04.09.2009 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kratší výstavba prospívá ekonomice

Poměrně mladým, ale přesto již významným hráčem na tuzemském kolbišti dodavatelů bioplynových stanic je MT-Energie Česká republika, s. r. o. Má na čem stavět, protože je „dcerou“ německé společnosti MT-Energie, která se od počátku třetího tisíciletí věnuje výstavbě BPS stanic na klíč. Se zástupci české pobočky, prokuristou Ing. Ladislavem Dobrovolným a obchodním ředitelem Ing. Jiřím Křížem jsme se sešli v jejím jihočeském sídle v Kardašově Řečici.

Můžete popsat začátky vaší cesty k bioplynovým stanicím?
Ing. Dobrovolný: V roce 2006 začala hledat zdejší zemědělská společnosti Agro-B k živočišné a rostlinné výrobě pomyslnou třetí nohu podnikání, která by ekonomicky podporovala rozvoj těchto odvětví. Jednatel inženýr Jan Marek, s nímž se léta znám, mi nabídl spolupráci. Prověřili jsme všechny možnosti využívání alternativních zdrojů energie ze zemědělské výroby a došli k závěru, že jako nejrozumnější řešení se jeví právě výstavba bioplynové stanice. Rozhodli jsme se zmapovat dodavatele technologií a navštívit jejich stanice především v Rakousku, Německu, ale i v České republice, a to bez ohledu na konkrétního výrobce. Chtěli jsme poznat především stavební část a vlastní technologii pro výrobu bioplynu. Naším záměrem bylo hovořit nejen s dodavateli, ale především vést dialog s provozovateli stanic ze zemědělské praxe tak, abychom si přímo v jejich podmínkách ověřili výkonnost a spolehlivost těchto zařízení. Zemědělci totiž podobně uvažují, mají k sobě blíž a sdělí si tak lépe vše potřebné. Viděli jsme zhruba pět různých technologií od malých stanic až po celky o výkonu tři megawatty a získali veškeré informace. Po vyhodnocení poznatků a jejich srovnání s tím, co jsme slyšeli od provozovatelů, padla volba na technologii od MT-Energie.

Proč jste se rozhodli právě pro firmu MT-Energie?
Ing. Kříž: Jako bývalý odpovědný zástupce investora bioplynové stanice v Kardašově Řečici si cením především, že její zařízení vykazovalo potřebnou spolehlivost, výkon a bylo technicky a ekonomicky „nejgramotnější“. Pro spolupráci jsme se rozhodli i přesto, že firma neměla v České republice zastoupení, tedy s rizikem třeba složitější komunikace. Stanici o výkonu jednoho megawattu je MT-Energie schopna postavit zhruba za půl roku plus měsíc na zemní práce, což je podle mých zkušeností v České republice neobyčejně krátká doba. Výhodné tak je, že provozovatel má tržby o tři čtyři měsíce dřív než u jiných dodavatelů. Dodávka na klíč potlačuje problémy s technologickou a časovou návazností jednotlivých prací. Při střídání firem vznikají prostoje a může dojít i ke konfliktům typu kdo za co zodpovídá. Tady si za vším stojí jedna firma, což je jednodušší. Významnou roli hraje i skutečnost, že jsme měli štěstí na výběr českých subdodavatelů, například zemních či izolačních prací, kteří se kvalitou i výkonem přizpůsobili kvalitativním požadavkům a tempu německých dodavatelů. Rádi s nimi budeme spolupracovat při dalších projektech.

Odtud už byl tedy jen krůček k založení dceřiné společnosti.
Ing. Dobrovolný: MT-Energie mě angažovala jako svého spolupracovníka, protože bylo nutné vytvořit komunikační most mezi dodavatelem a odběratelem, od tlumočení, překladů technické dokumentace až po výběr, pěstování a skladování substrátů a koordinaci výstavby stanice. Musel jsme si rozšířit znalosti nejen ze zemědělství a biologických procesů, ale i strojírenství či elektrotechniky. Jejich ohromný objem nemůže jedinec zvládnout, a proto jsme založili českou pobočku, která má nyní k dispozici v Kardašově Řečici referenční stanici o instalovaném výkonu dvakrát 499 kilowatt. MT-Energie Česká republika působí na trhu od listopadu roku 2008 a nyní má pět pracovníků. Bylo třeba posílit především prodejní, marketingovou a servisní činnost. Důležitá je příprava a realizace projektů. Kolega Kříž má na starosti ekonomiku, prodej, dotace a územní řízení. K dispozici máme dva techniky pro mechanickou a stavební část. Nyní řešíme potřeby skladování a rozsah náhradních dílů, chcete-li spotřebního materiálu, pro zajištění servisní činnosti.

