13.08.2009 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelený den v Mnichově

Dnem sklizně pícnin bychom mohli nazvat akci, kterou uspořádala koncem července v Mnichově u Mariánských Lázní společnost Klas-Bohemia, regionální prodejce strojů značek Claas a Väderstad v západních Čechách, ve spolupráci se společností Agrowild, s. r. o., se sídlem v Nové Vsi. Předvedení techniky pro sklizeň pícnin se vydařilo. Návštěvníci mohli s uznáním konstatovat, že sázka na techniku Claas i v oblasti sklizně pícnin a traktorů je správnou volbou.

Obec Mnichov se nachází nedaleko Mariánských Lázní v nadmořské výšce 750 metrů nad mořem. Společnost Agrowild, s .r .o., hospodaří na výměře 2000 ha rozprostřených na území Slavkovského lesa v nadmořské výšce 600 až 800 m nad mořem. Jak nám prozradil ředitel Ing. Václav Valtr, společnost byla založena v roce 2006 a je zaměřena na chov dojnic (asi 100 ks) a skotu bez tržní produkce mléka. Celkem je na farmách téměř 800 VDJ. Pracuje zde dvacet zaměstnanců, kteří musí zajistit sklizeň pícnin na všech pozemcích a zejména výkrm a dojení téměř 800 kusů skotu.

Sázka na dlouhodobou spolupráci
Při pořizování strojů na sklizeň pícnin vsadila společnost Agrowild na světle zelenou barvu Claas, kterou na tomto území zastupuje firma Klas-Bohemia se sídlem ve Zruči u Plzně.
„Spolupráce se společností Klas-Bohemia nám vyhovuje již několik let, a to jak vzhledem k sortimentu nabízené techniky, tak hlavně s ohledem na spolehlivý servis,“ řekl Ing. Valtr a pokračuje. „Začala nákupem svinovacího lisu Claas Rollant 46 v roce 1999, přitom letos máme na farmě již dvanáct strojů značky Claas.“V rychlém sledu byly na základě dobrých zkušeností nakoupeny na farmu další stroje na sklizeň pícnin, jako jsou diskové žací stroje Disco, obraceče píce Volto, shrnovače píce Liner, tři svinovací lisy Claas Rollant a v posledních dvou letech také traktory řady Ares a nové řady Arion. Protože tlak na sklizeň pícnin je díky počasí čím dál silnější, najdeme ve strojovém parku společnosti Agrowild ty nejvýkonnější sklizňové stroje Claas, ať už jde o shrnovač Liner 3000, nebo největší tažený obraceč píce firmy Claas Volto 1320 T.

Stroje na sklizeň pícnin
Přestože počasí v posledních dnech nebylo díky častým dešťům pro sklizeň pícnin ideální, samotné předvádění techniky v Mnichově nakonec dopadlo dobře. Stovka návštěvníků tak mohla po úvodní řeči ředitele společnosti Klas-Bohemia Ing. Vojtěcha Čechury shlédnout přehlídku sklizňové techniky a traktorů Claas. Jednotlivé soupravy strojů byly napřed představeny a později najely na připravený pozemek pro názornou ukázku při práci. Předvedeny byly zejména novinky.
Porost byl nejdříve posekán žací kombinací čelního a vzadu neseného žacího stroje Disco 3100 F Profil a Disco 3050, na kterou navazovaly další operace. Jako technickou zajímavost mohli návštěvníci spatřit největší středový shrnovač Claas Liner 3000, který je vybaven čtyřmi rotory. Kladky shrnovacích ramen a vodicí dráhy jsou hermeticky uzavřeny v olejové lázni, což značně snižuje jejich opotřebení. Uchycení ramen převlečeným třmenem zvyšuje komfort obsluhy. Pracovní záběr tohoto stoje je nastavitelný až na 12,5 metru.
Další zajímavostí, kterou mohli návštěvníci zhlédnout, byl největší obraceč nabízený v barvách Claas, a to model Volto 1320 T. Jde o desetirotorový tažený obraceč píce s pracovním záběrem 13 m. Přenos sil mezi jednotlivými rotory je zajištěn bezúdržbovým systémem Permalink. Obraceč je vybaven předními kopírovacími koly pro lepší přizpůsobení se terénu, a ač pozemek nebyl z nejrovnější, kvalita práce byla více než uspokojující. Také samotné rozložení a složení stroje probíhá rychle a plně synchronizovaně. V neposlední řadě byly předvedeny samosběrací vůz Quantum 5500 P s ložným objemem 37 m3 a svinovací lis Variant 380 RC na válcové balíky.

Lahůdkou traktory Claas
Zajímavostí z oblasti traktorů bylo představení nové řady traktorů do 100 koní Claas Axos vhodných zejména pro práci s čelním nakladačem nebo při sklizni pícnin. Traktory Axos vynikají svou robustností a jednoduchou obsluhou.
Lahůdkou bylo představení traktoru Claas Arion 630 CIS pracujícího od letošního května přímo na pozemcích společnosti Agrowild. Jde o traktor s výkonem motoru 155 k vybavený nejmodernější dostupnou technikou – motorem o objemu 6,8 l se vstřikováním Common Rail, čtyřventilovou technikou a zejména turbodmychadlem s variabilní geometrií lopatek, převodovkou s automatickým řazením Hexactive, odpružením přední nápravy i kabiny a nejdelším rozvorem ve své třídě. Předvedený traktor byl doplněn předními rameny hydrauliky a vývodovým hřídelem, hydraulicky výsuvným agrohákem s horním závěsem, ale také čelním nakladačem Claas FL150 s komfortním ovládáním nakladače pomocí elektronického joystiku umístěného v loketní opěrce.

Klíčové informace
-Společnost Klas-Bohemia je regionálním prodejce strojů značek Claas a Väderstad v západních Čechách.
-Společnost Agrowild má ve svém strojovém parku již dvanáct strojů značky Claas.
-Největší středový shrnovač Claas Liner 3000 je vybaven čtyřmi rotory.
-Traktory řady Axos vynikají svou robustností a jednoduchou obsluhou.
-Od letošního května pracuje na pozemcích společnosti Agrowild traktor Claas Arion 630 CIS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down