20.07.2009 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V sortimentu jsou opět nové značky

Techniku, kterou má společnost Cime ve svém portfoliu, prezentovala v rámci Dne komunální techniky v areálu motelu Farma nedaleko Pelhřimova. A opět se objevily nové značky. Kromě zavedených malotraktorů Goldoni si mohli návštěvníci prohlédnout i produkty italské značky Valpadana. Nabídku traktorů výkonnějších tříd rozšířily od letošního jara stroje značky Challenger. Novinkou je i systém ekonomického hubení plevelů WeedSeeker.

Jednoosé nosiče nářadí i malotraktory, taková je nabídka značky Goldoni. Mezi jednoosými nosiči je zřejmě nejprodávanější sestavou motorový kultivátor LUX 140 (výkon motoru 12,2 k), agregovaný se zakladačem trávníků Carbogreen s pracovním záběrem 80 cm. Označením nejužší traktor na trhu se může pochlubit kloubový model Base s šířkou 80 cm. Uplatní se především v zahradnictví a dalších menších provozech. Novinkou loňského roku byl v produkci značky Goldoni model Boxter s nástupní plochou bez středového tunelu. Vyrábí se ve dvou variantách s motory o výkonu 20 nebo 25 koní a konstrukčně se na něm podílela firma John Deere. Netradičně je řešeno řazení, které obsluha ovládá levou rukou. K dispozici je kabina, čelní nakladač i mezinápravový hřídel. Výkonem téměř 80 koní se může pochlubit model Energy 80. Přitom jde o kompaktní traktor s úzkým rozchodem i rozvorem. Vzadu disponuje nosností až 2,5 tuny. Uživatel může zvolit dovybavení předním vývodovým hřídelem, rameny nebo klimatizací. Traktor byl v tříbodovém závěsu agregován s podkopem Gherardi vhodným pro traktory s výkonem od 30 do 80 koní.

I s hydrostatickým pojezdem
Další značkou, kterou společnost Cime zahrnula od letošního roku do své nabídky, je Valpadana. Ta se prezentovala dvěma modely. Pohonnou jednotkou výrobní řady 1500 je čtyřválcový motor Yanmar splňující normu Euro III. Traktor je vybaven synchronizovanou reverzní převodovkou. Může mít přední vývodový hřídel i přední ramena. Výkonově navazuje na traktory Goldoni Aster (42 až 55 koní).
Jedním z nejmenších hydrostatických traktorů je Valpadana 1430 HST. Pohání jej tříválcový, vodou chlazený motor Perkins o výkonu 26,5 k. Poháněna jsou všechna čtyři kola traktoru. Velkou výhodou je reverzní otočné řízení. V čelních ramenech má traktor nosnost 300 kg, v zadních 600 kg.

Možnosti sečení podle výběru
Řadu možností nabízí firma Cime pro údržbu veřejné zeleně.
Značku Walker zastupovaly hned tři modely. Nejmenší dovážený s hydrostatickým pojezdem a výkonem 18 koní byl osazen mulčovací hlavou. Ta je jednoduše sklopitelná, takže obsluha má velice pohodlný přístup k nožům. Jednoduchý je i servisní přístup k motoru, na který značka poskytuje dvouletou záruku. Nejvýkonnějším modelem je stroj s motorem o výkonu 31 koní a elektronickou regulací vstřiků. Nová žací hlava má pracovní záběr 130 cm. Nosným konceptem tohoto stroje je přímý pohon nožů kardanem. Nože se otáčejí opačně proti směru hodinových ručiček, přestože má žací hlava zadní výhoz. Posečenou hmotu pomáhá dostat do zásobníku turbína vytvářející efekt vysavače. Stroj je vybaven aktivním plněním zásobníku, po naplnění se ozve zvukový signál. Třetí z předvedených modelů měl výkon motoru 26 koní. Pracoval se speciálním mulčovačem, jehož pracovními orgány jsou Y nože. Zvládnou nálety do průměru 5 cm při výšce porostu až 1,5 m.
Výhodou značky Walker je snadné ovládání a řízení strojů prakticky jedním prstem. Čelní uložení žací hlavy umožňuje širší použití těchto strojů, které mohou pracovat i jako zametače nebo mohou být agregovány se sněhovou frézou či štěpkovačem.
Konstrukčně odlišné jsou stroje značky Grasshopper. Walker je se svým nízkým těžištěm a čelním uložením žací hlavy vhodný pro nasazení v členitých a nerovných terénech, Grasshopper je určen pro vysoké denní výkony. Stroje Grasshopper se představily ve variantách s čelním i středovým uložením. Model 321 se středovým uložením hlavy podává vysoký denní výkon při mulčování, ale po doplnění o ventilátor a zásobník může být nasazen i při sekání se sběrem. Nevýhodou je zhoršený přístup k nožům a to, že stroj nelze doplnit dalšími adaptéry. Model 928 má žací hlavu uloženou čelně (záběr 130 až 180 cm). V případě obou značek jde o stroje s nulovou osou rotace.
Novinkou byl představený křovinořez značky Billy Goat. Stroj s pracovním záběrem 60 cm pohání motor o výkonu 13 koní a zvládne likvidaci náletových dřevin do průměru 5 cm. Zpracovávaný materiál si před sebou pokládá hradítkem, pracovním orgánem je jeden silný rovný nůž.
S traktorem Goldoni Aster bylo agregováno vyžínací rameno Ferri pracující souběžně s traktorem. Je opatřeno vlastním hydraulickým okruhem, žací hlava je kyvná, pracuje s otáčkami 3000 ot/min. K lepšímu kopírování terénu lze využít plovoucí polohu hlavy. Představené rameno mělo dosah 320 cm a žací hlava pracovala se záběrem 80 cm.
Kompletní řadou mulčovačů se může pochlubit značka Maschio. Jeden z nich se prezentoval v agregaci s traktorem Challenger.

Postřik s úsporou
V Poříčí nechyběly ani další značky z nabídky společnosti Cime. Určitě je třeba připomenout biodrtiče a štěpkovače Green Technik, či vysavač Billy Goat vhodný pro vysávání listí na hůře dostupných chodnících, hřbitovech či v parcích.
Novinkou je automatický systém selektivního postřiku WeedSeeker. Jde o technologii využívající optické a počítačové systémy pro rozeznání umístění plevelů. Jakmile se plevel objeví ve 30 cm zorném poli infračerveného senzoru, dostane postřiková tryska signál k aplikaci přesné dávky herbicidu. Proto tento systém šetří čas, snižuje zátěž životního prostředí a především spoří chemikálie (s tímto systémem lze ušetřit až 90 % nákladů na herbicidy). Navíc může pracovat i v noci, jelikož infračervené senzory jsou necitlivé na sluneční svit. Další výhodou je možnost aplikace přesného a cíleného postřiku při poměrně vysoké pracovní pojezdové rychlosti 15 km/h. Systém je možné bez potíží připojit jak k traktorům a malotraktorům, tak k dodávkám, komunálním zametačům nebo čtyřkolkám.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down