18.09.2009 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve službách obce Dlouhá Třebová

Traktory Kioti nabízí využití nejen v zemědělské, ale možná mnohem více v komunální oblasti. Firma P & L, spol. s. r. o., nabízí celou škálu těchto strojů, a to nejen pro komunální potřeby.

Domovinou traktorů Kioti je Jižní Korea. Firma P & L je dodává ve třech výrobních řadách CK, DK, EX. Značka Kioti, ačkoli na českém trhu poměrně mladá, se v současnosti těší vzrůstající oblibě.

 

Nabídka traktorů Kioti

Nejslabší modelová řada CK začíná na výkonu 22 koní a nejsilnější model této řady disponuje výkonem 35 koní. Všechny modely jsou kompaktní traktory s tříválcovým dieselovým motorem Daedong. Stroje mohou být vybaveny buď hydrostatickou převodovkou, pak mají označení HST, nebo manuální převodovkou. Obsluha může řadit šest stupňů vpřed a dva stupně vzad.

Vývodový hřídel může točit dvěma rychlostmi 2000 ot/min(mezinápravová) a 540 ot/min. Všechny traktory mají ve standardní výbavě zadní tříbodový závěs.

Čelní nakladač s kapacitou 1109 kg lze ovládat pouze jedním joystickem. Při puštění se vrací joystick do neutrální polohy a nakladač zůstává v požadované poloze. 

Traktory Kioti jsou speciálně navrženy pro snadnou údržbu. Otevírací kapoty a odstranitelné, boční kryty umožňují snadný přístup pro servisní kontroly. Traktory Kioti je možné snadno udržovat, tím je zajištěna maximální životnost a vysoký pracovní výkon.

Traktory série DK zahrnují stroje s výkonem od 45 do 90 koní. Tyto kompaktní stroje jsou určeny už pro jakoukoli práci. Pohon zajišťuje čtyřválcový dieselový motor Deadong. Náhon je na všechny čtyři kola s možností uzávěrky diferenciálu. Převodovka umožňuje plynulé řazení dvanácti stupňů vpřed i vzad pro nejrůznější práce. Vývodový hřídel lze nastavit na rychlosti 540, 750 a 1000 ot/min. Traktory tak nabízejí agregaci kterýmkoli jiným přídavným zařízením.

 
Práce traktoru v obci

Jeden z traktorů Kioti pomáhá na radnici obce Dlouhá Třebová. Plocha obce činí něco kolem 1200 kilometrů čtverečních a má 1238 obyvatel. Dlouhá Třebová se rozprostírá ve velmi členitém terénu v blízkosti Vysočiny. Jsou tu kopce, rovina i potok.

Původně měla obec k dispozici několik strojů, které používala pro komunální služby. Jedním z nich bylo například nákladní automobil nebo multikára. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný, a tak se rozhodli, že by bylo nejlepší pořídit stroj, který by mohli vybavit množstvím různých adaptéru a používat ho na všechno. A tak začalo hledání. Jaroslav Kašpar, starosta obce Dlouhá Třebová, objel několik výstav a nakonec se mu velmi zalíbily traktory Kioti. Jeden z nich nakonec před rokem koupili od firmy P & L. Pravdou je, že obec malinko strašilo, že firma P & L sídlí až ve Velkém Meziříčí, ale během prvního roku zjistili, že ani tato vzdálenost nepředstavuje žádný problém, co se například servisu týká.

Traktor hned dostal příkopové rameno a vyrazil do terénu posekat okolí komunikací. S příchodem zimy dostal traktor přední a zadní radlici a také sypač. Sypač se nakonec ukázal jako malý, ale radlice se osvědčily. Vypadá to, že i nákladní auto půjde do důchodu, traktor totiž v agregaci s valníkem sváží i odpad.

Stroj s výkonem 55 koní neměl za první rok provozu jediný problém. Náhon má na všechny  kola a je vybaven klasickou manuální převodovkou. Jediné, s čím měly v Dlouhé Třebové ze začátku potíž, byla častá výměna olejů, ale po dohodě se společností P & L přešli na jiný typ oleje, a tak se rozplynul i tento malý problém.  

Do budoucna se obec chystá svému stroji pořídit ještě zadní podkop pro zemní práce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down