02.02.2009 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oceněné exponáty Simy jsou známé

Přestože do veletrhu Sima, který se bude konat koncem února v Paříži, zbývá ještě nějaký čas, již nyní jsou známy oceněné exponáty, které se vyznačují inovativností a přínosem pro zemědělskou praxi. Komise, která tyto ceny uděluje zasedá totiž s notným předstihem.

V letošním roce získaly nejvyšší ocenění tedy zlatou medaili tři výrobky, a stříbrnou pak dalších šest.

Zlaté medaile

Řízení zavlažování pomocí GPS a bezdrátová komunikace (COMER INDUSTRIES SARL) je inovace, která se umísťuje na bubnové navijáky postřikovacího systému. Je spojením nových bezdrátových technologií, precizního zemědělství a používá se pro převod mechanického výkonu, rozvod vody a inteligentní automatické řízení dávkování vody. Zejména pak nastavení doby chodu zavlažovačů, zohlednění větrných podmínek kontrolou tlaku u hlavic, úhlu rozptylu, a to bez jakéhokoliv ručního zásahu obsluhy na zavlažovači během jeho chodu. (1)

Kabina s dynamickým a řízeným odpružením (MASSEY FERGUSON SA) je vybavená systémem pro řízení odpružení, které využívá vlastní řídící jednotku napojenou na síť Can BUS traktoru. Ovládá čtyři hydropneumatické válce nezávisle na sobě a zohledňuje veškerá namáhání, pohyb po vertikální ose, naklánění a houpání kolem příčné osy. Vzhledem k možnosti nastavení je intenzita odpružení uzpůsobená pro režimy přejezdů po silnici a práci na poli. (2)

Traktor s pohonem na vodík (NEW HOLLAND AGRICULTURE). Pohon motorových vozidel vodíkem je již reálný nicméně dosud jde o cenově drahé řešení. Nicméně ekologické přínosy jsou obrovské, vždyť produktem spalování je čistá voda, takový motor má tedy nulové emise. Nicméně pro elektrolýzu vody je třeba energii dodat. A zemědělec si energii může dobře vyrobit ekologickým postupem. Farma, která má střechu o ploše 900 m², může přes sluneční kolektory a následnou elektrolýzu vody vyprodukovat energii, kterou potřebuje traktor o síle 150 koní. Výrobu vodíku, kyslíku a vody tedy zajistí elektrolyzér. Vodík je skladován v tlakové láhvi, potom přemístěn do nádrže traktoru, který má místo spalovacího motoru palivový článek a elektromotor. (3)

Stříbrné medaile

Speciální traktor s plynulým převodem a kabina s plochou podlahou (AGCO SA Division FENDT) je inovativní řešení na těchto speciálních viničních a sadařských traktorech, jež limituje výška a šířka a tak v jejich kabinách jsou středové tunely převodovky. Ty snižují komfort obsluhy a zhoršují ergonomii řízení. Nová plynulá převodovka v traktorech Fendt z nové řady 200 nabízí každému řidiči kabinu s plochou podlahou, jakou má standardní traktor a která odpovídá bezpečnosti, pohodlí a lepší schopnosti reakce řidiče. A samozřejmě plynulá převodovka u viničního traktoru je záležitostí výjimečnou. (4)

Vyžínač s vlastním pohonem (DCMA DARIO) má otáčecí kabinu o 90° vpravo a vlevo, díky níž může být řidič čelem ke své práci a nemusí se nepohodlně otáčet, aby viděl v zorném poli 360°, čímž se mimo jiné zlepšuje bezpečnost na pracovišti. Díky tomuto zařízení se na tento typ práce už nemusí používat velké a těžké traktory, aby se zajistila stabilita soupravy traktor - pracovní rameno. (5)

Zařízení na přípravu půdy "Glypho-Mulch" (ECO-MULCH) je alternativou k použití herbicidů, jejichž rezidua bývají zjišťována na mnohých místech, která slouží k zásobování pitnou vodou. Přístroj skládající se z čepelí větvicovitého tvaru, se zařezává do zeminy v nastavené hloubce, poháněný zadní rotor zpracovává odseknuté rostliny a vyhazuje je na povrch, aby se kusy zeminy oddělily od rostlin. Výhodou stroje je nízký příkon (15 koní na metr záběru). (6)

Dojící zařízení s automatickým omýváním struků dojnic "Auto Dip" (GEA WESTFALIA SURGE France SAS) je nové řešení úkonu, který byl až dosud ruční. Po skončení dojení je dezinfekční roztok vemene veden jemnými vlákny uvnitř strukového násadce dojícího zařízení. Mytí zpětným výplachem (back plush) odstraní před dojením dalšího zvířete všechny stopy omývacího roztoku. (7)

Plynulá řetězová převodovka pro komunální a speciální traktory (NEW HOLLAND AGRICULTURE) využívá řetězový variátor a navazující mechanickou rychlostní skříní s planetovým soukolím. Tato koncepce zpřístupňuje svou nízkou cenou plynulý převod pro traktory od 30 do 110 koní a optimalizuje jejich výkon při různých způsobech nasazení. (8)

Nabídka přesné zemědělské předpovědi počasí (TV AGRI) umožňuje získat data, jejichž vypovídací hodnota je v souladu s agronomickým očekáváním na daném pozemku. Zakládá se na kombinaci dat ze stávajících sítí meteorologických čidel a z místních dat využívaných inovujícími technologiemi tak, jak to dělají jiná odvětví, jako jsou matematické modely a geostatistika. (9)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down