13.07.2009 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Posklizňové linky na čištění máku

V současné době se mnoho zemědělců věnuje čištění máku i vlastní výrobě osiv. Důvodem je snaha ušetřit na posklizňové úpravě a skladování zemědělských komodit, ale také fakt, že prodejní ceny plodin bývají mnohdy lukrativnější až několik měsíců po sklizni. Na toto téma se před časem konal odborný seminář o technologii posklizňového zpracování obilí a drobných semen v obci Dolní Žďár u Jindřichova Hradce.

Česká výrobně projekční společnost JK Machinery vyrábí v Plané nad Lužnicí čističky, třídičky, mlýnské stroje, ventilátory, odlučovače a ocelové konstrukce. Zabývá se prodejem a instalací extruderů, skladovacích sil a sušáren zrnin. „Kromě České republiky vyvážíme i do zahraničí. Instalaci a servis provádí naši pracovníci nebo proškolení externí technici. Navzdory finanční krizi se nám daří zvyšovat množství realizovaných zakázek i celkový obrat,“ informoval obchodní ředitel společnosti Ing. Jiří Janeček.
Pro větší zemědělské podniky, mlýny a sila jsou dodávány sítové čističky typu PVT s navazující vzduchovou čisticí skříní PAS. Pro menší podniky s nižším požadavkem na výkon se hodí čističky řady KUT. Pro čištění drobných semen a olejnin jsou určeny speciální čističky řady KUTR kombinující třídění na sítech se vzduchovým čištěním. Dočišťování se provádí na pneumatických třídicích stolech řady KPS. JK Machinery vyvíjí stroje od počátku specializované na čištění máku. „Důvodem je vysoká a stabilní poptávka našich zemědělců, založená na historické tradici pěstování máku v České republice, která je nejvýznamnějším producentem makového semene na světě,“ uvedl Ing. Jan Kubart.

Linky, sila a sušičky
V různých velikostech dodává JK Machinery ocelová pozinkovaná sila, vhodná pro menší farmy i pro velké organizace. „V silech lze optimálně hlídat teplotu skladovaného materiálu a zajistit intenzivní provětrávání,“ upřesnil Ing. Kubart. Jejich výhodou je rychlost výstavby a velká kapacita.
„Sušičky nabízíme stacionární nebo mobilní. Výhodou mobilních je nižší finanční náročnost a použití bez nutnosti žádat o stavební povolení,“ sdělil. Stacionární sušičky mají vyšší výkon a zpravidla nižší provozní náklady. Ing. Kubart zdůraznil, že sušičku je nutné pečlivě zvolit podle výkonu, topného média, sušené plodiny a jejího určení. Také připomněl, jaké platí rozhodující zásady pro návrh posklizňové linky, jsou to – kapacita příjmu (přibližně 20 % nad výkonem sklízecí techniky), kapacita skladů (jednotlivé sorty, celkem), výkon dopravních cest, kapacita čištění a předčištění, sušení (výkon pro jednotlivé plodiny, hlavní sušená plodina) a kapacita expedičních zásobníků.
Rozsah dodávek, od prodeje jednotlivých strojů až po realizaci kompletních linek, se děje podle přání zákazníka. Kompletní posklizňová linka zahrnuje: příjem, předčištění – čištění (vhodnější jsou sítové čističky s navazujícím vzduchovým čištěním), sušení (sušička zrnin, zásobník před sušičkou), skladování (sila, halové sklady), dopravníky, expedici (expediční zásobníky, hubice), váhu, laboratoř a odběr vzorků.