Můžete charakterizovat bioplynovou stanici v Kardašově Řečici a zhodnotit ekonomiku jejího provozu?
Ing. Kříž: Stanice má výkon jeden megawatt. Byla uvedena do provozu po půl roce výstavby loni v červnu a po prvních pěti měsících letošního roku reálně dosahuje víc než 100 procent původně kalkulovaného výkonu. Ke konci letošního května jsme plánovali výrobu 3330 kilowatthodin, skutečně jsme jich vyrobili 3337. Vstupními surovinami jsou kukuřičná siláž, senáž a hovězí kejda. Nyní firma Agro-B fakturuje odběratelům elektrické energie zhruba za 2 750 000 korun měsíčně. Kolem milionu stojí substráty, více než milion je určen na splátku úvěru včetně úroků a další náklady spojené s opravami, údržbou, dopravou a mzdami. Podle délky měsíce zbyde provozovateli měsíčně zhruba 500 až 600 tisíc korun. Po roční zkušenosti s velmi nejistým zdrojem financí z rostlinné i živočišné výroby vidím jako pozitivum stabilní a státem garantovaný měsíční příjem z bioplynové stanice. Do ekonomiky se příznivě promítají i státní dotace, které dnes činí 30 %. Nelze zapomenout ani na využití tepla pro sušení obilí se sily na 3000 tun, což je další úžasný přínos do rozpočtu firmy Agro-B. Mají-li zemědělci dostatek vstupní suroviny pro provoz stanice, mohu jim ji jen doporučit.

Ing. Dobrovolný: Již během výstavby jezdili do Kardašovy Řečice zájemci, kterým imponovalo především rychlé tempo výstavby a krátké dodací lhůty. Každý se zde nyní může provozovatele a obsluhy zeptat sám. Ostatně řada zájemců se obracela přímo na společnost Agro-B, která se ochotně dělila o poznatky a umožnila jim prohlídku zařízení s výkladem a odpověďmi na otázky z praxe a následně nás o nich informovala.

Jaké další bioplynové stanice stavíte a připravujete?
Ing. Kříž: S firmou Bioplyn Třeboň stavíme novou stanici s výkonem jednoho megawattu na kukuřičnou siláž, senáž a prasečí kejdu. Projekt je specifický tím, že stanice stojí pět kilometrů od kogenerační jednotky, která bude instalovaná v areálu lázní Aurora. Elektrická energie půjde do sítě, veškeré teplo spotřebují pro svůj provoz lázně. Jde o ojedinělý případ, kdy je oddělené místo výroby a spotřeby bioplynu. Potrubí vede členitým terénem, částečně i městem, což byl problém, který dal zabrat partnerskému dodavatelskému podniku Stavcent Jindřichův Hradec. Investoři z firmy Bioplyn Třeboň mají dlouholeté zkušenosti s jednou z prvních stanic v České republice. Jsme rádi, že se její zástupci prostřednictvím náročného výběrového řízení rozhodli právě pro naši technologii. Uvedení do provozu se plánuje na konec října. Zahájili jsme výstavbu další bioplynové stanici na siláž, senáž a hovězí kejdu v Zemědělské společnosti Dubné u Českých Budějovic. Výkon je jeden megawatt a jde o podobné zařízení, jako v Kardašově Řečici. Hlavním rozhodovacím faktorem tamních provozovatelů byl silný útlum živočišné výroby a hledání cest ke stabilizaci ekonomiky. Je hotova skrývka pro založení stavby a staví se silážní žlaby. Provoz by měl být zahájen do konce letošního roku. Oba investoři ocenili fakt, že mohli vidět průběh výstavby stanice v Kardašově Řečici a poskytli jsme jim veškeré ekonomické údaje z jejího dosavadního provozu. Rýsují se i další projekty, ale mnozí investoři narážejí na problémy s veřejným míněním, s připojovacími podmínkami nebo s financováním, a tak by bylo předčasné o nich hovořit konkrétně.

Nabízíte zákazníkům také analýzy vstupních surovin pro bioplynové stanice?
Ing. Dobrovolný: Kromě technického servisu se zabýváme i rozbory vzorků substrátu. Zákazníkům obstaráme analyzátor, s nímž si je mohou dělat sami. Tyto rozbory doporučujeme v závislosti na průběhu kvasného procesu jednou až třikrát týdně. Data se posílají prostřednictvím SMS zprávy do laboratoře MT-Energie v německém Zevenu, kde sledují vývoj fermentace u konkrétní bioplynové stanice a při změně ihned zareagují případným doporučením. V Zevenu dělají i kompletní rozbor. Ten doporučujeme třeba při změně lokality pěstování nebo skladování substrátu. Tato služba je poskytována prvním rokem v rámci biologické podpory zdarma. Navíc se prostřednictvím vzdáleného přístupu mohou němečtí partneři podívat na provozní data do jakékoliv své bioplynové stanice a monitorovat kvasný proces. Jak žádaná služba to je a jak kvalitně je naší firmou MT-Energie poskytována, lze ilustrovat na skutečnosti, že v Německu analýzy substrátů pro bioplynové stanice dělá MT-Energie ve velké míře i pro zákazníky, kteří mají své stanice postavené na základě konkurenčních technologií.

