11.06.2009 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mezinárodní Bečváry již potřinácté

Letošní, v pořadí již třináctý Den Kvernelandu v Bečvárech, byl zpestřený Dnem Valtry. Pro více než 2000 návštěvníků ze všech koutů České republiky, ale i Slovenska, Německa, Norska, Finska, Nizozemska, Rakouska a Rumunska bylo připraveno přes 80 zemědělských souprav a řada dalších strojů. Nejprve byla ve vyhraněném prostoru představena zajímavá technika a novinky z portfolia společností Kverneland Group Czech a Topagri a pak následovala praktická ukázka strojů při sklizni vojtěšky a zpracování jejího strniště. K příjemně strávenému dni přispěly nejen odborné komentáře mužů v červeném či v žlutozelených reflexních vestách s nápisem Valtra, ale i slunečné počasí, výborné občerstvení a tradiční tombola.

V porovnání s minulými ročníky se sortiment obou společností výrazně rozšířil, na pozemcích místní zemědělské akciové společnosti například nechyběly ani solární panely norské firmy Rec Solar, které se vyrábějí ve Švédsku. Pojďme si připomenout, co zajímavého připravila pro návštěvníky společnost Kverneland Group Czech
Jako první byl ve vyhrazeném prostoru předveden štěpkovač Vandaele TV 160, který je schopen drtit materiál až do průměru 160 mm. V nabídce jsou také modely k drcení materiálu o průměru120 až 470 mm. U tohoto belgického výrobku se klade velký důraz nejen na bezpečnost, kterou „hlídá“ jisticí tyč kolem celého vstupního trychtýře, ale také na nízké provozní náklady. Štěpkovač, který může drtit listnatý i jehličnatý materiál, je vybaven karbidovým ostřím a protiostřím, jejichž životnost je 400 až 800 hodin podle typu štěpkovaného materiálu. Během této doby se nemusí ostří brousit ani nastavovat, přitom neustále ostré nože zaručují stálou spotřebu paliva a velice kvalitní štěpku. Stroj je vybaven i elektronickým systémem Antistres, který zabraňuje přetěžování traktoru během drcení. Pokud klesnou otáčky štěpkovače pod určitou hranici, zastaví se vkládání a spustí se až při opětovném dosažení požadovaných otáček.

Sklizeň pícnin a krmení
Druhou skupinu tvořily stroje na sklizeň pícnin a krmení. Představena byla horká novinka roku 2009 - diskový žací stroj Kverneland Taarup 2528 o záběru 2,8 m s hydropneumatickým odpružením, který dokonale kopíruje i velice členitý pozemek. V nabídce berounské společnosti je kompletní sortiment diskových žacích lišt Kverneland Taarup v záběru od 2,40 do 9 metrů, v různém stupni výbavy, s kondicionérem či bez něj. Tyto stroje jsou vybaveny patentovanými kulatými disky, které při sečení zamezují vzpříčení případných nežádoucích předmětů a tím i poškození žací lišty.
Vlajkovou lodí společnosti Kverneland Group Czech v pícninách jsou lisy na válcové balíky s variabilní lisovací komorou, představen byl typ Vicon RV 2160. Průměr balíku od 0,8 do 1,6 m při šířce 1,2 metru lze jednoduše měnit přímo z traktoru. Lis má velice široké (2,1 m) sběrací ústrojí, za ním následuje integrovaný rotor vybavený řezacím ústrojím se 14 jednotlivě jištěnými noži. Od roku 1996 jsou lisy na válcové balíky Vicon nejprodávanější značkou na českém trhu, první místo zaujímají i na Slovensku a v celé Evropě. Třetím představeným strojem v této skupině byl míchací krmný vůz Siloking Premium o objemu 11 m3 s vertikálním míchacím a řezacím šnekem, který si dobře poradí jak s kulatými, tak hranatými balíky. Kvalitně namíchané krmivo lze vykládat doprava i doleva, dvourychlostní převodovka pak umožňuje pomalejší či rychlejší vyprazdňování. Součástí vozů Taarup Siloking jsou čtyři vážicí tenzometry a řada dalších doplňků. Jsou vybavovány jednoduchou dovažovcí váhou Mayer nebo váhou s 99 možnými recepturami, které lze naprogramovat.
Velký výběr mulčovačů
Techniku na sklizeň pícnin a krmení vystřídaly v předvadišti mulčovače, dva představitelé britské značky McConnel a jeden značky Lagarde. Nesený model McConnel SR 420 o záběru 4,2 m je představitelem plošných mulčovačů se svislou osou rotace, které se vyrábějí v záběru 1,2 až 8,2 metru. Uživatelé u něj ocení výhodný poměr výkonu a ceny. Příkopový mulčovač McConnel PA 53 E s dosahem ramene 5,3 m se uplatní zejména kolem polí a cest. Záběr mulčovací hlavy je 1,2 m, lze zvolit i hlavy široké 1,0 až 1,5 m nebo různě dlouhá ramena s dosahem 3,1 m až 8 metrů. Paralelogramové zavěšení ramene umožňuje pracovat s mulčovací hlavou velmi blízko traktoru, což usnadňuje práci na úzkých cestách. Stroj může být vybaven systémem EDS, který zaručuje dokonalé kopírování terénu při plovoucí poloze a umožňuje pracovní rychlost nad 10 km/h. Všechny hydraulické funkce mulčovače, který se ovládá multifunkční pákou, jsou na sobě nezávislé. Většina dodávaných strojů se připojuje do tříbodového závěsu s pětibodovým uchycením.
V porostu vojtěšky byl společně s plošným mulčovačem McConnel předveden i nesený mulčovač Lagarde SX 400 s horizontální osou rotace. Vybaven je jedním velkým robustním rotorem s obvodovou rychlostí až 72 m/sekundu.

