09.12.2008 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rostliny požadují zelené cisterny

Úzký výrobní program dánské společnosti Samson Agro A/S má výrazný vliv na vysokou kvalitu techniky a úspěšnost na trhu. Specializace na rozmetadla statkových hnojiv, cisterny k aplikaci kejdy, čerpadla a aplikátory přináší ovoce. Její pověstné know how je základem velmi šetrného, dá se říci přímo zeleného přístupu k životnímu prostředí. Mohla se o tom přesvědčit i skupina českých zemědělců, která koncem října navštívila výrobní závod ve Viborgu.

Aplikátory kejdy vyvíjí společnost od 80. let s ohledem na minimální únik čpavku do ovzduší. Téměř 80 až 90 % dusíku se tak využije pro růst rostlin, což má velký vliv na úsporu průmyslových hnojiv a konečnou ekonomiku rostlinné produkce. Zajímavým produktem jsou i čerpadla s výkonem až 10 tisíc litrů za minutu, která zároveň dokážou kejdu či jiné tekuté látky míchat.

Pevné nádrže na robustním podvozku
V nabídce dánské společnosti Samson jsou dva typy nádrží. Na rozdíl od základní verze PG Basis jsou modely PG vybaveny plnicími a dávkovacími systémy řízenými počítačem. Proto jsou dopravní cisterny Samson PG 15 až PG 25 určeny především pro profesionální uživatele, kteří požadují vysokou kvalitu, univerzální použití a nízké pracovní náklady. Robustní nádrže o objemu 15 000 až 25 000 litrů se vyrábějí ocele Domex steel, která má vysokou pevnost v tahu a je speciálně ošetřena proti korozi a agresivním látkám: na povrchu několika vrstvami laku, uvnitř třemi vrstvami epoxidu. Vlastní cisterna s vybráním pro kola je připevněna na silném a pevném rámu, na nějž lze připojit i těžké aplikátory se širokým záběrem.
Kvůli lepší průjezdnosti terénem mají dopravní cisterny dvě nebo tři nápravy s koly o velkém průměru. Na přání mohou být vybaveny elektronickým řízením kol (u dvounápravové cisterny jsou řízená kola na zadní nápravě, u třínápravové cisterny na přední a zadní nápravě), které usnadňuje manévrování. Přitom u modelů se třemi nápravami může být prostřední náprava hnaná, dva hydromotory mohou přidat výkon až 65 koní. „Přestože to není levné řešení, je o hydraulický pohon kol velký zájem, zejména mezi zemědělci, kteří využívají cisternu v kopcovitém nebo mokrém terénu,“ řekl českým návštěvníkům obchodní ředitel Erik Leth. „Oceňují i další naše systémy. Tak například je možné u cisteren Samson rozšířit rozchod kol, což přispívá k jejich stabilizaci v členitém terénu, nebo lze u třínápravových podvozků zvednout přední nápravu. Buď při jízdě po silnici, nebo postupně na poli při vyprazdňování cisterny, čímž se přenáší hmotnost na traktor. Stejně jako rozmetadla mají dopravní cisterny Samson nízko položené těžiště, což přispívá k jejich bezpečnému provozu na svahu.“
Podvozky cisteren PG 15 a PG 18 se dodávají s pérovým odpružením, cisterny PG 20 až PG 25 mají hydraulické odpružení, které zajistí optimální rozložení hmotnosti na všechna kola a vzduchové brzdy. K dispozici je rovněž zařízení (jakýsi píst mezi cisternou a traktorem) pro přenos hmotnosti na přední kola traktoru, které přispívá k lepší stabilitě na pozemních komunikacích.

