29.05.2009 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pořídit techniku lze kdekoli, ale...

Nikoli důraz na marketing prodeje, ale na vytvoření profesionálního zázemí pro značky, které na českém trhu zastupuje i uživatele dodaných strojů, taková je dlouhodobá filosofie společnosti AGRIMA Žatec. Jak se tuto ideu daří firmě naplňovat a co svým zákazníkům nabízí, se mohli dozvědět návštěvníci tradičně pořádaných Dnů otevřených dveří, které společnost AGRIMA uspořádala koncem dubna ve svém areálu ve Staňkovicích.

„V loňském roce jsme oslavili patnácté výročí založení firmy, ale pro množství práce, v průběhu roku se podařilo prodat více než 280 strojů, nezbyl čas důstojně Dny otevřených dveří připravit. Ovšem naši stálí zákazníci se po tradičním setkání ptali, proto jsme se rozhodli je letos opět uspořádat. S návštěvností dvoudenní akce jsme velice spokojeni. Lidí přišlo hodně a zájem o vystavenou techniku je značný. V době, kdy se všude hovoří o krizi, je to pro nás zcela jistě dobré znamení. A dobrým znamením je i fakt, že v prvních letošních měsících jsme ve srovnání s minulými roky nepocítili pokles obratu, i když důležité měsíce teprve přijdou.
V loňském roce přibyla do našeho portfolia značka Krone, jejíž produkty jsou v areálu u příležitosti představení našeho sortimentu výrazně zastoupeny. Je teprve začátek sezóny, a tak jsme velice zvědaví, jak lidé tuto bezesporu kvalitní techniku přijmou,“ uvedl jednatel společnosti Ing. Matouš Šubik.
Kvalitní servis vítězí nad obchodem
„Dny otevřených dveří jsou ale pro nás spíše společenskou než obchodní záležitostí. Daří se nám spolupráce se stabilním okruhem uživatelů (v databázi máme asi 1500 klientů) a do vzdálenějších oblastí se nesnažíme expandovat. Má to svoji logiku. Při snaze zajistit klientům kvalitní zázemí a servis nemá cenu umísťovat stroje daleko. Prozatím zajišťujeme servis ze dvou středisek. Centrálu máme zde ve Staňkovicích, zhruba třetinový servisní provoz včetně skladu náhradních dílů působí v Mělníku. Do budoucna uvažujeme i o otevření servisního střediska v Ústí nad Labem, kde máme dosud pouze obchodní zastoupení, ale daří se nám zde umísťovat slušný počet strojů.a vytvoření odpovídajícího zázemí je tedy nutností. Protože koupit se dá dnes kdekoli prakticky jakákoli technika, ale další její provozní zabezpečení je věc druhá, u nás prioritní. O tom svědčí i poměr zaměstnaných prodejců oproti servisním technikům. Technici vítězí poměrem 18 : 3!
Snažíme se být zkrátka v dobrém slova smyslu „kamenným obchodem“. Žádnou ze značek s jejichž prodejem jsme začínali, jsme neopustili, jen postupem doby přibyly další. A zákazníci se mohou spolehnout, že u nás najdou i na ty nejstarší stroje odpovídající servis včetně dokumentace a návodů k obsluze. Důležitá je i spolupráce s učilištěm v Podbořanech. Jeho žáci se u nás mohou seznámit v rámci praxe s tou nejmodernější technikou a my si zase mezi nimi můžeme vybrat nové spolehlivé zaměstnance,“ seznamuje s filosofií a záměry firmy Matouš Šubik.
A jaká největší lákadla by u příležitosti Dnů otevřených dveří vyzdvihl? „Samozřejmě, že jde především o prezentaci nové techniky, která je na prodej. Mě ovšem těší i zájem lidí o historickou expozici zemědělských strojů, kterou se nám daří i za přispění našich zákazníků rozšiřovat.
Pochopitelně musím připomenout velkou prezentaci značky Krone a za zmínku určitě stojí také novinka mezi postřikovači – samojízdný Berthoud Raptor 4200/24.“
Do letošní sezóny s novinkami
Samojízdný postřikovač Berthoud Raptor 4200/24 se pohybuje na podvozku z dvojitých ocelových profilů. Podvozek je pneumaticky odpružený, jeho světlá výška dosahuje se standardními koly 1,4 m. Pohonnou jednotkou postřikovače je šestiválcový přeplňovaný kapalinou chlazený motor Deutz se systémem Common Rail a výkonem 200 koní.
Všechna čtyři kola jsou řízená se čtyřmi možnostmi stylu jízdy včetně krabího chodu a korekce chodu zadních kol při jízdě ve svahu. Postřikovač při přejezdech dosahuje rychlosti až 40 km/h. Rozchod kol na pevné nápravě je variabilní s mechanickým posuvem v rozmezí 2,1 až 2,25 m.
Klimatizovaná přetlaková kabina s ventilací a filtrací zajišťuje obsluze vysoký komfort. Funkce stroje ovládá obsluha multifunkčním joystickem. Dávka postřiku je regulována elektronicky, počítač zobrazuje rychlost pojezdu, tlak i aplikované množství postřiku.
Hlavní nádrž má kapacitu 4200 l, přimíchávací zařízení 35 l a proplachovací nádrž 450 l.
Robustní ocelová ramena trojúhelníkového profilu pracují se záběrem 24 m. Uložena jsou na odpruženém centrálním čepu. K dispozici jsou čtyři soupravy trysek.
Pro lisování balíků o průměru 1,25 až 1,5 m a šířce 1,2 m je určen lis s polovariabilní lisovací komorou Krone Comprima F 155 X-Cut. Požadovaný průměr balíku je jednoduše nastavitelný po pěti centimetrech. Lisování je řešeno nekonečným příčkovým dopravníkem NovoGrip. Sběrač EasyFlow opatřený opěrnými koly po obou stranách má pracovní záběr 2,15 m. Proti ucpávání je stroj jištěn hydraulicky výklopným dnem. Řezací ústrojí tvoří 17 nožů X-Cut. Balíky jsou vázány do sítě.
Novinka se objevila i mezi hojně zastoupenými traktory New Holland v podobě modelu T4040F. Traktor s jmenovitým výkonem čtyřválcového motoru 88 koní při 2300 ot/min disponuje maximálním krouticím momentem 352 Nm při 1250 ot/min. Plně synchronizovaná převodovka s elektrohydraulicky řazeným dvoustupňovým násobičem HI – LO umožňuje řazení 32 rychlostí vpřed a 16 vzad pod plným zatížením bez použití spojky. Vývodový hřídel pracuje s otáčkami 540/750/1000 ot/min. Hydraulický systém je mechanický regulační. K dispozici jsou tři vnější a dva mezinápravové hydraulické okruhy. V komfortní bezpečnostní a odhlučněné kabině nechybí klimatizace, přetlakové větrání ani pneumaticky odpružené sedadlo.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down