02.02.2009 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rychlá, kvalitní a levná sklizeň

Hitem letošní sezóny při sklizni pícnin technikou Krone se podle všech předpokladů stanou dvě skupiny stále žádanějších robustních strojů. Jednak sběrací vozy s písmenem X ve svém označení a jednak tažené žací lišty s kondicionérem o záběru 2,8 až 6,2 m. Jejich společným znakem je vysoká technická vyspělost, nezbytná kvalita práce, malý tlak na půdu, velká průchodnost, tichý chod, bezporuchový provoz a dlouhá životnost, obdobně jako u ostatní techniky Krone. Pro obě kategorie je příznačný i velký výkon a malý příkon.

„Nejprogresivnější technologii sběracích a dávkovacích vozů představují modely s písmenem X,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Pavel Kouřil, pověřený zástupce firmy Krone pro Českou republiku a Slovensko. „Jde především o nové modely AX, připravovanou řadu MX a již prověřené vozy ZX. Více než desetileté zkušenosti jednoznačné ukázaly přednosti rotorového řezacího ústrojí, kterými jsou zejména zvýšená průchodnost, nižší příkon a úspora pohonných hmot.

Víceúčelové modely ZX
Osvědčenou technologii představují víceúčelové vozy řady ZX, které lze kromě standardního sběru zavadle píce využít i k přepravě pořezané hmoty přímo od samojízdné řezačky. Umožňuje to robustní konstrukce korby, jejíž zpevněné bočnice se směrem do zadu rozbíhají a tím usnadňují vyprazdňování naložené hmoty. Vozy řady ZX se vyrábějí ve čtyřech velikostech pod označením ZX 350, ZX 400, ZX 450 a ZX 550 s objemem nástavby podle DIN 33, 38, 43 a 53 m3. Modely GD jsou oproti typům GL vybaveny dávkovacími válci.
Stabilita vozů ZX začíná již vpředu, robustní a hydraulicky stavitelná oj spolehlivě pracuje i v nejtěžších provozních podmínkách. Oj je sériově vybavena spodním zavěšením s kulovým závěsem K80, který přenáší povolené svislé zatížení 3000 kg. Dva hydraulické válce zvednou pomocí oje vůz na světlou výšku 75 cm, což usnadňuje najíždění do silážní jámy. Vozy ZX jsou vybaveny tandemovou nápravou s hydraulickým vyrovnáváním, které je při jízdě po silnici nebo v silážní jámě zablokováno. I na svahu je vůz velice stabilní, při přesunech „neplave“ a nehrozí nebezpečí převržení. K vynikající jízdní stabilitě přispívá i velký rozvor 1850 mm. Tandemové nápravy různých konstrukcí přispívají na poli i v dopravě také k pohodlné obsluze, stejně jako nápravy tridem s hydropneumatickým odpružením, kterými se vybavují největší modely. Vozy ZX mohou být na přání vybaveny systémem ABS, pro německý trh jsou homologovány k přepravě po silnici rychlostí 65 km/h. Jejich konstrukce umožňuje agregaci i s traktory o výkonu až 300 koní, v této kombinaci dosahuje souprava extrémních výkonů a vysoké hospodárnosti.

Neřízené sběrací ústrojí Easy Flow
Vozy Krone ZX jsou vybaveny neřízeným sběracím ústrojím Easy Flow o záběru 2100 mm, které umožňuje plynulé sbírání posečené píce a lepší průchodnost a tok hmoty k řezacímu bubnu. „Základem tohoto unikátního řešení, se kterým přišlo Krone přibližně před třemi roky, je šest řad prstů připevněných na nosných tyčích,“ vysvětluje Pavel Kouřil. „Nosiče prstů pevně spojují bočnice celého sběracího ústrojí, takže chybí vodicí kulisa, ložiska a mazací místa. Stírání a posun píce z prstů zajišťují speciálně tvarované pozinkované vodicí plechy. Toto technické řešení, které bylo mnohokrát oceněno, zjednodušuje celý systém sbírání, umožňuje zvýšit otáčky sběracího ústrojí a tím i výkon řezání až o třicet procent. Zároveň snižuje opotřebení téměř o šedesát procent. Uživatelé ocení téměř žádnou údržbu a minimální náklady.“
Podle Ing. Kouřila je model ZX mistr ve své třídě díky 1,84 m širokému ústí kanálu, který umožňuje rychlý tok píce k rotoru širokému 1,75 m a tím i vysokou ekonomiku provozu. Hroty na rotoru v osmi spirálových řadách jsou osazeny hardoxovými destičkami pro zvýšení střižného efektu při řezu a zvýšení životnosti celého ústrojí. Jejich celkové konstrukční řešení a uspořádání přispívá k rovnoměrnému zatížení a nižšímu příkonu. Řezací rotor o velkém průměru 880 mm s delší účinnou dráhou je osazen 46 noži samostatně jištěnými proti poškození cizím tělesem. Přístup k nožům s mimořádně dlouhou životností je po vysunutí nosníku jednoduchý, stejně jako jejich rychlá výměna bez použití nářadí. Při plném nasazení nožů vzniká řezanka dlouhá 37 mm, využitím poloviny nožů je řezanka jednou tak dlouhá. Z uživatelského hlediska je také důležitý kvalitní řez a plynulý a klidný chod řezacího ústrojí i celého vozu.