Čištění máku Mák se skladuje s vysokým podílem makoviny, proto vlastnímu čištění předchází separace makoviny. Ta se liší od běžného čištění, zejména podílem odpadního materiálu. V celkové směsi dosahuje 50 – 90 %, zatímco u běžného čištění jen 5 – 20 %. „Většinou se využívají specializované dvousítové separátory, kde horní síto oddělí ze směsi prodejnou makovinu a spodní pak přepadem tu neprodejnou,“ sdělil Ing. Kubart. Obě frakce je možné sloučit do jedné. Propadem potom odchází předčištěný mák. Pro separaci makoviny je možné využít i čističky řady PVT nebo KUT.
Následuje čištění na čističce drobných semen KUTR 800/1800, tedy základní čištění plodin na sítech proudem pomocného vzduchu, který jimi prochází. V horní části stroje jsou vzduchové komory s regulací množství vzduchu. „Síta jsou snadno vyměnitelná a jsou čištěna pryžovými kuličkami,“ doplnil Ing. Kubart. Vzduch procházející síty nadlehčuje úlomky rostlin a lehké nečistoty tak, aby nepropadly do vyčištěného produktu. Kombinací vhodných sít a množství vzduchu se dosahuje čistoty až 99,5 %. „Stroj však není dostačující na oddělení semen merlíku (lebedy) z máku, tedy nečistot, které jsou jen nepatrně těžší nebo lehčí než čištěný materiál,“ varoval.
Na závěr se provádí čištění na pneumatickém třídicím stole KPS 2300, který separuje materiál ležící na ploše síta podle specifické hmotnosti. Základem je velké rovinné síto, pod které se vhání velké množství vzduchu, jež nadlehčuje tříděné částice. Deska stolu je naklonitelná ve dvou vzájemně kolmých rovinách. Stroj je vybaven zařízením pro nastavování velikosti kmitu za chodu stroje. Vhodnou volbou sklonu pracovní plochy stolu, velikosti kmitu a množství pracovního vzduchu je zajištěno roztřídění přiváděného materiálu na maximálně šest frakcí, od nejlehčí po nejtěžší. Ing. Kubart upozornil, že čím přesněji je materiál vyčištěn před vstupem na pneumatický stůl, tím lepšího lze dosáhnout roztřídění a vyššího výkonu s výslednou čistotou až 99,7 procenta.

Praktické ukázky
Na farmě soukromého zemědělce Ing. Petra Nouzy v Dolní Pěně měli zájemci možnost seznámit se s kompletní linkou na čištění máku, drobných semen a čističkou obilí KUT v chodu. Farmář tam hospodaří na 450 hektarech a kromě máku na 150 hektarech pěstuje i kmín a další drobná semena. Zabývá se výrobou osiv, k tomu mu slouží halové sklady s podlahovým větráním. „V roce 2008 jsem se rozhodl inovovat technologii čištění produkce, postupně jsem vyřadil vysloužilé stroje značky Petkus a vybudoval linku na čištění máku a dalších drobných semen s kompletní dodávkou od firmy JK Machinery,“ uvedl Ing. Nouza.
Univerzální sítová čistička KUT 800 byla předvedena při čištění pšenice. Jednoduchá stavebnicová konstrukce předurčuje stroje řady KUT k nejrůznějším účelům. „Nejčastěji pro posklizňové čištění a předčištění zemědělských plodin, například obilí, máku, pohanky, kukuřice, sušených bylin či speciální účely třídění a prosévání,“ doplnil Ing. Kubart. Oproti typu PVT je univerzální třídič KUT podstatně zjednodušen při dosažení velkých výkonů, snadné obsluze a údržbě.

Dotační tituly – financování
Při plánování investice je vhodné zvážit celkové náklady na nákup zařízení, jeho montáž, připojení, uvedení do provozu a následné předpokládané náklady na provoz a servis. Ing. Janeček informoval, že kromě dotací na posklizňové zpracování je možné žádat o dotace v rámci programu Programu rozvoje venkova – opatření I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům. Posklizňová linka je v projektu vedena jako první technologický stupeň. Dalším stupněm nabízeným společností JK Machinery je finalizace produkce, kam patří mletí na mouku, loupání a další finální produkty určené přímo pro spotřebitele. Jde o relativně nenáročné, avšak efektivní technologie, které se mohou stát významným zdrojem příjmů žadatele vedle jeho zemědělské činnosti. „Zařazením finalizace do procesu lze podstatně zvýšit šanci na úspěšné posouzení projektu včetně sil a sušičky,“ radí Ing. Janeček. Projekty na realizaci posklizňových linek se budou přijímat v rámci dotačního titulu Modernizace strojního zařízení začátkem roku 2010.

Klíčové informace:
• JK Machinery, s. r. o., vyrábí a dodává kompletní sortiment čisticích a třídicích strojů pro posklizňovou úpravu zemědělských komodit.
• Sítový třídič PVT využívají větší podniky, zatímco typ KUT se díky snadnému přestavení komponent hodí do menších provozů.
• Jedním ze strojů JK Machinery je také čistička drobných semen KUTR 800/1800.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down