02.02.2009 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Druhý ročník výstavy v Trenčíně

Druhý ročník výstavy zemědělské techniky pod názvem Agro-tech se konal na podzim loňského roku v Trenčíně na tamním výstavišti a pořádala jej společnost Expo Center. Z pohledu počtu vystavených strojů, které se vešly do jedné montované haly a jen několik z nich stálo venku, se jednalo spíše o akci regionálního charakteru

Přes menší počet vystavených strojů, většina z významných dovozců zemědělské techniky zde byla přítomna. Řada z nich přitom jako dceřiné společnosti českých firem.

Lemken Slovakia

Naše první zatavení se konalo u firmy Lemken Slovakia, která vystavila tři stroje. Jednak šestiradličný návěsný pluh Vari Diamant , dále podrývák Labrador a oblíbené talířové brány Rubín. Lemken nabízí profesionální techniku ve vyšší cenové kategorii a tak není s podivem, že poptávány jsou zejména stroje s větším pracovním záběrem a to jak v Česku tak na Slovensku. Průměrný záběr secího stroje tak dosahuje 4,5 metru u talířových bran 5,5 metru a u pluhů jde o šest orebních těles. Nejprodávanějšími stroji jsou pluhy vari Diamant, secí stroj Solitair a talířový podmítač Rubín. Potenciál v prodejích pak skrývá radličkový podmítač Karát či postřikovače, které jsou stále relativní novinkou v sortimentu.

Opall Agri Slovakia

Opal Agri Slovakia je dceřinnou firmou Opall Agri, s tím rozdílem, že na rozdíl od české firmy, která se mimo prodeje zabývá výrobou strojů, je slovenská pobočka firmou čistě obchodní. Mimo kompletního sortimentu firmy Opall Agri tedy pluhů, kypřičů či kompaktorů, nebo náhradních dílů nabízí rovněž traktory New Holland jakožto adekvátní doplněk k závěsné půdozpracující technice. Přestože tyto traktory jsou v nabídce teprve pět let za tuto dobu se jich podařilo firmě prodat 160, což je velmi dobrý výsledek. Prodávány byly především traktory z nejvýkonnějších řad 7000 a 8000, které odpovídají prodávanému nářadí pro zpracování půdy. Mimoto je Opall Agri Slovakia výhradním prodejcem techniky SMS Rokycany, protože výrobní program půdozpracujících strojů tohoto rokycanského výrobce vhodně doplňuje soriment výrobků Opallu. Typickým příkladem jsou talířové brány či radličkové podmítače, nebo secí stroje. A mimoto je v nabídce též specifický produkt, a to talířové brány a secí stroje francouzské firmy Agrisem. Relativně novou značkou doplňující program zemědělské techniky jsou manipulátory a krmné vozy Faresin.

Some Slovakia

Firma Some Slovakia se od té, která působí v ČR co do sortimentu nijak neliší. Základem prodejních aktivit jsou traktory Same a pícninářská půdozpracující technika Pottinger. A velký důraz je kladen na komunální techniku zastoupenou zejména stroji italských značek. Z traktorů je zájem především o střední a nižší výkonovou třídu tedy zejména traktory s výkonem mezi 150 až 160 koňskými silami a pak o stroje s výkonem kolo sta koňských sil. Ze sortimentu firmy Pottinger se prodává prakticky všechno i když v posledních letech byla jistá odmlka v prodeji půdozpracující techniky, nyní tomu ale tak není a zejména kombinované secí troje Terrasem či klasické secí stroje tvořené rotačními branami Lion a secími stroji Vitasem se prodávají dobře. Rozbíhá se též prodej postřikovací techniky Hardi a pozvolna též sortiment techniky dopravní a manipulační.
Mezi komunálními stroji hraje prim technika BCS, tedy univerzální malotraktory, které jsou po doplnění potřebnou závěsnou technikou vhodné pro menší a střední obce, kde představují rozumný kompromis mezi pořizovací cenou a užitnými vlastnostmi.
Some Slovakia doposud působila v síti externích prodejců, od loňského roku si však buduje vlastní síť pěti prodejců interních. Je to sice nákladnější řešení, avšak pro firmu dlouhodobě výhodnější. Noví prodejci budou nabízet kompletní sortiment Some a ne jen produkty, které jejich nabídku doplńují.