Co říkáte na vesměs rezervovaný postoj veřejnosti k výstavbě bioplynových stanic?
Ing. Kříž: V televizi bylo uvedeno několik relací, po jejichž shlédnutí lidé o nich dobré mínění nezískali. Spíš šlo o jakousi antireklamu. Panuje všeobecná nedůvěra až strach ze zápachu, což ale v našem případě nepřichází v úvahu, protože máme pouze plynotěsné technologie včetně koncového skladu digestátu. Zápach z takové stanice, dá-li se něm vůbec hovořit, je pak rozhodně nižší než zápach z běžného zemědělského provozu. Abych byl spravedlivý, vysílaly se také poměrně dobře udělané reportáže opačného charakteru, ale lidé raději vidí, slyší a pamatují si něco negativního, o čemž pak mohou diskutovat třeba u piva.

Jak hodnotíte potenciál výstavby stanic v České republice
Ing. Dobrovolný: Hodnotili jsme ho příznivě, prognózy spolu s problémy s dodávkami plynu na začátku letošního roku ukazovaly na razantní nástup výstavby. Domnívali jsme se, že tento trend bude pokračovat. Nyní jsme svědky důsledků finanční i hospodářské krize a uvidíme, jak bude na tyto skutečnosti reagovat trh. Problematika zajištění energií není záležitost krátkodobá, ale jde o řešení, které je třeba hledat také v dlouhodobé perspektivě. I nadále je u nás značný potenciál pro výstavbu nových bioplynových stanic, protože máme dostatečné půdní fondy pro pěstování substrátu, sklizňová technika je kvalitní, stejně tak podmínky pro silážování. Jediným problémem je otázka možností připojování bioplynových stanic na veřejnou síť, kde se objevují až dramatické informace o jeho podmínkách, což začíná negativně ovlivňovat naše plány a tlačí nás do určité nejistoty. Tato nepříjemná situace především značně omezuje možnosti zemědělců rozšířit vhodné podnikatelské činnosti a stabilizovat svou ekonomiku. To je skutečně zásadní zvlášť v této době, kdy výkupní ceny zemědělský komodit nedávají zemědělcům velkou šanci na vytvoření minimálního zisku z vlastní výroby. V průmyslu lze výrobu snížit nebo ji zcela zastavit, což u bioplynových stanic dost dobře nelze. Je třeba brát v úvahu i to, že zemědělství je závislé na čtyřech ročních obdobích a plní i důležitou společenskou funkci údržby krajiny. Mělo by si tedy zasloužit dostatečnou pozornost státu, a to s předstihem. Záleží i na tom, jaká bude evropská zemědělská politika po roce 2013. Zatím to vypadá, že by se do té doby neměla podstatně pravidla měnit. Pak je ale velký otazník.

Alternativou může být úprava bioplynu na kvalitu zemního plynu. Nabízíte ji také svým zákazníkům?
Ing. Kříž: S technologickým řešením výroby biometanu má MT-Energie bohaté provozní zkušenosti již z německého trhu. Tato technologie dokonce patří na základě dlouhodobých výsledků k nejefektivnějším. Nyní ale musíme počkat, až se zpřesní ekonomické a technické podmínky výkupu metanu z provozu bioplynových stanic v České republice. V současné době nabízíme zemědělcům, kteří se z různých důvodů nemohou připojit k elektrické síti, i možnost instalace zařízení za zušlechťování bioplynu na kvalitu zemního plynu s možností budoucích dodávek biometanu do plynové sítě. Již nyní ho lze spotřebovávat pro pohon motorů v traktorech, automobilech či pro výrobu tepla v příměstských aglomeracích.

Ing. Dobrovolný: Je třeba si uvědomit, že elektrickou energii ani teplo zatím neumíme skladovat. Zde se naskýtá možnost skladovatelného produktu, a to nejen pro potřebu průmyslu či vytápění domácností, ale lze ho velice dobře využít pro pohon motorových trakcí. To by znamenalo významný přínos nejen pro zemědělství. Je to možná cesta, jíž bychom se mohli a měli ubírat. Bude záviset na přístupu výrobců motorizované zemědělské techniky a zástupcích automobilového průmyslu, v jaké míře a časovém horizontu tento trend podpoří. To si vyžaduje kromě přechodu současných motorů na plyn i vybudování distribuční sítě. Všechna tato opatření budou investičně náročná. Proto očekáváme ze strany státu podporu rozvoje technologií výroby biometanu a jeho efektivního užití. Uvedením technologií na výrobu biometanu do života se současně, snad tím nejvhodnějším způsobem, alespoň částečně naplní poptávka české společnosti po zvýšení nezávislosti na cizích nakupovaných zdrojích energií.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down