16.03.2009 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První evropský postřikovač od jelena

Zelenou zemědělskou techniku se znakem jelena není třeba představovat. Značka John Deere je na polích v České republice jako doma. Vedle všech ostatních strojů se u nás prohání i postřikovače značky John Deere. Ovšem první samojízdný a ryze evropský postřikovač Johna Deere zakoupilo zemědělské družstvo v Mělnickém Vtelně teprve letos.

Zemědělské družstvo v Mělnickém Vtelně si pořídilo první evropský postřikovač značky John Deere s označením 5430i. Firma John Deere vyrábí postřikovače nesené, tažené i samojízdné už mnoho let. Zatímco tažené a samojízdné se vyrábí v nizozemské továrně v Horstu, samojízdné postřikovače vznikaly doposud jen za velkou louží. Teprve nedávno se objevil model 5430i, který vyjel z vrat již jmenované továrny v Horstu.
Od svých severoamerických bratří převzal systémy odpružení podvozku a pohonu kol, ale jinak je jeho koncepce přizpůsobena evropským potřebám. Rozchod kol je menší a komponenty ramen a aplikačního ústrojí jsou převzaty z evropských návěsných postřikovačů.

Útroby postřikovače – motor a převodovka
Postřikovač je vybaven motorem John Deere PowerTech Plus o obsahu 6,8 litru s výkonem 215 koní s navýšením o 7 %. Velký výkon je potřeba pro pohyb plného postřikovače například ve svazích. Tyto motory se už používají v traktorech Premium a splňují Euro 3.
Hydrostatická převodovka disponuje čtyřmi rychlostními skupinami, které je možné řadit za chodu. První skupina je pro maximální rychlost 15 km/h a je určena do náročných půdních podmínek, jakými jsou například mokrá půda či příkré svahy. Druhou skupinu řadí obsluha, pokud je terén ve standardních podmínkách a stroj se pohybuje do 20 km/h. Třetí a čtvrtá skupina je určena pro transport. Postřikovač se může po komunikacích pohybovat i zcela naplněný rychlostí 40 km/h.
Každé kolo stroje je nezávisle hydropneumaticky odpružené a systém automatického rozdělování udržuje stroj v rovině. S řízením jdou dělat psí kusy. Tedy vlastně krabí, protože model nabízí vícerežimový systém řízení, tedy i krabí chod. Režim jednonápravový je nutný pro přepravu, zatímco na poli si můžete přepnout na režim dvounápravový, který dokáže stroj otočit na poloměru 4,5m.
Potřebnou funkcí u postřikovačů je změna rozchodu kol. John Deere 5430i umí plynule měnit rozchod v rychlosti 1 až 10 km/h, a to z 1,8 až do 2,5 m. Dokonce je možné nastavit rozchod předních a zadních kol odlišný, což může sloužit k menšímu utužení půdy.
Mezi koly postřikovače se nemusí bát ani opravdu vzrostlé rostliny, neboť světlá výška činí 1,2 m.
Hydraulická soustava má u toho u modelu 5430i na starosti opravdu mnoho. Ať už jde o pohyb ramen, řízení či další funkce, hydraulická soustava vyrovnává tlak i průtok, a to na základě snímání zátěže. Pro postřik je možné vybrat jedno ze tří čerpadel.

Robustní ramena
Konstrukce ramen je robustní a slibuje dobrou pevnost. Navíc se na konci ramen nachází protinárazová ochrana. Rozložit a složit, konkrétně u modelu v Mělnickém Vtelně, třicet šest metrů dlouhá ramena, lze jednoduše pomocí funkce Auto Fold Sequence. Ramena lze skládat i rozkládat symetricky i asymetricky.
Výhodou stroje je inovativní systém odpružení ramen. V čem spočívá? Odpružení zajišťují vertikální tlumiče nárazů a sytém s polyuretanovými komponenty zabraňuje vychýlení. Pohyb ramen je tak eliminován a přesnost pokrytí tím pádem vyšší.
Zvedací mechanismus je schopen ramena posunout do výšky 50 až 250 cm. Pokud hledáte odpověď na otázku, jak to, že ramena postřikovače JD 5430i udržují stále stejnou výšku a náklon, odpovědí je systém BoomTrac Pro. V ramenech jsou instalovány ultrazvukové snímače , které neustále sledují a vyhodnocují vzdálenost mezi ramenem a porostem.

Automatizace – i-packet
To, co je na postřikovači přitažlivého, je jeho inteligence. Tedy ovládání prakticky celého stroje pouze pomocí barevného displeje GreenStar2 a multifunkční rukojeti CommandArm. Součástí výbavy je totiž i poziční přijímač StarFire iTC. S tímto „i – balíčkem“ už můžete využít mnoho automatických funkcí, jako jsou automatické řízení postřikovače, automatický systém řízení výšky a náklonu ramen, automatický systém ovládání sekcí aplikačního rámu a hlavního ventilu Spreyer Pro.

Výhody, které rozhodly
V Mělnickém Vtelně se na postřikovač těšili. Prý si vyzkoušeli americkou verzi a když zjistili, že se bude vyrábět i verze pro evropský trh, neváhali. Oslovila je zejména již zmíněná inteligence stroje spolu s pozičním přijímačem. Ačkoli tato technika již dnes není žádnou výjimkou, firma John Deere nabízí vybevení strojů přímo svou elektronikou.
Jednou z dalších věcí, jež rozhodla pro nákup modelu 5430i, je jeho velká světlá výška a v neposlední řadě možnost změny rozchodu kol. Martin Vaculík, mechanizátor zemědělského družstva, doufá, že postřikovač splní všechna jeho očekávání.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down