14.09.2009 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přes sto hektarů za den

Během 36. ročníku agrosalonu Země živitelka si odbyla světovou premiéru secí souprava Väderstad se systémovým traktorem Claas Xerion 3800 Saddle Trac. Vystavena byla před pavilónem Z ve společné expozici U + M Servis, s. r. o., Třeboň a AGRALL, zemědělská technika, a. s., Bantice, které ji přihlásily i do tradiční soutěže o Zlatý klas. Přestože tuto prestižní cenu nezískala, těšila se po celou dobu výstavy značnému zájmu návštěvníků.

Jak by také ne. V průběhu srpna zasela souprava přibližně 380 ha řepky olejky na několika farmách v České republice. První dosažené výsledky stojí za povšimnutí: průměrná pracovní rychlost 14 až 15 km/h, průměrná spotřeba 3,4 až 3,7 l/ha, průměrná hodinová výkonnost 11 ha/h a směnový výkon (asi deset hodin) 117 hektarů.
„Kombinace výkonného traktorového nosiče s nesenou nástavbou a taženým secím strojem je určena pro velké zemědělské podniky a farmáře, kteří potřebují dosáhnout maximální výkonnosti při setí a šetřit tak každou ztracenou časovou jednotku při zakládání porostů obilnin i jiných plodin,“ sdělil týdeníku Zemědělec Ing. Karel Hanyk, ředitel společnosti U + M Servis. „Hlavním důvodem, proč konstruktéři navrhli tuto výkonnou soupravu, bylo snížení ztrátových časů při plnění secího stroje osivem, popřípadě hnojivem, a také kombinace setí a přihnojování během jednoho pracovního přejezdu. Zrodil se tak koncept traktoru využívající volného prostoru za kabinou k umístění nástavby s objemem jedenáct tisíc litrů. Nástavba má ve dně hydraulicky poháněný šnek, který zásobuje osivem zásobník secího stroje. Je pouze na volbě zákazníka, jestli využije celou kapacitu obou zásobníků pouze pro osivo, anebo pro osivo a hnojivo. Celkový objem obou zásobníků je až 17 230 litrů.“

Systémový traktor a secí stroj
Tažným prostředkem je systémový traktor Claas Xerion 3800 v provedení Saddle Trac s kabinou umístěnou vepředu nad motorem. Tato varianta poskytuje nejvíce prostoru pro nástavby, což je dokonale využito právě při variantě se secí nástavbou Väderstad. Nástavba se však nemusí požívat jen pro setí, zajímavou kombinaci tvoří s rozmetadlem minerálních hnojiv. Zde se projeví další z výhod traktoru Xerion, a to takzvaný psí chod pro minimální utužení ošetřovaného pozemku. Maximální výkon motoru je 379 k (podle ECE R24), maximální točivý moment 1620 Nm je přenášen trvale na všechna čtyři stejně velká kola pomocí plynulé převodovky ZF ECCOM. Samozřejmostí je několik možností řízení (Automotive, Tempovat, Manual nebo E-Gas).
Švédské secí stroje Väderstad mají výborné jméno nejen v České republice, ale v celé Evropě díky své robustnosti, ale zejména univerzálnosti. Lze je používat jak při klasické orbě, tak při minimálním zpracování půdy. Secí stroje řady Rapid RDA bývají pro podmínky českého zemědělství již ve standardu vybaveny Systémem Disc, který doplňuje smyková lišta k urovnání větších nerovností po předešlém zpracování půdy. Samotné setí zajišťují secí disky s roztečí 12,5 cm, které umožňují dokonalé nastavení hloubky setí podle okamžitých podmínek. Secí stroj Rapid je možné doplnit další řadou disků pro aplikaci hnojiva pod patu. Právě tato kombinace je v posledních letech trendem, který šetří každou granuli drahého hnojiva, přesně ho aplikuje mezi řádky a do větší hloubky, než samotné osivo. Následuje pneumatikový pěch, který utužuje uložené osivo a vytváří tak předpoklad pro dobré vzcházení osiva.

Claas Xerion 3800 Saddle Trac
Systémový traktor Claas Xerion je vybaven rámovou konstrukcí, která dovoluje zatížit traktor až na 36 t celkové hmotnosti. Do rámu jsou integrovány veškeré agregáty, jako motor, převodovka, nápravy a celý hydraulický systém, které nemusí být koncipovány jako prvky samonosné konstrukce, nejsou tedy tolik namáhány a hlavní nevýhoda rámových traktorů – příliš velké poloměry otáčení – je zde odstraněna díky řízení obou náprav. Přední náprava je kyvná s odpružením, zadní tuhá. Řízení zajišťují přední kola do rejdu 4°, pak se přidávají i zadní kola. K dalším způsobům řízení patří plné řízení všech kol, krabí chod, šetrný krabí chod, jednostranný krabí chod a synchronní řízení (psí chod), kdy je možné v počítači Cebis umístit manuálně osu otáčení vůči půdorysu vozidla dopředu či dozadu. Kola zadní nápravy lze přitom ještě v určitých programech nezávisle ovládat jízdní pákou.
V traktoru je instalován nejnovější typ motoru Caterpillar C9 vyhovující těm nejpřísnějším, současně platným emisním normám TIER 3/stupeň IIIa díky své technologii spalování ACERT. Xerion je vybaven plynulou převodovkou jednoho z nejrenomovanějších výrobců převodových ústrojí, firmy ZF. Je plně pod zátěží reverzovatelná, dosahuje rychlosti až 50 km/h oběma směry, neustále pohání obě nápravy, má výstup k vývodovému hřídeli traktoru a disponuje přídavným vedlejším výstupem pro speciální nástavbové aplikace (výbava na přání). Má čtyři řazené rozsahy a díky vhodně voleným převodovým poměrům jednotlivých planetových soukolí dosahuje mimořádně vysokého mechanického podílu točivého momentu. Kde je plynulost, je i snadná možnost automatizace, a proto i Xerion má několik druhů jízdních strategií. Řidič jistým a snadným způsobem ovládá současně motor i převodovku tak, aby bylo vždy dosaženo optimálního režimu motoru i výkonu celého stroje.

