12.02.2009 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové traktory v italské Bologni

Na veletrhu v italské Bologni byla představena nová řada traktorů Landini Powermondial, reprezentující stroje určené pro menší soukromě hospodařící farmáře. Ve větších zemědělských podnicích se uplatní jako doplňkové stroje vhodné pro lehčí práce. Řada Powermondial zahrnuje tři modely s označením 100, 110 a, 115.

Číselné označení řady Powermondial koresponduje s výkony motorů jen velmi rámcově. Tyto traktory totiž disponují jmenovitými výkony motorů 83, 91 a 99 koní (61, 67 a 73 kW). Maximální výkony jsou 92, 102 a 110 koní (68, 75 a 81 kW). Všechny výkony jsou podle normy ISO TR 14396. Při pokračování výčtu čísel, která motory nových traktorů charakterizují, jde o nejvyšší točivý moment, který je podle jednotlivých modelů 384, 412 a 410 Nm. Z toho je patrné, že model 115 má jinou charakteristiku průběhu točivého momentu, kde bude patrně nižší převýšení.
Pohonnou jednotkou jsou tak, jak je u Landini obvyklé, motory Perkins. Jde o provedení 1104D-44TA, tedy vznětové čtyřválce se zdvihovým objemem 4,4 litru vybavené přeplňováním a mezichlazením stlačeného vzduchu. Motory splňují emisní limit Tier IIIa a jejich palivové nádrže pojmou 180 l nafty.

Dvě varianty převodovek

Zatímco motory jsou u všech modelů stejné a liší se jen výkonovým naladěním, u převodovek jsou rozdíly. Traktory proto mohou být v provedení Techno a Top. Techno je jednodušší variantou a používá pětistupňovou synchronizovanou převodovku, doplněnou třemi rychlostními rozsahy a mechanickou reverzací. Počet převodových stupňů je 15 vpřed i vzad.
Komfortnější verze Top má převodku se čtyřmi rychlostními stupni a třemi rychlostními rozsahy. Tato převodovka však obsahuje ještě třístupňový násobič točivého momentu a reverzaci pod zatížením. Celkový počet převodových stupňů je 36 vpřed a 12 vzad. Kromě toho obsahuje tato převodovka ještě elektrohydraulicky ovládanou blokaci neboli parkovací polohu.
Obě převodovky mohou být na přání vybaveny plazivými rychlostmi, ze zástavbových důvodů tím ale nedojde ke zdvojnásobení počtu převodových stupňů, jinak řečeno jistá část převodového ústrojí se pak musí vynechat. U verze Techno je poté převodových stupňů 20/20 u varianty Top 48/16.
Převodovka je kompletem navazujícím na diferenciál zadní nápravy. Uzávěrka diferenciálu je lamelová elektrohydraulická, obdobně je řešeno spínání pohonu přední nápravy.
Jak bývá u italských traktorů obvyklé, kola obou náprav jsou bržděna. Na poloosách přední nápravy jsou mokré čtyřlamelové brzdy, brzdy kol zadní nápravy mají lamel deset. Řízení kol přední nápravy je v klasickém provedení, se samostatným čerpadlem o průtoku 30 l/min. Úhel natočení předních kol dosahuje 55°.

Na přání EHR

S výbavou Techno a Top nesouvisí jen provedení převodovek, ale i hydraulického systému. Hydrogenerátor je u obou provedení stejný, zubový s nejvyšším průtokem dosahuje 52 litrů za minutu, k verzi Techno náleží mechanické ovládání zadního tříbodového závěsu, u verze Top je použita elektrohydraulika Bosch. Nosnost tříbodového závěsu činí 5,6 tuny. Standardem jsou tři páry rychlospojek vnějších hydraulických okruhů, na přání jich může být až pět. Jejich ovládání je mechanické.
Variabilitu nabízí i převodovka PTO. Standardem jsou otáčky vývodového hřídele 540/1000 ot/min, alternativou je verze 540/750 ot/min. Nabízí se ještě třetí možnost, a to převodovka třírychlostní. Pak jsou otáčky PTO 540/750/1000 ot/min. Spojka vývodového hřídele je mokrá, elektrohydraulicky ovládaná.

Kabina s kvalitním výhledem

Traktor má sympatický design a pěkně je provedena i kabina s výborným výhledem. Nepoužívá totiž B sloupky a i čtyři základní sloupky, bez nichž by se neobešla, jsou dosti úzké. Přístrojová deska obsahuje centrálně umístěný otáčkoměr, doplněný ukazatelem teploty kapaliny motoru a stavu paliva v nádrži. Dále jsou tam dva displeje a velké množství kontrolních svítilen.
Podle toho, zda je traktor ve verzi Techno nebo Top, obsahuje páčku reverzace umístěnou vlevo pod volantem, řadicí páku s tlačítky pro změnu převodových stupňů násobiče a v hlavici řadicí páky je tlačítko rozpojení pojezdu. Řidič tak při řazení stupňů v hlavní převodovce nemusí mačkat spojkový pedál, ale stačí mu stisknout toto tlačítko. Verze Top má také ektrohydraulický panel ovládání EHR.

Závěrem

Traktory Powermondial vypadají velmi zdařile. Přinášejí uživatelům jednodušší, ale dobře zvládnuté stroje s možností plně mechanického či komfortnějšího částečně eletrohydraulického ovládání. Dá se říci, že pro třídu s výkonem okolo sto koňských sil je to klasické řešení, kdy s ohledem na využití traktoru (hlavní traktor pro menšího soukromého zemědělce či jako doplňkový pro zemědělský podnik nebo na větší farmě) je zbytečné vybavovat jej složitými elektronickými systémy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down