21.05.2009 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Po stopách jubilejního stroje

Pozornost mezi návštěvníky loňských prodejních dnů společnosti Kverneland Group Czech v Berouně zaujal nesený, hydraulicky sklopný secí stroj Kverneland Accord DV o záběru šest metrů s pneumatickým výsevním ústrojím. Proč, když šlo o model s mnoha lety prověřenou technologií? Unikátní bylo jeho výrobní číslo - 55 000. Tolik secích strojů už během více než čtyřiceti let opustilo výrobní závod. V celém světě jsou stále populární, neboť zemědělci u nich oceňují jejich kvalitu, stabilitu a spolehlivost. Uvedený model byl vyroben speciálně pro český trh.

Zajímal nás další osud tohoto jubilejního stroje, který je vhodný do našich podmínek, a proto jsme se vypravili po jeho stopách.

Nejdříve výstavy a pak teprve pole
Jak nám prozradil Antonín Krátký ze společnosti Kverneland Group Czech, uvedený secí stroj byl na jaře k vidění na výstavách řady firem, které na českém trhu prodávají techniku Kverneland. Naposledy se tento model s velkým zásobníkem osiva, dvěma výsevními ústrojími a především výrobním číslem 55 000 zúčastnil Prodejních dnů společnosti Agrometall v Novém Dvoře na Chrudimsku. A tak jsme se rozjeli do východních Čech, kde prozatím stopa po secím stroji končila.
Ve společnosti Agrometall nás přivítal její jednatel Ing. Jaromír Donát. „Pokud se ptáte po jubilejním secím stroji Kverneland Accord DV, tak ten již na jaře pracoval na Rodinné Zitkově farmě v nedalekém Vlčnově,“ řekl nám hned na úvod naší návštěvy. „Majitelé farmy po něm u nás pokukovali již při jarních Dnech otevřených dveří, stroj je velice zaujal a vyloženě se jim líbil. Obchod jsme ale neuzavřeli. Za čas se ozvali znovu. Při jarním setí měli vážné technické problémy s původním secím strojem a potřebovali je vyřešit ze dne na den. Vzhledem k tomu, že Accord DV byl u nás ještě k dispozici, obchod se okamžitě realizoval a druhý den již sel ve Vlčnově. S traktorem John Deere 6920S o výkonu 169 koní vytvořil ideální, lehce manévrovatelnou a výkonnou soupravu. Práce s tímto strojem je bezpečná a jednoduchá, stejně jako rychlé složení do transportní polohy a vlastní přeprava. Není to první stroj značky Kverneland na farmě, při zpracování půdy využívají ve Vlčnově ještě pětiradličný polonesený pluh PD 100 a čtyřradličný nesený model LM 85 s prutovými odhrnovačkami, velice spokojeni jsou i s taženým postřikovačem Kverneland Rau Ikarus, se kterým ročně ošetří až šest tisíc hektarů i s rozmetadlem průmyslových hnojiv Vicon EDW. Od nás mají i tři traktory John Deere, dva modely 6920S a jeden traktor 6430.“

Když pluh, tak Kverneland
Z Nového Dvora u Heřmanova Městce to do Vlčnova není daleko, a tak jsme za chvíli stáli před upravenou Rodinnou Zitkovou farmou, která v soutěži ASZ ČR Farma roku 2006 obsadila 2. místo. Věnoval se nám její správce Ing. Martin Andrýs.
„Farma obhospodařuje 420 hektarů orné půdy a specializuje se na produkci řepky, cukrové řepy k výrobě bioetanolu, ozimé pšenice, hrachu a krmného ječmene,“ seznamuje nás Martin Andrýs. „Abychom rozšířili spektrum tržních plodin a rozložili tak riziko neustálých výkyvů nákupních cen, vrátili jsme se po třech letech i k produkci lnu olejného. Při zpracování půdy využíváme na většině ploch klasickou technologii s orbou, pouze při zakládání porostů ozimé pšenice, zejména po řepce či hrachu, požíváme k předseťové přípravě půdy diskový podmítač a následně kompaktor. Vždy se rozhodujeme podle konkrétních půdních podmínek. Již více než sedm let ořeme poloneseným pětiradličným pluhem Kverneland PD 100. Po dobrých zkušenostech s tímto strojem jsme v loňském roce zakoupili na menší výměry nesený čtyřradličný otočný model Kverneland LM 85. Vybrali jsme si opět značku, se kterou jsme navýsost spokojeni, o jiné jsme vůbec neuvažovali. Pluhy Kverneland jsou velmi kvalitní stroje s dlouhou životností, které i v suchých podmínkách velmi dobře a bez problémů pracují. Ročně zořeme přibližně tři sta hektarů. V sezóně měníme pouze výměnné díly - dláta, ostří a plazy, vše podle stupně opotřebení, které je závislé na půdních podmínkách. Největší opotřebení dílů je poslední roky při zakládání porostů řepky olejky, kdy je veliké sucho a musíme orat do větší hloubky.“