Kejda se nesaje, ale tlačí
Hlavní rozdíl oproti konkurenčním dopravním cisternám je v tom, že plnění nádrží Samson není vakuové prostřednictvím podtlaku v cisterně, ale pomocí čerpadla umístěného na konci čerpací věže nebo mimo cisternu. Kejda se tak do nádrže nesaje, ale tlačí. Nový čerpací systém SAP má velkou plnicí kapacitu, zároveň je vysoce spolehlivý a téměř bezporuchový. Je vybaven ejektorem, který vytváří vakuum, jež slouží pouze k naplnění vysokokapacitního čerpadla kejdou. Poté ji už čerpadlo samo saje z hloubky až 4 m a tlačí do cisterny, nádrž o objemu dvacet pět tisíc litrů naplní za 3 až 4 minuty. Čerpadlo je navíc vybaveno drtičem, který drtí větší příměsi, takže nevznikají žádné problémy u rozdělovací hlavy. Modely PG mohou být vybaveny i čerpací věží, kterou využívá až 90 procent cisteren ve Skandinávii. Je populární především u podniků služeb, neboť má řadu možností využití (např. k mixování kejdy v laguně), přitom se plně ovládaná z traktoru, takže obsluha z něj nemusí vystupovat. Největší cisterna Samson o objemu 25 m3 se pomocí čerpací věže naplní maximálně za 2,5 minuty.
„Náš systém čerpadel SAP naplní, na rozdíl od vakuového systému, vždy celou cisternu,“ vysvětluje dále Erik Leth. „Vakuový systém jsme u cisteren nepoužili i proto, že neposkytuje dostatečný tlak pro vhánění kejdy do aplikátorů se širokým záběrem. Protože používáme hadicové aplikátory až o záběru 28 či 30 metrů, jsou všechny cisteren Samson PG vybaveny čerpadlem se stabilním výkonem deset tisíc litrů za minutu poháněným vývodovým hřídelem traktoru. Když není třeba tak velký přísun kejdy a ventil se přivře, kejda proudí zpět do cisterny a míchá její obsah. Pokud zemědělec nemá k dispozici vývodový hřídel, je možné cisternu vybavit i vlastním hydromotorem, u něhož se už nechá výkon regulovat.“

Velký výběr aplikátorů
Každá cisterna Samson je rozdělena na dvě komory, přední má jednu třetinu objemu a zadní dvě třetiny objemu. Při aplikaci se nejprve vyprazdňuje zadní část cisterny a pokud poklesne hladina na půl metru, začne se vyprazdňovat její přední část. Hmotnost celé cisterny se tak po celou dobu přenáší na traktor, vše se děje automaticky bez vlivu obsluhy traktoru. Do jednotlivých hadic či botek rozděluje kejdu vertikální rozdělovací hlava s noži, které ji ještě rozmělňují. Těžké a tvrdé částice automaticky propadávají mimo sféru rozdělování a nehrozí tak nebezpečí poškození rozdělovací hlavy.
Dopravní cisterny Samson jsou vybaveny silným tříbodovým pracovním závěsem pro připojení půdních aplikátorů o velké hmotnosti. Jejich výběr je velmi široký: od hadicových o záběru až 30 m, jejichž konce se při sklápění ohýbají nahoru a tím se zabraňuje úkapu, přes jedno či dvoudiskové se záběrem 6 a 8 m, až po radličkové s pracovním záběrem 6 nebo 7,5 metru. Diskové s hydraulickým přítlakem jsou vhodné na trvalé travní porosty s hloubkou aplikace 5 až 8 cm. Každý disk má svůj přítlačný píst a přesná hloubka se u nich nastavuje automaticky nezávisle na tvrdosti půdy pomocí mechanického čidla. Radličkové aplikátory umožňují zejména na jaře efektivně zapravit kejdu ke kukuřici až do hloubky 15 cm.

Praktická počítačová řídicí jednotka
Dopravní cisterny Samson jsou standardně vybaveny počítačovou řídicí jednotkou SlurryMaster 6000, která kontroluje aktuální hodnoty i aplikační data a současně řídí všechny hydraulické funkce cisterny. Na počítači se nastaví dávka a ten, prostřednictvím ventilu a senzoru rychlosti cisterny, sám řídí dávkování. Distribuce kejdy je tak velice přesná. V počítači se dále ukládají všechna data o aplikaci (dávky, počet hektarů apod.) za posledních odpracovaných 19 dnů, které lze přenést do tiskárny. Prostřednictvím počítače je možné nastavit i hloubku aplikace, přítlak botek se tak udržuje automaticky.
Cisterny Samson využívají standardně hydrauliku traktoru, mohou však být vybaveny vlastní hydraulickou soustavou s velkým výkonem. Hydraulická soustava potřebuje tlak 60 l za minutu, což splňuje téměř každý traktor.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down