VPP Agro

Firma VPP Agro je jedním z významných slovenských prodejců zemědělské techniky, který v nedávné době rozšířil svoje prodejní aktivity i o oblast sklízecích mlátiček Laverda jejichž dovozcem je nyní jak pro Slovenskou tak i Českou republiku. Mimoto nabízí kompletní sortiment pícninářské techniky Junkkari. Tuto finskou firmu známe spíše jako producenta lesní techniky zejména štěpkovačů a vyvážeček, ale nabízí i zemědělský program. Mimo již zmíněných žacích strojů, též stroje secí či návěsy atd. Značka Junkkari dominovala v minulých letech na Slovensku mezi štěpkovači.
Zajímavým strojem mezi pícninářskou technikou Junkkari je trojkombinace Topla, která sdružuje žací stroj a řezačku. Je tedy možné sečení a současné řezání do agregovaného či vedle jedoucího vozu, nebo sečení a odložení hmoty na řádek a pak lze tím samým strojem řádek sebrat a nařezat.
Značka Junkkari je v sortimentu firmy VPP již dvanáct let a o dva roky déle se prodává další stěžejní produkt, kterým jsou traktory Valtra. Nabízeny jsou řady A, N i T a to jak pro klasické zemědělské, tak lesní užití. Je třeba říci že v roce 2008 bylo těch lesních více. Manipulační techniku VPP zastupují italské stroje Dieci.

Agropret pulz

Agropret Pluz je společností s velmi rozmanitou nabídkou techniky od mnoha značek. Prim hraje pícninářský program firmy Krone, půdozpracující technika Lemken a traktory New Holland, nicméně v nabídce je ještě počtená skupina značek většinou italské provenience. Jedná se například o postřikovače Caffini, půdozparcující secí techniku Gaspado a Maschio, krmné vozy Seko a Calderoni. Značka Caffini přitom nabízí široké spektrum postřikovací techniky od klasicky zaměřených tažených strojů přes samojízdné bez i s podporou vzduchu, dále rosiče až ke speciálům se světlou výškou přes dva metry či speciály do vinic. Také další produkt, značka Seko, to nejsou jen krmné vozy ale i technika pro kompostování a homogenizaci materiálu pro bioplynové stanice. Ze sortimentu firmy Gaspadro a Maschio jsou pak firmou Agropret prodívány spíše než obilní secí stroje tak především secí stroje pro přesný výsev a také podrýváky. Calderoni je specialistou pro techniku do vinic a sadů, tedy ořezávače větví osečkovače a mulčovače se stavitelným záběrem.
Další z bohatého výčtu firem jsou společnosti Ritter, NHS, Musmax a Hypro. Tyto nabízejí techniku pro práci v lese a zpracování dřevní hmoty. Ritter to jsou navijáky a lanovky, NHS nabízí štěpkovače, Musmax jsou opět štěpkovače, ale s nejvyšším výkonem určené například pro přípravu hmoty pro teplárny, a hypro to jsou vyvážečky.
V nabídce jsou též rozmetadla minerálních hnojiv dánského výrobce Bogballe.
Ale abychom se vrátili k technice New Holland. Ta je samozřejmě nabízena v celém svém sortimentu a to mimo traktorů včetně lisů, řezaček a sklízecích mlátiček. A mimo traktorů New Holland je v nabídce i alternativa strojů Biso, v nižší cenové kategorii.

