04.12.2008 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Velká zemědělská v Pardubicích

Na pardubickém závodišti se v poslední říjnový den shromáždilo na tisíce koní. Vešli se tam jen proto, že mnozí z nich byli schovaní pod kapotami strojů značky New Holland a Berthoud. Na závěr sezóny připravila firma Agrotec zajímavé odpoledne plné zemědělské techniky, koní, ale i dalšího programu.

Celou akci zahájil Ing. Martin Rada, výkonný ředitel Agrotec a.s.. Společně s ředitelem zemědělské divize Ing. Jaroslavem Musilem a oblastní zástupcem pro značku New Holland Georgem Vandenberghem přednesl krátkou řeč a pak už předal slovo technice a koním.

Přehlídka strojů
Krátce po zahájení začala přehlídka strojů. Jednotlivé stroje i soupravy projížděly před zraky diváků cílovou rovinkou pardubického závodiště. Jejich představení a okomentování se ujal Ing. Jaroslav Musil spolu s moderátorem.
Přehlídku zahájil traktor z řady T3000, konkrétně model T3030, který se chopil funkce vlajkonoše a na speciálním mulčovači, který byl s ním agregován, přivezl vlajku firmy Agrotec a.s. Strojů se představilo mnoho. Přes cílovou čáru projely všechny řady traktorů New Holland z nichž většina byla v soupravě se stroji značky Kuhn. Prezentovány tak byly mulčovače, žací lišta, žací mačkače s gumovými válci, obraceče a shrnovače, ale i lis na balíky či secí stroje. Poprvé v České republice se představila i souprava nejsilnějšího traktoru nesoucí značku New Holland T8050 a secího stroje Speedliner. Ale Agrotec zdaleka nemá ve svém portóliu nabízených strojů jen traktory a tak před plnou tribunu diváků dorazil i samojízdný postřikovač Berthoud Boxer. Z rodiny manipulátorů se prezentoval LM 5060 plus a také dva smykem řízené nakladače New Holland. Celou přehlídku uzavřely obři, sklízecí stroje, sklízecí mlátička CX8080 a vlajková loď v sortimentu sklízecích mlátiček New Holland CR9080. Poslední jmenovaný stroj je opravdovým šampiónem. Jeho o málo výkonnější bratr sklízecí mlátička CR9090 drží světový rekord ve sklizni obilovin.
Když minul cílovou čáru Velké zemědělské poslední stroj, tedy CR9080, otevřel se zásobník zrna a 10,5 kubíku barevných nafukovacích balónků vylétlo vstříc zářícímu slunci.

Doprovodný program
Přehlídkou, ale Velká zemědělská zdaleka neskončila. Připraveno bylo spousty doprovodného programu. Ti co mají rádi nejen koně pod kapotou, ale i koně čtyřnohé mohli shlédnou veřejný trénink na kolbišti před závodištěm a posléze se mohli i sami pokochat pohledem z koňského hřbetu.
Na cílové rovince si přišli na své milovníci adrenalinu. Své triky tu předváděl mnohonásobný mistr republiky v Trialu Mirek Lysý na svém pekelném stroji, totiž čtyřkolce.
Zajímavý byl i výlet koňským spřežením po trati závodu Velké pardubické s historickým výkladem. Nad některými skoky se z takové blízkosti opravdu tajil dech.
O tom, jak výborní pomocníci dokáží být nejen koně, které převáděla pardubická jízdní policie ale i záchranářští psi, si mohli utvořit obrázek diváci také u hlavní tribuny.
Ale ani stroje neměly po přehlídce volno. Návštěvníci mohli změřit síly v jízdě zručnosti. Obtížnou trať nakonec nejrychleji zvládnul pan Fojtů z Agrimy Žatec.
Pro méně soutěživé návštěvníky byly připraveny traktory všech hlavních řad, které bylo možné si v klidu vyzkoušet na zkušební trati okolo lesíku na závodišti. Také na oraništi závodiště se proháněly po celou dobu dvě soupravy. Jednak již zmiňovaná T8050 se secím strojem Speedliner a jednak T7050 se strojem Venta NC.

Příští rok znovu
Zážitek to byl velký nejen pro návštěvníky, ale i pro pardubické závodiště. Vždyť tolik koní se tu sešlo poprvé. Nezbývá tedy než se těšit, že se jich tu příští rok sejde alespoň stejný počet.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down