Robustní rám i nástavba
Základem konstrukce je masivní rám, který snese velké zatížení a robustní nástavba s ocelovým dnem a novými příčkovými podlahovými dopravníky spojenými čtyřmi speciálními článkovými řetězy, jejichž napínání je automatické. Ploché řetězové články s velkou styčnou plochou jsou zárukou minimálního opotřebení, ocelová podlaha pak zaručuje dlouhou životnost a malé tření. Vozu nevadí ani mokré podmínky při sklizni vlhké kukuřice. Sériově je vybaven sklopnou horní částí čela, která při sběru zavadlé píce slouží jako opěrná tlaková clona, takže se využije celý nákladový prostor. Při přepravě kukuřice od řezačky se hydraulicky ovládané čelo sklopí dopředu a obsluha tak lépe vidí při plnění do vozu. Celoocelová robustní záď je ovládána dvojčinnými hydraulickými válci.
Vozy ZX jsou standardně vybaveny komfortním elektronickou řídící jednotkou. Z místa řidiče je možné sledovat celou činnost krmného vozu, neboť všechny jeho funkce jsou zobrazeny na displeji, stejně jako zákazníci, hodiny či počet fůr. U typů GD s rozdružovacími válci je rychlost pohyblivého dna vozu plynule seřiditelné. Noví uživatelé přivítají i možnost dávkování konzervantu, vlastní diagnostiku či systém Load Sensing. Vozy řady ZX splňují podle Ing. Pavla Kouřila ty nejnáročnější požadavky na provoz a svojí víceúčelovostí prodlužují dobu nasazení v zemědělské výrobě.

Velký výkon,malý příkon
„Tažené žací diskové stroje Krone EasyCut 2800 až 6210 mají své místo v každém větším zemědělském podniku,“ tvrdí Ing. Pavel Kouřil. „U typů EasyCut CV je integrován vysoce výkonný kondicionér s volně zavěšenými ocelovými V prsty o velkém průměru, který zabraňuje namotávání stébel. Modely EasyCut s označením CRi pak disponují kondicionérem s tvarovanými válci vhodnými pro sklizeň vojtěšky a jetele. Oba typy kondicionérů jsou vybaveny řaditelnou převodovka pro možnost volby 600 nebo 900 otáček za minutu, což má vliv na rozdílnou intenzitu narušení stébla. Nové zavěšení žací jednotky v těžišti nazývané Balance spolehlivě zajistí rovnoměrný přítlak žací lišty na půdu v celé šířce pracovního záběru. Jde o pevné, robustní a výkonné stroje s dlouhou životností, k jejichž agregaci postačuje traktor s menším výkonem, a to díky důmyslnému přenosu točivého momentu velkými ozubenými koly. Zemědělce určitě překvapí také široký rozhoz píce, takže mohou ušetřit další pracovní operace.“
Disky jsou tvořeny z několika dílů, takže jejich opotřebení, stejně jako výměna součástek, je postupné a nemusí se hned měnit celý disk. Jeho výrazně klínový tvar umožňuje dokonalé vysečení porostu všech druhů píce a následně rychlejší obrůstání rostlin. Každý z disků je osazen samostatným, hnaným ozubeným kolem malého průměru. Obsluha mačkačů ocení i rychlovýměnný systém nožů bez nutnosti použití nářadí, stejně jako konstrukci Heavy Duty: nosník disků, je vyroben z jediného svařeného dílu. Takto svařený nosník je velice kompaktní a tvarově stabilní a dovoluje uvnitř zvýšit olejovou náplň o 10 %, a tak lépe chladit pohyblivé součástky a prodlužovat životnost celé lišty. Žací stroje Easy Cut mají středově nebo stranově umístěnou oj s otočnou převodovkou a jsou jednoduše a účinně odlehčené vinutými pružinami.

Klíčové informace
 Sběrací vozy Krone řady ZX se vyrábějí ve čtyřech velikostech pod označením ZX 350, ZX 400, ZX 450 a ZX 550 s objemem nástavby podle DIN 33, 38, 43 a 53 m3.
 Neřízené sběrací ústrojí Easy Flow o záběru 2100 mm umožňuje plynulé sbírání posečené píce a lepší průchodnost a tok hmoty k řezacímu bubnu.
 Řezací rotor o velkém průměru 880 mm s hardoxovými destičkami a delší účinnou dráhou protahuje hmotu při řezání přes 46 nožů samostatně jištěných proti poškození cizím tělesem.
 Tažené žací diskové stroje Krone EasyCut 2800 až 6210 jsou vybaveny buď vysoce výkonným kondicionérem s volně zavěšenými ocelovými V, nebo válcovým kondicionérem vhodným pro sklizeň vojtěšky a jetele.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down