07.09.2009 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na celou výměru stačí jeden pluh

První otočný pluh Kverneland PW v České republice byl vystaven na veletrhu Techagro v roce 2006 a po výstavě ho zakoupila Kralovická zemědělská a. s. Od té doby se jich v České republice prodalo již dvacet. Zatím poslední z nich si pořídila společnost ZEOBS, s. r. o., Jemnice. Jde o desetiradličný model PW 100 variomat v provedení šest plus čtyři radlice bez půdního pěchu Packomat. V době naší návštěvy měl zoráno něco přes šedesát hektarů.

„Jak stoupá výkon klasických traktorů nad tři sta koní, roste i zájem o velké nápravové pluhy Kverneland PW s Packomatem a stroje s osmi až deseti radlicemi už u nás nejsou nic výjimečného,“ řekl týdeníku Zemědělec Antonín Krátký, produktový manažer společnosti Kverneland Group Czech. „Nejžádanější je verze s osmi nebo deseti radlicemi, na českých polích však pracují i sedmiradličný či devítiradličný pluh, ale také dva dvanáctiradličné modely PW.“

Od letošního roku i čtrnáct radlic
Pluhy Kverneland PW se skládají ze dvou samostatných pluhů spojených tříbodovým závěsem. Buď je lze použít jako velký, těžký polonesený pluh, nebo využívat jen přední část pluhu včetně zadní nápravy a Packomatu, či pouze zadní část pluhu, tedy neseného tří nebo čtyřradličného otočného modelu s Packomatem. Dodávají se v provedení se sedmi, osmi, devíti, deseti a 12 radlicemi vzdálenými 100 cm, čímž se zvyšuje průchodnost pluhu i při velkém množství rostlinných zbytků. Pracovní záběr radlic je možné plynule měnit v rozsahu 35 až 50 cm prostřednictvím hydraulické pístnice, nebo krokově pomocí šroubu. Jednotlivé radlice jsou jištěné systémem Kverneland Auto-Reset s mnohalistovou pružinou. Teleskopická pístnice pro nastavení záběru první radlice umožňuje jízdu v brázdě i mimo ní, což umožňuje agregaci i s pásovými traktory.
Speciální tepelně zpracovaný rám o rozměrech 120 x 200mm nebo 200x200 mm dodává těmto pluhům požadovanou pevnost. Mohutný otočný systém vpředu a standardní zavěsná hlava 200 vzadu jsou zárukou klidného otáčení na souvrati. Pluhy PW jsou vybaveny systém ATS, který díky nastavené časové prodlevě jednotlivých funkcí umožňuje ovládat jedním tlačítkem zvedání nápravy, otáčení pluhu vpředu i vzadu a vysunutí hydraulického třetího bodu. Od letošního roku je možné pluh Kverneland PW objednat i s ovládáním prostřednictvím ISOBUS terminálu v traktorech. Obsluha u pluhu PW ocení vysokou manévrovací schopnost na souvrati i členitých pozemcích, snadné doorávání okrajů polí a vysokou stabilitu při práci i během přepravy. Pluhy PW jsou konstrukčně připraveny pro montáž integrovaných půdních pěchů Packomat. Ty se od pluhu neodpřahájí jako klasický tažený půdní pěch, ale otáčí se automaticky s pluhem na souvratí a také se současně s ním přepravují na pole.
„Na klasický pluh PW pro jízdu v brázdě s počtem sedm až deset radlic lze připojit půdní pěchy Packomat, na větší verze to již nebylo možné,“ pokračuje Antonín Krátký. „Protože některé trhy požadují půdní pěchy i k větším pluhům, přichází Kverneland v letošním roce s novým provedením modelů PW. Jde o robustní pluhy PW HD s 12 až 14 radlicemi pro jízdu mimo brázdu, k nimž lze půdní pěchy Packomat už připojit. K agregaci jsou vhodné těžké traktory s pásy nebo dvojmontážemi o výkonu pět set a více koní.“