Rychlé řešení, dobré řešení
„Ke starší technice na farmě patřil ještě letos na jaře slovenský šestimetrový diskový secí stroj se zásobníkem na dvě tuny, který zde pracoval osm let,“ pokračoval Ing. Martin Andrýs. „Stále s ním však byly nějaké problémy, špatně se u něj nastavovala hloubka setí, množství osiva, zejména u speciálních plodin, konkrétně hrachu, řepky olejky a výjimkou nebyly ani případy, kdy sela jen jeho jedna polovina. Přestože jsme věnovali jeho poslední předsezónní údržbě mimořádnou pozornost, letos na jaře nás dokonale vypekl. Neskutečné problémy s ním byly už při setí jarního ječmene, sice jsme sedmnáct hektarů nějak domordovali, ale trvalo nám to dva dny. Což je na stroj o záběru šest metrů přímo neskutečně dlouhá doba. Pak jsme jeli na hrách a zde již secí stroj odmítl pracovat úplně. Museli jsme proto okamžitě hledat náhradní řešení.“
„Již během předjarního Dne otevřených dveří společnosti Agrometall, od níž máme spoustu strojů, jsme si se zaměstnancem Bohuslavem Bělohlávkem dlouho prohlíželi techniku Kverneland a říkali jsme si, co by se nám na farmu hodilo,“ vzpomíná Martin Andrýs. „Do oka nám padl secí stroj Kverneland Accord DV s výrobním číslem 55 000, který splňoval řadu našich podmínek pro případný nákup nového secího stroje. Především měl záběr šest metrů a pohodlně by s ním mohl pracovat i náš traktor John Deere 6920S, za hodinu by mohli zasít asi čtyři hektary za hodinu. Jde o krátký nesený model s pneumatickým výsevním ústrojím, který se na poli velice dobře ovládá. Splňoval i náš požadavek na nesený, hydraulicky sklopný model bez jakéhokoliv podvozku, kdy se během dvou minut nechá stroj sklopit a lze s ním přejet na jiný pozemek. Uvažovali jsme, že obdobný model bychom zakoupili snad v příštím roce. Před vlastním nákupem jsme si ho ale chtěli ještě vyzkoušet, zhodnotit založení porostů a v klidu se rozhodnout. Jarní průšvih nám však udělal škrt přes rozpočet a na nějaké testy už nezbyl čas. Zde bych chtěl poděkovat společnosti Agrometall za rychlou a obětavou pomoc. Nákup byl vyřízen během jednoho dne a následující odpoledne už secí stroj Kverneland Accord s výrobním číslem 55 000 sel u nás hrách. Jeho porost vypadá i v letošním suchu velice pěkně, i díky tomu, že na tomto secím stroji jsou kotoučové botky typu CX. Ne vždy je tedy rychlé řešení špatné řešení. Výjimky existují, my jsme toho zdárným příkladem.“

Klíčové informace
-Nesený, hydraulicky sklopný secí stroj Kverneland Accord DV o záběru šest metrů s pneumatickým výsevním ústrojím a unikátním výrobním číslem 55 000 pracuje od letošního roku na Zitkově farmě ve Vlčnově na Chrudimsku.
-S traktorem John Deere 6920S o výkonu 169 koní vytvořil ideální, lehce manévrovatelnou a výkonnou soupravu. Práce s tímto strojem je bezpečná a jednoduchá, stejně jako rychlé složení do transportní polohy a vlastní přeprava.
-K plné spokojenosti využívají na farmě i pětiradličný pluhem Kverneland PD 100, čtyřradličný otočný pluh Kverneland LM 85, postřikovač Rau Ikarus a rozmetadlo průmyslových hnojiv Vicon EDW.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down