross. Šance předních českých oráčů byly vyrovnané. K velkým favoritům patřil především Václav Milík, který získal posledních šest titulů za sebou a letos se na mistrovství světa ve Slovinsku umístil na vynikajícím pátém místě. Podle tréninkové orby však do pořadí mohli promluvit i loni čtvrtý Michal Trtek, či třetí Josef Hloucal, který do Zábřehu přivezl již osvědčený starší pluh Ross a starý modrý traktor Zetor 5718. Překvapit však mohl i někdo z nováčků.
Žádné překvapení se však nekonalo. Již po prvních vyoraných brázdách bylo zcela zřejmé, že o letenku na Nový Zéland může Václava Milíka připravit pouze technická závada u pluhu či traktoru, nikoliv jeho soupeři. Ti se za ním rozdělili do dvou skupin. V té první bojovali v loni stříbrný Daniel Neštický, Michal Trtek a Josef Hloucal o zbylá dvě místa na stupních vítězů, ve druhé pak zbytek soutěžního pole už jen o umístění.
S velkým rozdílem 15 bodů zvítězil a posedmé za sebou se stal mistrem republiky v orbě klasickým jednostranným dvouradličným pluhem Kverneland a traktorem Zetor Václav Milík z týmu Fuchs oil-N+N Zetor team, který získal 132 bodů. Jen pět bodů pak rozhodlo o druhém, třetím a čtvrtém místě. Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil Ing. Michal Trtek z týmu SOU Uherský Brod, který s pluhem Kverneland a traktorem Zetor dostal od rozhodčích 117 bodů. Na třetím místě s počtem 115 bodů skončil Daniel Neštický s pluhem Kverneland a traktorem Zetor z týmu Zetor Slovakia. Nejméně oblíbenou bramborovou medaili si ze Zábřehu odvezl Josef Hloucal, který soutěžil za Fuchs oil a na třetí místo ztrácel tři body. „Na letošním mistrovství světa ve Slovinsku byla soutěžní orba jednodušší, neboť soutěžní pozemek byl poměrně vlhký, a dobře se oralo. V Zábřehu se všichni oráči potýkali vzhledem k dlouhodobému suchu s tvrdou půdou a tím pádem byla vlastní soutěž mnohem náročnější,“ porovnal mistrovství světa s mistrovstvím republiky staronový mistr republiky Václav Milík. „Dnes jsem to neměl vůbec jednoduché, všichni oráči jsou dobří a špička je velice vyrovnaná. S orbou jsem vcelku spokojen, nevyšel mi podle mých představ akorát závěr, na mistrovství světa ho mívám lepší. Samozřejmě na Nový Zéland se těším, chtěl bych tam skončit, tak jako letos ve Slovinsku, nejhůř pátý.“