Třetí fáze obnovy
Společnost ZEOBS Jemnice, majitel zatím posledního pluhu Kverneland PW, obdělává přibližně 1800 hektarů zemědělské půdy a zaměřuje se na produkci obilovin a technických plodin. Většinou jde o potravinářskou pšenici, sladovnický ječmen a řepku. V živočišné výrobě se zabývá chovem 400 prasnic a z toho plynoucím výkrmem prasat, 70 000 drůbežích brojlerů a sto krav, neboť hospodaří v povodí řeky Želetavky a je třeba zkrmit objemnou píci, která se pěstuje v okolí.
„V rostlinné výrobě pracuje asi šest pracovníků, takže bez výkonné techniky by to v žádném případě nezvládli,“ říká Ing. Jiří Zahradníček, ředitel ZEOBS, s. r. o., Jemnice. „V současné době se nacházíme ve třetí fázi obnovy strojového parku. V první fázi jsme získávali starší techniku z původního družstva, ve druhé fázi jsme ji nahrazovali novou, i když prakticky stejně výkonnou technikou a dnes jsme ve fázi, kdy stroje musejí výrazně minimalizovat lidskou práci. Kupujeme výhradně výkonné nářadí s velkou produktivitou práce. V současné době máme tři traktory Case IH a několik slabších traktorů Zetor. V letošním roce jsme zakoupili výkonnou kombinaci, kterou tvoří traktor Case IH Magnum 335 a desetiradličný pluh Kverneland PW 100 Variomat, který by měl nahradit původní sedmiradličný pluh Kvernelnad PS. Ten už měl zoráno kolem 15 tisíc hektarů, neboť pracoval od roku 1995 a jeho životnost je u konce. Na traktor Case IH pak padla volba proto, že k tomuto pluhu je třeba skutečně silný traktor, který dosáhne a udrží nezbytnou pracovní rychlost. Což Magnum stoprocentně splňuje.“

Tisíc hektarů za sezónu
„Při zpracování půdy převažuje orba, nevzdáváme se však ani minimalizace,“ pokračuje ředitel ZEOBS Jemnice. „Vždy, když kupujeme nové stroje či zařízení, tak porovnáváme různé nabídky. A ani pořízení pluhu nebylo výjimkou. Pro norský výrobek jsme se rozhodli proto, neboť značka Kverneland je zárukou vysoké technické úrovně, o čem jsme se přesvědčili již u původního modelu. U sedmiradličného pluhu nebyly prakticky žádné závady či poruchy, přitom byl velice odolný. Měli jsme s ním velmi dobré zkušenosti, osvědčil se, a tak nebyl žádný důvod měnit značku. Očekáváme, že obdobnou kvalitu jako sedmiradličný model potvrdí i nový pluh PW.“
A proč si v Jemnici vybrali jeden z největších modelů? „Máme velké výměry honů, na nichž desetiradličný pluh PW může odvést špičkový výkon,“ vysvětluje Jiří Zahradníček. „Za den by mohl zorat až čtyřicet hektarů, za rok pak kolem tisíc hektarů, i když některé roky ořeme méně. Při tomto i nižším výkonu nám stačí na celou výměru a ještě může pracovat ve službách. O rekordy nám však nejde, rozhodující jsou agrotechnické lhůty. Zatím si obsluha zvyká na nový traktor i nový pluh, neboť v dnešní době je technika čím dál složitější. Máme ho krátce, ale již za směnu zoral 24 hektarů při spotřebě 13 až 15 litrů paliva na hektar. Jsem také rád, že tento model je dělený a oba pluhy, tedy přední i zadní, mohou pracovat samostatně. V případě potřeby můžeme využít se slabšími traktory jak polonesený šestiradličný model, tak nesený čtyřadličný pluh, které se dají využívat na menších pozemcích.“
Je třeba dodat, že společnost Kverneland Group Czech připravuje na letošní podzim akci, kdy bude u konkrétních zemědělců předvádět desetiradličný pluh Kverneland PW v provedení šest plus čtyři radlice s půdními pěchy Packomat. Kdo má zájem, může se se zástupci Kverneland Group Czech na předvádění dohodnout.

Klíčové informace
-V současné době pracuje v České republice dvacet otočných pluhů Kverneland PW, zatím poslední z nich si pořídila společnost ZEOBS Jemnice.
-V nabídce jsou provedení se sedmi, osmi, devíti, deseti a 12 radlicemi vzdálenými 100 cm.
-Pluh Kverneland PW lze použít jako velký polonesený model, nebo využívat jen jeho přední část včetně zadní nápravy a Packomatu, či pouze zadní část jako nesený otočný model s packomatem.
-V letošním roce přichází Kverneland s novým robustním provedením modelů PW HD s 12 až 14 radlicemi, k nimž lze už připojit půdní pěchy packomat.
-Společnost Kverneland Group Czech bude během podzimu předvádět u konkrétních zemědělců desetiradličný pluh Kverneland PW v provedení šest plus čtyři radlice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down