12.02.2009 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové funkce u oblíbených traktorů

Modelová řada traktorů Case IH Puma se po svém uvedení na trh v roce 2007 osvědčila svým neotřelým designem, skvělou výkonností, efektivitou provozu a vysokým standardem komfortu. Vysoké počty prodaných kusů svědčí o jejich velké oblibě nejen u českých zemědělců, ale také v celé Evropě. Protože výrobce Case IH neustále inovuje svoje produkty podle požadavků zákazníků, přicházejí traktory Puma s novými funkcemi.

Jedním z prvenství, doslova standardů, které traktory Puma nastavily, byly hodnoty navyšování výkonu motoru, tzv. Power Boost. Navyšování výkonu je možné v dopravním režimu a při práci s vývodovým hřídelem, a to plných 35 koní navíc. Díky této funkci neklesá produktivita soupravy a za stejný čas je možné zvládnou více práce.

Nový hydraulický Power Boost
Zcela novou a bezesporu unikátní funkcí je hydraulický Power Boost – navyšování výkonu při odběru výkonu přes hydraulický systém. Uvedená vlastnost dokáže pokrýt případné ztráty výkonu při používání hydraulického systému tím, že o tuto hodnotu navýší výkon motoru. Velkou výhodu traktorů Puma je to, že si neustále aktivně měří zatížení motoru a díky tomu navyšují výkon plynule o přesně nutnou hodnotu. Zabezpečuje to snímače na setrvačníku motoru a hnací hřídeli vývodového hřídele v převodovce. Od této hřídele jsou poháněny hydraulická čerpadla. Při zjištění zatížení této hřídele od poháněného stroje nebo čerpadel je možné precizně navyšovat výkon.
Navyšování výkonu nově funguje i při tahových prací, při kterých se používá hydraulika – např. při setí s hydraulickým pohonem ventilátoru nebo orbě. Aby tuto funkci mohli využívat i současní zákazníci, bude možné nahrát nový software i do stávajících traktorů.

Více síly pro zadní tříbodový závěs
Traktory Puma mohou být nyní také vybaveny silnějším zadním tříbodovým závěsem, a to díky novým zadním zvedacím hydraulickým pístům o průměru 110 mm. Maximální zvedací kapacita se tak zvýší na 10 463 kg oproti hodnotě 8637 kg pro písty o průměru 100 mm. Větší zvedací síla jistě přijde vhod zemědělcům, kteří pracují s těžkými secími kombinacemi nebo žacími stroji.
Současně s touto možnou výbavou jsou nyní standardem nové ventily zadních vnějších okruhů s vyšším možným průtokem až 140 l/min oproti dříve používaným s průtokem 95 l/min. Nové ventily umožní plně využít vysoký potenciál výkonné hydrauliky s axiálním pístovým čerpadlem o maximálním průtoku 170 l/min. Pro uživatele těchto traktorů to znamená více vykonané práce.

Nové filtry a delší interval výměny
Provozní náklady jsou jedním z velmi sledovaných parametrů při provozu každého stroje. Traktory Case IH vynikají nízkými nároky na údržbu, interval výměny cenově výhodného motorového minerálního oleje Case IH Akcela No. 1 je 600 hodin. Pro další snížení nákladů přišel výrobce s novým filtrem ARGO pro pracovní hydrauliku, kde se prodlužuje výměnný interval dvakrát - z 600 na plných 1200 hodin. Interval pro výměnu oleje zůstává 1200 hodin.

Zvýšení celkového dovoleného zatížení
Puma je velmi silné a dynamické zvíře. Pro traktory Case IH Puma vždy platilo, že jde o silné robustní stroje, které v sobě dokonale kombinují zvířecí vlastnosti. Vynikají obratností a dynamičností a přitom nabízejí velice robustní konstrukci s vysokou únosností. Právě díky tomu dochází ke zvýšení celkové povolné hmotnosti z 12 000 kg na 13 000 kg. Dovolené zatížení přední nápravy je 6000 kg a zadní nápravy 9500 kg. S vyšší celkovou hmotností mohou traktory Puma nést těžší stroje a také tahat větší přívěsy a návěsy, což je zřetelnou výhodou pro její uživatele.

Precizní automatické řízení AccuGuide
Case IH je také průkopníkem systému precizního zemědělství. Traktory Puma lze vybavit řadou navigačních přístrojů, od manuálního navádění EZ Guide, přes asistované řízení EZ Steer až po kompletní automatické řízení AccuGuide s přesností jízdy až +/- 2 cm. Plně integrované řízení AccuGuide se ovládá přes vyspělý dotykový monitor AFS 600 s možností kontroly všech funkcí traktoru. Automatické řízení pomáhá zpřesnit jízdu po poli, zkrátit čas práce a vede k výrazným úsporám při provozu. Při využívání celého sytému precizního zemědělství Case IH AFS se podnikání posouvá na novou úroveň přesnosti a produktivity.

Nová přední odpružená náprava
S novinkou přichází Case IH také u traktoru Magnum 335 představeným v roce 2008, který se stal nejvýkonnějším zástupcem této modelové řady. S úctyhodným maximálním výkonem 368 koní a točivým momentem 1566 Nm je jedním z nejsilnějších klasických kolových traktorů vůbec. Motor Case IH nejnovější generace s Common Rail vstřikováním disponuje maximálním výkonem při snížených otáčkách 2100 ot./min a díky vysokému převýšení výkonu 46 % vyniká širokou oblastí konstantního výkonu od 1500 do 2100 ot./min. V praxi to znamená, že je možné se stejným výkonem pracovat při nižších ekonomických otáčkách a motor je stále velice pružný v překonávání špiček zatížení.
Převodovka Full Powershift navíc disponuje novým systémem řízení produktivity Diesel Saver APM, který automaticky ovládá motor a převodovku s cílem dosáhnou co nejnižší spotřeby paliva.
Pro dokonalý přenos výkonu motoru na podložku byla u nejvýkonnějšího modelu Magnum 335 představena nová přední odpružená náprava třídy 5. Její konstrukce nabízí vysokou únosnost 6736 kg pro možnost optimálního dotěžení přední části traktoru. Díky umístění tahového bodu ve středu traktoru poskytuje také o 20 % vyšší tahový výkon. Aktivní systém jejího odpružení se pomocí dvojice hydraulických válců stará o dokonalý komfort při práci na poli i silnici. Základem je snímání polohy nápravy a pružícího tlaku pomocí senzorů a trojice akumulátorů tlaku o objemu 2 litry. O dokonalé řízení a rychlou reakci sytému odpružení se stará řídicí jednotka. Nový design také zaručuje výjimečnou jízdní stabilitu a komfort na poli i silnici.

Klíčové informace
-Zcela novou, unikátní funkcí je u traktorů Case IH Puma hydraulický Power Boost – navyšování výkonu při odběru výkonu přes hydraulický systém.
-Traktory Puma mohou být nyní vybaveny silnějším zadním tříbodovým závěsem, a to díky novým zadním zvedacím hydraulickým pístům o průměru 110 mm.
-Výměnný interval u nových filtrů ARGO pro pracovní hydrauliku se prodlužuje ze 600 na plných 1200 hodin.
-U traktorů Puma dochází ke zvýšení celkové povolné hmotnosti z 12 000 na 13 000 kg.
-U nejvýkonnějšího modelu Magnum 335 byla představena nová přední odpružená náprava třídy 5.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down