Titul změnil držitele
Mistrovská soutěž s otočným oboustranným dvouradličným pluhem měla dva velké favority. Čekalo se zda František Žaloudek obhájí loňský titul, nebo si ho po roce vezme zpět domácí Aleš Malý. Oba špičkové oráče mohl překvapit i Petr Duben, který o den později reprezentoval Českou republiku na 26. mistrovství Evropy, nebo mladičký Michal Ondra, jenž v loni skončil čtvrtý. Této soutěže se zúčastnilo osm oráčů, až na jeden pluh Ross nesly všechny ostatní pluhy značku Kverneland. Naopak široká variabilita byla v soutěžních traktorech (pět značek), převažovaly zelené John Deere.
Vítězem letošního mistrovství České republiky v orbě otočným dvouradličným pluhem se stal mnohonásobný mistr republiky Aleš Malý s pluhem Kverneland a traktorem New Holland z týmu SŠSP a S Zábřeh, který od rozhodčích obdržel 123 bodů. Jen o pět bodů méně získal loňský mistr František Žaloudek s pluhem Kverneland a traktorem Joh Deere 5100 R. S počtem 108 bodů obsadil stejně jako loni třetí místo Petr Duben ze SŠ Kamenice nad Lipou, který soutěžil s traktorem John Deere a pluhem Kverneland. Ani letos nedosáhl na stupně vítězů Michal Ondra z týmu společnosti Strom Praha, a. s., (traktor John Deere, pluh Kverneland), který za svůj výkon obdržel 101 bodů. A jak pro týdeník Zemědělec zhodnotil svůj výkon letos „až“ druhý František Žaloudek? „Dnes byly velice těžké půdní podmínky, ornice byla značně tvrdá a pluh měl problém udržet záběry a v jednom místě i zahloubení. Rozor jsem měl proorán v celé délce, odložení bylo stejnoměrné, podříznutí pěkné, problémem však bylo menší zakřivení. Oblouk tam určitě byl, rozdíl na prostředku oproti krajům činil asi tři centimetry. Svor byl výborný, klín mi vyšel perfektně, i když jedné „díry“ jsem si všimnul také. Bylo to v místě s hlubšími kolejemi, ale tuto chybu měli v tom samém místě téměř všichni oráči. Záběry i hloubky seděly a do této doby jsem sahal po zlatu. Na co však nejsem pyšný, je zakončení. Ač jsem se snažil a nastavoval jsem asi čtyřikrát krojidlo, stále trhalo první odloženou skývu a rozdrobená ornice spadávala na dno závěrečné, relativně rovné a stejnoměrně hluboké brázdy. To mě stálo cenné body.“
V rámci 36. mistrovství České republiky v orbě byli vyhlášeni i tři nejlepší junioři. První místo obsadil Peter Duben se 108 body, na druhém stupínku se umístil Michal Ondra se 101 bodem a pomyslnou bronzovou medaili bral za 86 bodů Václav Kubišta ze SZeŠ Čáslav, který v kategorii klasických jednostranných pluhů skončil na pátém místě.

Výsledková listina 36. mistrovství České republiky v soutěžní orbě s klasickým jednostranným dvouradličným pluhem

Pořadí Jméno Pluh Traktor Tým Vysílací organizace Celkem bodů

1 Václav Milík Kverneland Zetor 8441 FUCHS OIL - N+N Zetor tým Agros Kojice 132
2 Ing. Michal Trtek Kverneland Zetor 7341 SOU Uherský Brod SOU Uherský Brod 117
3 Daniel Neštický Kverneland Zetor 8441 Zetor SK Slovenská spol. pre orbu 115
4 Josef Hloucal Ross Zetor 5718 FUCHS OIL FUCHS OIL 112
5 Václav Kubišta Kverneland Zetor 7245 SZeŠ Čáslav SZeŠ Čáslav 86
6 Jan Dlabal Kverneland Zetor 6441 SZeŠ Čáslav SZeŠ Čáslav 77
7 Tomáš Hadámek Kverneland Zetor 6211 Kverneland Hadámek MSZŠ a VOŠ Opava 75
8 Martin Vančura Kverneland Zetor 7745 SZeŠ Čáslav SZeŠ Čáslav 74
9 Jan Grolich Kverneland Zetor 7245 AF MZLU v Brně AF MZLU v Brně 67
10 Miloš Minařík Ross Zetor 5245 Miloš Minařík - Rajhradice Václav Kubík, Popovice 17 62
11 Dr. Ing. Luboš Stehno Kverneland New Holland PROFI PRESS, s. r. o. PROFI PRESS, s. r. o. 27

Výsledková listina 36. mistrovství České republiky v soutěžní orbě s otočným oboustranným dvouradličným pluhem
Pořadí Jméno Pluh Traktor Tým Vysílací organizace Celkem bodů

1 Aleš Malý Kverneland New Holland SŠ SP a S Zábřeh SŠ SP a S Zábřeh 123
2 František Žaloudek Kverneland John Deere STATON TEAM STATON, spol. s r. o. Habry 118
3 Petr Duben Kverneland John Deere SŠ Kamenice nad Lipou SŠ Kamenice nad Lipou 108
4 Michal Ondra Kverneland John Deere STROM Praha, a.s. Sdružení podřipských oráčů 101
5 Tomáš Antal Kverneland Case BIOLIFE Slovenská spol. pre orbu 84
6 Jiří Derner Kverneland Zetor 7745 SŠ Opočno SŠ Opočno 56
7 Jaroslav Robl Kverneland Zetor 7745 SOŠ a SOU Podbořany SOŠ a SOU Podbořany 54
8 Václav Marušák Ross Biso BISO SCHRATTENECKER Sdružení podřipských oráčů 34

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down