15.09.2009 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompaktní traktor s širokou výbavou

První kompaktní traktor New Holland Boomer 3040 umístěný na trhu v České republice pracuje od letošního srpna v Mrákotíně na Českomoravské vrchovině nedaleko Telče.
Městys je známý především těžbou žuly, asi nejslavnější mrákotínský obelisk zdobí nádvoří pražského Hradu. Jde ale o oblast obklopenou bohatým lesním porostem a právě při jeho údržbě najde nový traktor uplatnění.

„V rámci poskytnuté dotace na nákup lesnické techniky jsme si mohli vybrat traktor s padesátiprocentní dotací. Prověřovali jsme tedy možnosti a vybírali z několika značek. V uvedené cenové hladině nás zaujal traktor New Holland Boomer a jelikož v okolí pracuje v zemědělských provozech hned několik strojů této značky a reference byly více než pozitivní, nebylo co řešit. Byť si uvědomujeme, že jsme prvními majiteli tohoto typu traktoru v České republice, a to s sebou může nést určitá rizika. Po několika dnech provozu je těžké stroj objektivně hodnotit, to můžeme za tři až čtyři roky jeho plného nasazení, ale první reakce jsou velice příznivé, takže doufám, že traktor nalezne smysluplné uplatnění. Městys Mrákotín se svými více než 900 obyvateli vlastní zhruba 130 hektarů lesů. O 100 hektarů se stará lesní družstvo, zbytek musíme obhospodařovat sami, ať již jde o probírky, likvidaci polomů, výsadbu nových stromků, či údržbu lesních a polních cest. Na komunální a lesnické práce zaměstnáváme dva pracovníky, další má na starost především čističku odpadních vod, v létě nám bývá k dispozici čtyři až šest pracovníků v rámci veřejně prospěšných prací, nicméně kvalitní techniky, která je schopna práci urychlit, není nikdy dost. Proto počítáme s tím, že v budoucnu ke traktoru dokoupíme další adaptéry, dovedu si jej představit v agregaci s navijákem, štěpkovačem nebo štípačkou dřeva. A nabízejí se i další možnosti jeho využití,“ plánuje starosta Mrákotína Miroslav Požár.
Od 20 do 51 koní
V zemědělských provozech patří modré traktory New Holland rozhodně k absolutní špičce, nicméně v lesnických nebo komunálních provozech se s nimi, alespoň zatím, tak často nesetkáváme. Třeba se to změní právě s uvedením nové řady Boomer. Uživatelům je k dispozici osm modelů s rozsahem jmenovitého výkonu od 20 do 51 koní a mechanickými, hydrostatickými nebo plynulými převodovkami Easy Drive CVT.
Zadní PTO i tříbodový závěs standardem
Zvládnou práci jako jednoúčelový žací stroj, ale oproti speciálu mají modely Boomer 1000 několik výhod. Mezi ty největší bezesporu patří možnost využití výkonného zadního tříbodového závěsu se zvedací kapacitou 715 kg a zadní vývodový hřídel s otáčkami 540 ot/min. Jako žací stroj zvládne Boomer 1000 (v nabídce jsou tři modely s označením 1020, 1025 a 1030) posekat 1,3 až 2 hektary plochy za hodinu. Pohonnou jednotkou jsou tříválcové motory, převodovka je použita hydrostatická. Otáčky vzadu nebo uprostřed umístěného PTO jsou nastavovány regulátorem. Při delších přejezdech je možné využít tempomatu. Díky výkonné hydraulice a úzkému profilu kapoty jsou tyto kompaktní traktory vhodné pro agregaci s čelními nakladači. Modely bez kabiny, ale s pohodlným sedadlem a ergonomicky uspořádanými ovládacími prvky, zajišťují obsluze pohodlnou jízdu. Model 1030 má zesílený rám v provedení heavy duty a je vybaven přední nápravou 4WD Sensitrak optimalizující tahovou sílu. Zvedací kapacita jeho zadního tříbodového závěsu dosahuje 815 kg.
Širší výbava traktorů
Pohodlná kabina a přední náprava SuperSteer s automatickým ovládáním tažné síly Sensitrak patří do rozšířené výbavy dvou modelů Boomer řady 2000 (2030 a 2035). Také tyto traktory jsou poháněny tříválcovými motory s vysokým točivým momentem při nízkých otáčkách motoru. Motory splňují stejně jako u ostatních modelů řady Boomer emisní normy Tier III. Model 2030 má mechanickou převodovku s řazením 9 x 3, model 2035 využívá hydrostatické převodovky se třemi rozsahy. Zadní tříbodový závěs má u řady 2000 zvedací kapacitu 873 kg a průtok hydrauliky 27,1 l/min. Tyto hodnoty umožňují traktorům práci i s náročnými adaptéry.
Zvládnou i náročnější agregace
Traktory Boomer 3000 jsou poháněny nově vyvinutými čtyřválcovými motory dosahujícími jmenovitého výkonu od 41 do 51 koní. Standardní výbava třítisícových modelů (3040, 3045 a 3050) zahrnuje přední hnanou nápravu 4WD nebo na přání nápravu SuperSteer s ovládáním tažné síly Sensitrak. Traktor tak dosahuje poloměru otáčení 2794 mm. Uživatel může vybírat ze tří druhů převodovek. K dispozici je mechanická převodovka Synchro Shuttle s možností řazení 24 x 24 (volba rychlosti pro jízdu vpřed v rozsahu od 0,13 do 30,2 km/h) nebo hydrostatický pohon PowerRange se čtyřmi pracovními rozsahy, mezi kterými se obsluha pohybuje ovládáním jednoduchého spínače. Unikátní je plynulá převodovka EasyDrive CVT kombinující pozitivní vlastnosti obou klasických typů převodovek. Obsluha si může zvolit stálou rychlost jako u mechanické převodovky nebo používat pojezdový pedál ke změně rychlosti jízdy. Ve standardu nechybí ani úplný tempomat s plynule měnitelnou rychlostí jízdy mezi 0 až 30 km/h.
Zadní tříbodový závěs má u nových modelů maximální zvedací kapacitu až 1600 kg. Maximální průtok hydrauliky 37,1 l/min je bohatě dostačující, samostatné čerpadlo posilovače řízení dodává 19,4 l/min. Ve standardní výbavě jsou dva zadní hydraulické okruhy, třetí může být přidán na přání. Traktor lze dovybavit i mezinápravovými hydraulickými okruhy.
Kabiny New Holland SuperSuiteTM jsou standardně vybaveny klimatizací. Úzké sloupky kabiny a střešní okno zaručují obsluze vynikající výhled. Dobrá ergonomika, plochá podlaha a zaoblené sklo minimalizují hluk a zvyšují pohodlí řidiče.
S výkonem motoru vyšším než 40 koní disponují traktory Boomer 3000 dostatečnou silou pro pohon například větších žacích strojů nebo pro práci se stroji menších záběrů, ale v opravdu obtížných podmínkách.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down