01.12.2008 | 05:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová řada kompaktních traktorů

Speciálních traktory pro vinice a ovocnářství Case IH JXV a JXN byly představeny v roce 2003 a za tu dobu se uplatnily v mnoha oblastech po celém světě. Tradici Case IH v segmentu speciálních traktorů určitě posílí i nejnovější generace těchto strojů, a to především díky novým motorům Tier 3 a větším výhodám pro zákazníky. Pro zvýraznění tohoto důležitého milníku dochází i ke změně názvu této nové modelové řady.

Nové traktory se jmenují Quantum N a V, protože patří do rodiny kompaktních traktorů Quantum C, se kterými sdílí řadu důležitých komponentů. Quantum dává těmto traktorům novou identitu ve smyslu energie, výkonu a obratnosti. Ve fyzice je „Quantum“ definován jako malá, energií nabitá částice. Tato definice přesně vystihuje i nové traktory, které jsou kompaktní svými rozměry, bohatě vybavené a mají vysoký poměr výkonu ke své hmotnosti.

Nové výkonnější srdce
Novým traktorům Quantum V a N budou dodávat energii taktéž zcela nové čtyřválcové motory Tier 3. Předchozí tříválcové motory o objemu 2,9 l se jmenovitým výkonem 59, 72 a 76 koní jsou nahrazeny čtyřválci o objemu 3,2 litru se jmenovitým výkonem 65, 77 a 88 koní. Dříve používaný čtyřválec s objemem 3,9 litru a výkonem 92 koní je nahrazen motorem s objemem 4,5 litru a výkonem 97 koní.
Všechny tyto motory s extra hladkým chodem těží z přeplňování turbodmychadlem, mezichladiče stlačeného vzduchu a recirkulace výfukových plynů EGR. S jednoduchým přidáním speciálního filtru je lze provozovat na 100 % RME bionaftu. Výkonnostní charakteristiky moderních čtyřválcových motorů zaručují vysoké hodnoty točivého momentu už od nejnižších otáček a také jeho vyšší zálohu pro zvýšení výkonnosti při práci s vývodovým hřídelem a transportu. Kombinace turbodmychadla s mezichladičem a EGR přináší efektivnější spalovací proces, který umožňuje dosáhnout nižší spotřeby paliva. Ke snížení spotřeby také přispívá viskosní spojka ventilátoru. Nové čtyřválcové motory jsou o 33 mm delší než předchozí tříválce, což se pozitivně odráží na delším rozvoru a zlepšené stabilitě.
Pro delší práci bez nutnosti doplňování paliva došlo ke zvýšení objemu palivové nádrže na 74 l pro Quantum V a 77 l pro modely N. Velkou předností nových motorů jsou prodloužené servisní intervaly pro výměnu oleje na dlouhých 600 hodin. Tím je možné snížit provozní náklady a ztrátové časy.

Účinná převodovka s funkcí PowerClutch
S novým motorem přichází i vylepšená nabídka převodovek, která uspokojí všechny uživatele. Pro ty, kdo mají radši mechaniku, jsou k dispozici synchronizované převodovky s mechanickou reverzací pákou vlevo od sedačky. Základní varianta má 16x16 (vpřed/vzad) převodových stupňů. Ve spojení s plazivými se počet rychlostí zvyšuje na 32 x 16. Ti, co mají rádi vyšší komfort, mohou využít reverzaci pod zatížením, která se pohodlně ovládá páčkou pod volantem. K tomu lze doplnit novou funkci známou z větších traktorů, totiž PowerClutch – ovládání pojezdové spojky při řazení synchronizovaných rychlostí tlačítkem na řadicí páce. Při práci s vyšším zatížením jistě přijde vhod také dvoustupňový násobič. Základní reverzační převodovka má 16 x 16 rychlostí, s násobičem se počet zvyšuje na 32 x 16 a v kombinaci s plazivými rychlostmi až na 44 x 16.
Maximální pojezdovou rychlost lze volit mezi variantami 30 nebo 40 km/h. Pro zvýšení efektivity přepravy bude pro ČR standardem druhá varianta.

