28.07.2009 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Déšť neodradil lidi ani techniku

Příležitost vidět výběr ze strojů značky Krone určených pro sekání, obracení a sběr píce měli všichni, kteří přijali pozvání společností LIVA Předslavice, spol. s r. o. a LIVA západ, spol. s r.o., do Těšova nedaleko Chebu. Obě společnosti zde totiž v první polovině června uspořádaly aktivní předvádění přímo na pozemcích společnosti Agro & Kombinát Dolní Žandov, spol. s r. o. Žlutozelenou techniku zde prověřili především nelehké podmínky způsobené dešťovými srážkami.

Pokud jste se zúčastnili popisovaného aktivního předvádění, měli jste příležitost v praxi nejen vidět výběr strojů značky Krone, ale také si vyzkoušet odolnost svých deštníků. Především zpočátku dne pozemky společnosti Agro & Kombinát Dolní Žandov, navštívila co chvíli dešťová přeháňka. V konečném efektu to znamenalo jen mírné zdržení začátku akce a poněkud těžší podmínky pro předvedenou techniku. Ta ovšem nezaváhala, a tak mohli být spokojeni jak pořadatelé, tak návštěvníci, kterých se zde sešlo okolo dvou stovek.

Sto strojů v oblasti
Ing. Tůma byl jedním z těch, kteří návštěvníky na úvod přivítali. Ředitel společnosti upřesnil, že Agro & Kombinát Dolní Žandov je rozdělen do dvou samostatných podniků, kde jeden hospodaří podle zásad ekologického zemědělství a druhý konvenčně „Dohromady obhospodařujeme 4300 hektarů a z toho asi 900 ha připadá na bioprodukci,“ připomněl Ing. Tůma. Celkem 1800 hektarů zdejší půdy jsou trvalé travní porosty a zde společnost Agro & Kombinát využívá především techniku Krone.
Jak připomněl zakladatel společnosti Liva Předslavice Václav Jungwirt, technika Krone se za poslední roky v regionu dobře zabydlela. „V roce 2001 jsme zde prodali první stroj a dnes jich v této oblasti využívají zemědělci okolo jedné stovky,“ pochlubil se Václav Jungwirt. Také proto se společnost Liva Předslavice rozhodla založit sesterskou společnost s příhodným názvem LIVA západ, spol. s r.o. se sídlem v nedaleké Staré Vodě. Tato nová firma bude zajišťovat nejen lepší kontakt se zákazníky v tomto regionu a je zde vybudován sklad náhradních dílů. Do budoucna se počítá s komplexním servisem, kdy se v této oblasti zatím o jeho zajištění starají místní servisní technici ve spolupráci s vyškolenými specialisty z firmy v Předslavicích, připomněl Václav Jungwirt.

Posekání porostu
Do promáčeného terénu se nakonec odvážila většina strojů. Jen lisy s pochopitelných důvodů své aktivní předvádění vynechaly v hlavním proudu a vyčkali na odpolední, již slunečné počasí. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout, jak si s popisovanými těžkými podmínkami zemědělská technika značky Krone poradila.
Předvedení strojů na sečení píce začal jeden z nejmenších žacích strojů v nabídce společnosti Liva Easy Cut 280. Jedná se o bočně nesená lišta bez kondicionéru s diskovým žacím ústrojím se záběrem 2,71 metru. Do vedlejšího řádku vjel stroj s bočně nesenou lištou, která měla označení Easy Cut 360 a záběr 3,6 metru.
Jak připomněl Ing. Filip Javorek, obchodní ředitel společnosti Liva Předslavice, který aktivně předváděnou techniku kometoval, všechny tyto stroje mají lištu Easy Cut. To znamená, že přenos točivého momentu zprostředkovávají velká ozubená kola. Každý z disků je osazen samostatným hnaným ozubeným kolem malého průměru. Jedním z předností tohoto konstrukčního řešení je možnost agregace také s traktory s menším výkonem. Disky jsou tvořeny z několika dílů, takže výměna součástek je postupná a nemusí se hned měnit celý disk. Obsluha ocení i rychlovýměnný systém nožů bez nutnosti použití nářadí, připomněl Ing. Javorek.
Na pozemek Agro & Kombinát Dolní Žandov vyjely také žací stroje vybavené kondicionérem. Konkrétně to byla kombinace čelně nesené lišty Easy Cut 32 CV se záběrem 3,14 metru, podobně jako i bočně nesený Easy Cut 320 CV také s kondicionérem a nechyběla ani tažená lišta 3210 CV se středovou ojí a záběrem 3,14 m.
Zajímavostí, na kterou upozorňoval Ing. Javorek, je konstrukce zavěšení lišty na výkyvném rámu, který dokonale kopíruje pozemek, neboť žací lišta není zavěšena ve středu, ale v těžišti. Žací stroje Easy Cut s pracovním záběrem 2,71 až 4,0 m (nesené) nebo 2,71 až 6,2 m (tažené) jsou jednoduše a účinně odlehčené vinutými pružinami. Navíc je lze osadit splazy, které jednoduše regulují výšku sečení.
Blok žací techniky Krone uzavřel samochodný žací stroj Big M II se záběrem 9,7 metrů. „Big M II je schopen částečně nebo úplně rozprostírat na plochu či do řádku. Konstrukce žacích lišt tohoto stroje je stejná jako u menších strojů, tedy i zde ocení uživatelé jednoduchou údržbu a příznivé náklady na výměnu opotřebitelných dílů,“ dodal Ing. Javorek.