P+L Slovakia

Také firma P+L má na Slovensku svoji pobočku a to od roku 2001. Zatímco na západním Slovensku funguje po síti smluvních prodejců na Slovensku východním je prodejní síť samostatná a k tomuto bude P+L přecházet a na zbytku Slovenské republiky.
Sortiment slovenské pobočky P+L je obdobný s tím co se prodává u nás. Rozdílem je absence techniky firmy Agrio, která má na Slovensku vlastní síť a naopak navíc je v nabídce též technika Iveco, ale to je jiná divize než zemědělská. Co se týče specifik prodejů mezi ČR a SR je to obdobné, jistým rozdílem, který prodeje ovlivňuje je vyšší podíl kukuřice, která je na Slovensku pěstována. Tomu odpovídá i vyšší podíl techniky, která s jejím pěstováním souvisí. Tedy zejména přesné secí stroje Kinze, plečky atd.
Firma P+L je nově dovozcem malých traktorů Kioti a k nim doplňuje sortiment závěsné techniky směřované především pro komunální využití. Nabídka komunální techniky předvedené ve vnitřní expozici byla bohatá a dokumentovala skutečnost, že P+L se chce věnovat tomuto segmentu naplno. Zaměřit by se přitom měla spíše na zemědělce a menší obce s nimiž má již navázané kontakty.
Ve vnější expozici byla předvedena technika zemědělská a s vyššími záběry. Novinkou je stroj Kockerling Allrounder určený pro mělkou předse´tovou přípravu půdy. Je vyráběn se záběrem od 7 do 12 metrů. Zajímavým stojem byl též výrobek firmy P+L a to stroj pro kypření a aplikací hnojiva s názvem Ecofert. Tento je určen pro širokořádkové kultury zemědělských plodin, kdy se současně s plečkováním provádí aplikace malého množství kapalného dusíkatého hnojiva. Častější aplikace hnojiva v nižších dávkách pak znamená jeho vyšší využití rostlinami.

Zetor SR

Expozice brněnského Zetoru byla organizována výrobcem ve spolupráci s autorizovaným zástupce pro Slovensko. Tímto zástupcem není žádní firma ani afilace, ale bylo zvoleno jednodušší řešení. S ohledem na velikost trhu a počty prodaných traktorů má tuto funkci ing. Peter Kompan, který je Zetorem, a.s. jakožto výrobcem a též Ministerstvem dopravy SR pověřen provádět legislativní kroky, tedy zejména registraci nových traktorů.
Jednotliví prodejci Zetorů na Slovensku (v současnosti je jich 16) pak mají přímé smlouvy se Zetorem Trade. Výhodou je to, že Zetor splňuje evropskou homologaci, kterou Slovenská legislativa plně přebírá, takže není problém s uváděním těchto traktorů na tamní trh.
Jde tedy o jednoduché řešení, které není pro výrobce nákladné a nepromítá se ani do ceny traktorů. Výrobce má přitom kontrolu o prodejní síti, prodaných traktorech a samozřejmě má též svého zástupce pro prezentační akce inzerci v časopisech atd. Tolik ve stručnosti jak funguje prodej zetorů v SR.
Co se týče prodejů Zetoru na slovenském trhu, tentokráte co do objemu, zaujímá tato značka asi 20 až 25% podíl na trhu všech traktorů a si 30 až 40 % ve své výkonové třídě. Není tedy v prodejích dominantní, ale jedná se o jeden z nejprodávanějších traktorů na slovenském trhu.
Výhodou Zetoru přitom zůstává příznivá pořizovací cena, příznivá cena náhradních dílů a dostupný servis též za příznivou cenu. Nejprodávanějším modelem je ten nejvýkonnější a to provedení Forterra 12441, následovaný je nejvýkonnějším zástupcem řady Proxima, kterým je model 8441. Méně prodávanou řadou je Proxima Plus a jaký bude zájem o nové traktory Proxima Power je otázkou. Zejména pro ty co mají traktor s čelním nakladačem bude toto provedení výhodou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down