23.07.2009 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový postřikovač i další stroje

Pro den otevřených dveří si firma Arbo Klatovy vybrala krásné počasí. Obrovské množství nejrůznějších strojů bylo vystaveno v areálu společnosti v Janovicích nad Úhlavou. Prodejní sortiment se dotýká snad všech oblastí zemědělské a komunální technikya patří do něj stroje značek, jako jsou New Holland, Kuhn, Strautmann, Lemken či DeLaval.

Hlavní prezentace jednotlivých značek probíhala v servisní hale, vyšperkované právě pro tuto příležitost.

Vývoj společnosti
Společnost Arbo, spol. s r.o., byla založena v roce 1991 a jejími zakladateli jsou současní společníci, Ing. Václav Jarošík, Ing. Karel Koudelka a Kamil Rendl. Hlavním oborem byla zpočátku závěsná zemědělská technika předních evropských výrobců. Později přibyla i technika pro živočišnou výrobu. Dalším krokem bylo rozšíření sortimentu o traktorovou a sklízecí techniku New Holland. Od roku 1996 došlo k významné změně a navázání úzké spolupráce se společností Agrotec, a. s. Tím získala společnost Arbo, spol. s r. o., výhradní zastoupení pro prodej strojů New Holland v deseti okresech regionu bývalého západočeského kraje.

Modrožluté stroje
Modrá barva neodmyslitelně patří k traktorům značky New Holland. Bylo jich vystaveno hned několik, z každé modelové řady minimálně po jednom kusu. K vidění byl například malý viniční traktor, traktor TL100A s lesní nástavbou a v neposlední řadě i velké modely řad T6000, T7000 a T8000. Jednotlivé stroje se lišily nejen množstvím koní ukrytých pod kapotou, ale dalším zařízením, jako je například převodovka. Zákazníci si tak v praxi mohli vyzkoušet nejen mechanickou převodovku, semipowershiftovou a fullshiftovou převodovku, ale i převodovku s plynulou změnou převodového poměru.
Kromě traktorů jistě návštěvníky zaujala i sklízecí technika značky NH. Kromě již známých a prověřených sklízecích mlátiček byla k vidění i řezačka FR9000, která se může pochlubit největším řezacím bubnem, systémem přemístění metače Variflow a systémem Power Cruise, který automaticky přizpůsobí rychlost jízdy tak, aby se vždy dosáhlo maximální výkonnosti.
Pro sklizeň pícnin nabízí značka New Holland vysokotlaké lisy jak na kulaté balíky, tak na hranaté balíky. Vystaveny byly zástupci všech nabízených variant. Nejvýkonnější modelová řada BB9000 nabízí tvorbu různě velikých balíků, přičemž největší může mít rozměry až 120 x 130 x 274 cm.

Nový postřikovač Berthroud
Novinkou byl nový samojízdný postřikovač od firmy Berthoud s označením Raptor. Nabízen je ve dvou verzích 3200 l a 4200 l. Postřikovač má mechanicky měnitelný rozchod kol od 1,8 do 3 m, světlá výška se u stroje pohybuje v rozmezí 1,1 – 1,6 m. Ramena mohou mít záběr od 24 do 42 m. Stroj může dosahovat rychlosti až 40 km/hod. Menší model má motor s výkonem 180 koní, větší verze má pak k dispozici výkon 200 koní. Hydromotory přenášející výkon i celý systém ovládání je od firmy Rexrot. Postřikovač dostal také novou nádrž, která je vyrobena z polyetylénu.

Nejen velkoobjemové vozy Strautmann
Výrobky německé rodinné společnosti Strautmann zaujímají v sortimentu prodejce zvláštní postavení. Arbo Klatovy je totiž jejich přímým importérem do České republiky. Na dnu otevřených dveří jich bylo k vidění několik. K nepřehlédnutí byly velkoobjemové senážovací vozy Giga-Vitesse a Giga-Vitesse Plus s masivním vkládacím rotorem. Oba stroje zajišťují řezání velkým počtem nožů, čímž vzniká kvalitní řezanka a tedy ideální krmivo. Vkládací rotor je bohatě dimenzovaný a bezúdržbový s patentovaným řezacím ústrojím. Jištění nožů proti cizím předmětům pracuje tak, že při vniknutí cizího předmětu je nůž vykloněn z komory bez protitlaku pružiny a nůž je tak lehce dotčen jen v jednom bodě a zbytek ostří zůstává nepoškozeno.
Dalšími zástupci strojů této značky byly vertikální a horizontální míchací krmné vozy, které mohou být vybaveny různými typy vážicího zařízení.

Stroje značky Kuhn
Také kompletní sortiment firmy Kuhn je v prodejním portfoliu společnosti Arbo Klatovy. Jsou to především žací stroje, žací mačkače, obraceče a shrnovače. Všechny stroje pícninářské techniky dbají na šetrné zacházení s pící, při zachování jejich vysoké výkonnosti. Obraceče mají označení GF a jsou čtyřramenné až šestiramenné s neřízenými hrabicemi. Jejich výhodou je použití patentované prstové spojky Digidrive, která zajišťuje stálý přenos výkonu v každé pozici rotoru. Obraceče lze pořídit v pracovních záběrech od 2,6 do 10,6 m. Zástupcem byl model GF 6502 s pracovním záběrem 6,5 m a s šesti rameny na jednom rotoru.
Shrnovače píce jsou jednorotorové nebo vícerotorové a zákazník si může vybrat z verze se stranovým nebo se středovým ukládáním řádku. Záběry se pohybují od 2,7 do 14,7 m. Zástupce této rodiny GA 7822 zvládne nahrabat hmotu ze 7,8 m na stranový řádek.

Tradice strojů na zpracování půdy
Stroje značky Lemken jsou tradičními přeborníky ve zpracování půdy a setí. V expozici proto nechyběly zástupci obou zmiňovaných skupin. Byl vystaven například sedmiradličný pluh VariDiamant nebo krátké diskové brány označením Heliodor 8. Druhý jmenovaný stroj se používá pro přípravu seťového lože do mulče nebo do hrubé brázdy. Talíře v dvou sekcích jsou chráněny Non-stop jištěním a jsou jednotlivě uchycené. Výhodou je bezúdržbový systém ložisek.
Ze secích strojů mohli návštěvníci obdivovat pneumatický secí stroj Solitair 9 a jeho většího bratra Solitair 12. Tento drobeček dokáže v jednom přejezdu zasít pás o šíři 12 m. Je vybaven velkým zásobníkem osiva 5800 l, rozdělovacími hlavami umístěnými mimo tento zásobník, dvoudiskovými secími botkami se škrabkami z umělé hmoty, přítlačnými koly a hydraulickým přestavením tlaku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down