Rozmetadla a postřikovače
Techniku na chemickou ochranu a výživu rostlin zastupovaly tři stroje. Prvním bylo rozmetadlo průmyslových hnojiv Vicon RO – EDW, kdy RO značí systém Rotaflow, což je systém rozmetání velmi šetrný ke hnojivu. To se vymetá akceleračním způsobem, takže se granule nepoškozují, což je důležité pro rovnoměrné hnojení. Jde o „nejchytřejší“ model z široké řady rozmetadel Vicon Rotaflow. Je vybaveno váhovými senzory, které umějí vážit a kalibrovat hnojivo i za jízdy, tudíž obsluha je velmi jednoduchá a efektivní. Nepřipouští chyby způsobené lidskou obsluhou. Vhodné je zejména pro využití v precizním zemědělství, neboť může pracovat s N-Senzorem nebo s výnosovými mapami a hnojivo rozmetat variabilně. Tato rozmetadla se vyrábějí od nejmenších se zásobníkem o objemu 700 l v záběru od 9 do 21 m až po rozmetadla se zásobníkem o objemu 3450 l a maximální šířkou rozhozu 45 metrů. Vystaven byl i model Rotaflow RSM 7000, který se prodává pod komerčním názvem Penton. Tato tažená varianta rozmetadel Rotaflow se zásobníkem o objemu 7000 l a šířkou rozhozu 10 až 24 m je určena k základnímu hnojení.
Prvním představeným postřikovačem byl nesený model Kverneland Rau D3, tyto postřikovače se vyrábějí s nádržemi o objemu 1000, 1200 a 1500 l a s rameny různé konstrukce o záběru 12 až 24 m. Jsou určeny pro profesionální farmáře, kteří od aplikace chemických přípravků požadují maximální přesnost. Proto jsou vybaveny kvalitní automatickou řídicí jednotkou, která reguluje dávky v závislosti na rychlosti pojezdu. V Bečvárech nechyběl ani tažený postřikovač Kvernaland Rau Ikarus A38. Jde o velmi krátký, kompaktní stroj s dobrou manévrovatelností i v členitém prostředí. Příznačné jsou pro něj vysoké výkony a velmi kvalitní aplikace.

Zpracování půdy
V Bečvárech nemohly chybět ani stroje na zpracování půdy a setí Kverneland, které byly vůbec první technikou této značky v České republice. Do předvadiště najel osmiradličný pluh Kverneland PB 100 agregovaný s traktorem o výkonu 350 koní, při vlastní praktické ukázce pak byly aktivně předvedeny dva polonesené a dva nesené modely stejné značky. Druhým zástupcem červené techniky byl tažený podmítač CTC, který má radličky ve čtyřech řadách a za nimi jsou dvě řady disků. Odpoledne byly předvedeny čtyři podmítače Kverneland, dva nesené a dva tažené, a podmítač Disko od firmy Hatzenbichler.
Když už je řeč o pluzích. Pořadatelé připravili pro návštěvníky zaoraný čyřradličný pluh Kverneland VX 85 se záběrem každé radlice 40 cm a pokusili se zjistit nezbytnou tahovou sílu k orbě s takovým pluhem vyvinutou lidmi. U lodního lana se sešlo 56 „tahounů“, kteří na povel začali s pluhem orat. Především oni se přesvědčili, jak těžkou práci za lidi stroje dělají.
Pluhu se týkala ještě jedna mimořádná událost. Po předvedení novinek byl předán 1000. pluh Kverneland v České republice. Majitelem pětiradličného neseného pluh EN se stala Zemědělská farma Jindřicha Kašpara, s. r. o., z Ostašova u Uhlířských Janovic. Jindřichu Kašparovi s otcem Jindřichem Kašparem st. a synem Jiřím Kašparem předali pluh ředitel společnosti Kverneland Group Czech Ing. Jiří Zikmud a zástupce výrobního závodu Stein Kverneland. Společně s pluhem převzala rodina i poukaz na zájezd pro dvě osoby do Norska s návštěvou výrobního závodu v Kleppu.