Väderstad Rapid RDA 800S
Secí stroj Väderstad Rapid RDA 800S je vybaven vlastní pasivní předseťovou přípravou, kterou tvoří systém Disc a smyk Crossboard. Systém Disc má dvě řady samostatně na slupici připevněných vydutých disků o průměru 410 mm. Slupice jsou uloženy na bezúdržbových pryžových silentblocích. Za nimi následuje prstový smyk s názvem Crossboard pro dorovnání povrchu před secími botkami. Obě nářadí jsou nastavitelná hydraulicky za jízdy z kabiny traktoru.
Rapid RDA 800S má patentované pneumatické výsevní ústrojí Fenix s hydropohonem. Radar stroje zjišťuje aktuální rychlost, podle které se mění průtok oleje do hydromotoru, jenž pohání dvě výsevní jednotky dávkující osivo do proudu vzduchu od ventilátoru. V zásobníku jsou umístěny dvě rozdělovací hlavy (pro pravou a levou půlku), které dělí osivo do jednotlivých semenovodů směřujících do secích botek. Secí botka je složena z disku a z boku přiléhající botky vybavené tvrdokovovým ostřím. Disk je o tři stupně vychýlen pro snadnější proniknutí půdy, rozteč botek je 12,5 cm. Výsevek se pohybuje od 1 do 360 kg/ha a pro jednotlivé plodiny se mění pouze nastavené tubusu vůči výsevnímu válečku. Stroj je již ve standardu vybaven možností změny výsevku za jízdy. Za secími botkami je umístěn pneumatikový pěch v provedení OffSet, kdy každé kolo je o 190 mm předsazeno vůči sousednímu. Kola jsou také samostatně uložena ve vidlici, a to spolu s uložením OffSet zaručuje rovnoměrné utužení a snadné samočistění v obtížnějších podmínkách. Posledním pracovním orgánem jsou zavlačovací pruty, které vytvoří jemný a kyprý povrch. Opět jsou výškově a polohově stavitelné tak, aby reagovaly na nejrůznější podmínky. Za zavlačovačem je ještě umístěn preemergentní znamenák kolejových řádků.

Efektivní investice
„Výkonná secí souprava traktoru Claas Xerion s nesenou nástavbou a secím strojem Vaderstäd je jednou z možností, jak zvýšit výkonnost a efektivitu investic při setí,“ řekl závěrem Ing. Karel Hanyk. „Hlavní výhodou z hlediska výkonnosti je jednoznačně velikost zásobníku, která umožňuje snížit počet zastávek na doplňování osiva nebo hnojiva. V případě, že by se celá kapacita zásobníku využila pouze pro osivo, je možné zasít přibližně sedmdesát až osmdesát hektarů na jedno naplnění. Dalšími výhodami tohoto konceptu je nízký měrný tlak na půdu, možnost využití programu „psí chod“ a také velmi příznivá spotřeba paliva na hektar.“

Tab 1 – Technické údaje motoru Caterpillar C9

Počet válců
Zdvihový objem (cm3)
Jmenovité otáčky (ot/min)
Jmenovitý výkon (kW/k)
Max. výkon při 1800 ot/min (kW/k)
Max. točivý moment při 1400 ot/min (Nm)
Objem palivové nádrže (l) 6
8804
2100 min
253/344
279/379
1 620
620

Tab. 2 – Základní technické údaje secího stroje RDA 800S
Pracovní šířka (m) 8
Přepravní šířka (m) 3
Přepravní výška (m) 4
Přítlak na botku (kg) 120
Objem zásobníku (l) 3 300
Hmotnost s diskem (kg) 8 800

Klíčové informace
-Na výstavě Země živitelka si odbyla světovou premiéru secí souprava Vaderstäd se systémovým traktorem CLAAS Xerion 3800 Saddle Trac.
-V průběhu srpna zasela souprava přibližně 380 ha řepky olejky na několika farmách v České republice.
- Za prodlouženou směnu zasela 117 hektarů při spotřebě 3,4 až 3,7 l/ha.

Popis pod foto
1. Ing. Karel Hanyk
2. Secí souprava Vaderstäd se systémovým traktorem Claas Xerion 3800 Saddle Trac na letošní výstavě Země živitelka Foto Vladislav Fuka
3. V průběhu srpna zasela souprava přibližně 380 ha řepky olejky na několika farmách v České republice Foto archiv
4. Secí stroj Väderstad Rapid RDA 800S je již ve standardu vybaven možností změny výsevku za jízdy. Foto archiv

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down