Sběr píce
Podle slov představitelů společnosti Liva Předslavice jsou shrnovače Krone jsou velice výkonné, přitom šetrné vůči pozemku i sklízené píci. Konstrukční řešení umožňuje této technice pracovat i s těžší rostlinnou hmotou, což mohli obraceče v Těšově předvést. Ing. Javorek upozornil na robustní nosná konstrukce. „Prsty obraceče jsou na unašeči kruhovém průměru. Unašeče jsou uchyceny šrouby na pomocných discích. Přenos točivého momentu probíhá pomocí spojky Octo – Link. Není tam kloubová hřídel, ale spojka s osmi prsty, která neustále přenáší točivý moment i při nadzvednutí ramen,“ uvedl Ing. Javorek.
Firma Krone nabízí nesené varianty se záběrem od 4,65 do 8,8 metru. V nabídce najdeme také tažené obraceče s vlastním rámem sloužícím pro přepravu tohoto stroje a tažené přepravované na kolečkách rotorů, kdy obraceče značky Krone dosahují pracovního záběru až 15 m. Aktivně byly předvedeny dva modely obracečů v neseném provedení.
Dále byl k vidění zástupce široké škály produkovaných obracečů a také zástupci shrnovačů. Ty jsou dodávány v záběru od 3,5 do 13,5 metrů.
Do připravených řádků sklizené píce mohly vyjet senážní vozy značky Krone. V Těšově to byly vozy s označením Titan a XL. Senážní vozy řady XL jsou vybaveny řezacím podávacím ústrojím o průměru 880 mm a šířce 1630 mm, řada Titan nabízí šířku rotoru 1470 mm. Zařízení pracuje plynule také díky spirálovitě zformovaným vkládacím prstům. Menší počet pohyblivých dílů je podle představitelů společnosti Liva zárukou menší potřeby údržby. Dohromady 39, respektive 35 nožů u řady Titan je schopno teoreticky poskytovat řezanku o délce 40 mm, a jak dodal Ing. Javorek při sběru pravidelných a hutných řádků a při sklizni správně zavadlé hmoty není problém této řezanky dosáhnout.
Stovky koní uvnitř
Pozornost upoutala samojízdná řezačka Krone Big X 650 o výkonu 650 koní. Sběrací ústrojí Easyflow pracuje bez řízených hrabic. Vkládací ústrojí se skládá ze tří dvojic vkládacích válců, které hmotu posunují k bubnu s 40 noži kdy tato řezačka byla vybavena tzv. bioplynovým bubnem. Samozřejmostí je výkonný metač zajišťující snadné plnění odvozních prostředků.
Nejmenší model samojízdné řezačky v sortimentu společnosti Liva Předslavice disponuje výkonem motoru 510 koní a největší dokonce počtem 1020 koní.
Kvůli zmiňovaným nepříznivým povětrnostním podmínkám jsme skupinu lisů neviděli přímo v akci. V případě příznivějšího počasí by se na konci přehlídky ukázaly také svinovací lisy Vario Pack 1500 a 1800. Tyto stroje jsou vybaveny proměnnou komorou a lisují balíky do průměru 1,5 resp. 1,8 metru.
Lis Krone Combi Pack 1500 je vybaven variabilní lisovací komorou s řetězovým dopravníkem, řezáním Multi Cut, flotačními pneumatikami a integrovanou dvojramennou baličkou. Balík může mít průměr jeden až 1,5 metru. Po utvoření balíku dojde k jeho posunutí na balicí stůl, kde je během jízdy a tvorby dalšího balíku obalen fólií. Největším lisem v Těšově byl Krone Big Pack 1290, lis na obří hranaté balíky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down