Silná hydraulika a PTO
I když se to na první pohled nezdá, v praxi jsou i na takto malé traktory kladeny vysoké nároky z hlediska výkonu hydrauliky. K tomu má traktor instalované výkonné čerpadlo, které dodává olej v množství 64 l/min při tlaku 190 bar. Traktor disponuje ještě přídavným čerpadlem řízení o průtoku 28 l/min. Tím je zaručeno, že jak pro pracovní hydrauliku, tak i pro řízení, je vždy dostatek oleje bez snížení výkonnosti. Hydraulický okruh je vybaven chladičem hydraulického oleje, který zabezpečuje dlouhodobý, bezproblémový provoz bez nebezpečí přehřívání oleje.
Zadní tříbodový závěs je vybaven rychloupínacími koncovkami a jeho maximální zvedací kapacita je 2600 kg. Standardně je jeho ovládání mechanické MHR, na přání lze zvolit elektronické EHR. V obou případech je možné ramena ovládat i ze vnějšku na zadním blatníku. Pro ovládání nebo pohon přídavného pracovního nářadí lze stroje Quantum vybavit až pěti hydraulickými dvojčinnými vnějšími okruhy s možností jejich vyvedení do středu traktoru. Okruhy mohou být vybaveny regulací průtoku a plovoucí pozicí. Bez problému je tak možné agregovat jakékoliv nářadí pro údržbu vinic včetně náročných hydromotorů.
Zadní vývodový hřídel je vybaven elektrohydraulickým spínáním. K dispozici jsou tři rychlosti 540/540E/1000. Navíc je možné traktor objednat s pojezdovou závislostí vývodového hřídele.

Pohodlná práce v komfortní kabině
Nové traktory Quantum N/V mají také modernizovanou kabinu navrženou podle nejmodernějších ergonomických standardů. I přes malé vnější rozměry traktoru si designéři velice dobře poradili s využitím vnitřního prostoru. Veškeré ovládací prvky jsou rozmístěny tak, aby jejich ovládání bylo intuitivní a snadné.
Kabině dominuje zcela nová, digitální přístrojová deska se sběrnicí Can Bus, kde jsou přehledně zobrazeny veškeré provozní parametry. Kombinuje analogový otáčkoměr se třemi displeji pro zobrazení otáček motoru, PTO a dalších veličin. Díky použití sběrnice Can Bus je možné přímo přes přístrojovou desku provádět palubní diagnostiku bez nutnosti nezbytně připojovat servisní počítač.
Značných změn doznal i systém větrání a klimatizace. Výkon ventilátoru byl zvýšen o 20 % pro zvýšení přetlaku v kabině. Vnější i vnitřní filtry mají nyní vyšší pohlcovací schopnost. Vyšší úroveň přetlaku v kombinaci s karbonovými filtry lepé chrání řidiče před chemikáliemi a zaručuje, že vzduch je řízeně nasáván přes výkonné filtry. Nová integrovaná klimatizace byla v porovnání se starší řadou kompletně přepracována tak, aby mohly být komponenty začleněny do střechy kabiny bez nežádoucího zvýšení výšky traktoru. Oproti starší řadě jsou nové traktory Quantum N/V přibližně o 148 mm nižší.

Dokonalé manévrovací schopnosti
Pokud jde o manévrovatelnost, nové traktory těží ze svého unikátního předního rámu. Ten má přední část v oblasti kol vhodně tvarovanou s velkým vybrání pro natočení kol. Díky tomu bylo možné zvýšit úhel natočení kol až na 55°. Poloměr otáčení pro verzi V je pak pouhých 3065 mm, pro verzi N 3394 mm. To jsou v dané třídě velmi malé hodnoty, které novým traktorům Quantum propůjčují výborné manévrovací schopnosti tolik potřebné ve stísněných prostorech vinohradů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down