Secí stroje Accord
Předposlední představenou skupinou byly dva secí stroje Kverneland Accord. Prvním byl radličkový secí stroj Kverneland Accord TS EVO o záběru 6 m s radličkami vzdálenými 12,5 nebo 15 cm. Tento model se zásobníkem o objemu 2200 litrů je poměrně lehké konstrukce, jeho součástí jsou smyková urovnávací deska, radličky v pěti řadách a přitlačovací kolečka se zavlačovači. Přítomné zaujalo i netradiční umístění dávkovače, k němuž je mimořádně jednoduchý přístup.
Společně s předešlým modelem si mohli návštěvníci prohlédnout i secí stroj Kverneland Accord DG 12000 o záběru 12 m se zásobníkem o objemu 6000 litrů. Jde o velice univerzální model, neboť je vybaven botkami, které jsou schopny vytvořit tlak na půdu až 80 kg, takže je možné sít jak do připravené půdy, tak do mulče. Rozkládání secího stroje z transportní do pracovní polohy je velice jednoduché a ovládá se z kabiny traktoru. Unikátní je na něm elektropohon spojený s ISO-Bus ovládáním přes datový kabel, kdy se secí stroj ovládá přímo prostřednictvím monitoru traktoru. Předvedený model byl zároveň vybaven kontrolou osiva v semenovodech.

Technika pro přesné setí
Jako poslední se představily dva přesné secí stroje. Šestiřádkový Accord Monopil SE je určen pro výsev obalovaného kalibrovaného osiva, především řepy. Jde o jednoduchý stroj s elektricky poháněnými výsevními jednotkami a systémem ISO-Bus. Výhodou elektropohonu je jednoduchá údržba, neboť odpadají veškeré mechanické pohony, a také to, že jednotlivé jednotky sekcí lze vypínat. Nedochází tak k přesevům, čímž se zároveň snižuje spotřeba osiva. Obsluha může také zakládat různě vzdálené kolejové řádky. V momentě, kdy vypne jednu výsevní jednotku, tak obě sousední zrychlí a zvýší výsevek, čímž se dodržuje požadovaný počet jedinců na hektar. Tímto strojem lze sít i řepku na konečnou vzdálenost 3 až 3,5 cm, při rozteči řádku 45 cm.
Druhým přesným secím strojem byl univerzální tažený model Accord Optima HD určený k setí kukuřice a slunečnice. Jde o kompaktní osmiřádkový tažený stroj s vlastním hydraulickým okruhem poháněným vývodovým hřídelem, který se velmi dobře skládá do přepravní polohy. I relativně slabý traktor o výkonu kolem 120 koní je schopen tahat tento model, který veze 1200 litrů hnojiva a 8 x 55 litrů osiva. Stejně jako Monopil je vybaven elektropohonem, takže má stejné výhody: počínaje snadným nastavením výsevku z kabiny traktoru, přes možnosti změny výsevku v průběhu setí a konče vypínáním jednotlivých
Sekcí. Díky vyšší přesnosti výsevu si obsluha může dovolit i vyšší pojezdovou rychlost, což má za následek vyšší denní výkon. I tento stroj je ISO-Bus kompatibilní.

Klíčové informace
 Společně j již třináctý Den Kvernelandu v Bečvárech se uskutečnil i Dnem Valtry, v porovnání s minulými ročníky se sortiment obou společností výrazně rozšířil.
 Obou akcí se zúčastnilo více než 2000 návštěvníků ze všech koutů České republiky, ale i Slovenska, Německa, Norska, Finska, Nizozemska, Rakouska a Rumunska.
 Prohlédnout si mohli přes 80 zemědělských souprav a řadu dalších strojů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down