27.11.2008 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do rodiny přibyly nové modely

Valtra rozšiřuje modelovou řadu N a T Série o modely Direct s plynulou převodovkou a Versu s vícestupňovým násobičem. Obě převodovky, jež navrhla a vyrábí společnost Valtra, pracují na podobném principu jak v modelu Direct, tak v modelu Versu. Jejich základem jsou odzkoušené a časem prověřené komponenty Valtra, jako jsou zadní náprava a reverzor.

Modely Versu a Direct je velice snadné ovládat, v již tak prostorné kabině nejsou žádné řadicí páky. Bezestupňová převodovka se ovládá pomocí páčky v opěrce ruky, vícestupňová pak pomocí tří tlačítek ergonomicky vsazených do stejné opěrky. U bezestupňové převodovky si obsluha určuje převodový poměr plynule pákou v opěrce, rychlost pomocí pedálu akcelerace a směr reverzorem ovládaného levou rukou pod volantem.
Tradiční vlastnosti Valtry byly zachovány a mnoho dalších přibylo. Oba modely Versu i Direct mají možnost otočného řízení TwinTract se stejnou pojezdovou rychlostí a účinností vpřed/vzad. Stejně jako ostatní modely Valtra jsou Versu a Direct připraveny pro extrémní severské počasí, převodovka je při startu úplně odpojena od motoru. Oba modely mají možnost volby otáček vývodové hřídele i závislosti na pojezdu, tato vlastnost je velmi ceněna především při nasazení v lese. Modely Versu mají plazivé rychlosti ve standardu. Nové převodovky mají vysokou účinnost, Eco rychlost šetří pohonné hmoty, zejména při dopravě.

Více výkonu a unikátní točivý moment
Model N 122 je poháněn motorem AGCO SisuPower (dříve SisuDiesel) 44CWA, model N 142 agregátem 49 CWA-4V, stroje T 132 až T 172 motory 66 CTA-4V a traktory T 182 a T 202 agregátem 74CTA-4V. Všechny tyto motory mají navýšení výkonu a o 5 až 17 % navýšení točivého momentu, které je poměrně vysoké oproti současným modelům. Oba modely Versu i Direct disponují transportním navýšením, které jim umožňuje zvýšit výkon na silnici. Největší modely mají i nadále vlastnost Sigma Power pro navýšení výkonu na vývodovém hřídeli. Model Versu T 162 e je osazen extrémně úsporným motorem EcoPower s možností dosažení maximálního výkonu při snížených otáčkách. Valtra a AGCO SisuPower spolupracují již více než padesát let na vývoji traktorových převodovek a motorů tak, aby všechny komponenty spolu pracovaly bez problémů.
Nové traktory přicházejí ve standardu s load-sensingovou hydraulikou. V základu budou osazeny čerpadlem o výkonu 115 l/min, volitelně je bude možné vybavit variantou čerpadla o výkonu 151 l/min. Jak modely Direct, tak modely Versu budou mít oddělený hydraulický a převodový olej. Konstrukce umožňuje dokonalou výměnu teplot hydraulického a převodového oleje tak, že hydraulický olej je rychle ohřátý na provozní teplotu při chladném počasí a naopak převodový je dokonale chlazen při transportu.
Zesílený závěs a přední zesílená náprava s možností nezávislých brzd jsou vhodné i pro nejtěžší práce. HD závěs má zdvihovou kapacitu 85 kN a je vhodný jako volitelná výbava T 182 a T 202. Zesílená přední náprava může být namontována jak pro Série T tak pro N, v Sérii T volitelně s dvoudiskovými brzdami na každé straně. T Sérii je možné vybavit přední hydraulikou o síle 50 kN nebo 35 kN. Přední závěs může být na traktoru společně s přední odpruženou nápravou nebo s čelním nakladačem Valtra. Při práci s čelním nakladačem zvyšuje model Direct s hydraulickým asistentem automaticky otáčky motoru, aby zrychlil práci s nakladačem. Nové modely Versu a Direct nabízejí snadný přístup k údržbovým a servisním místům. I díky tomu budou trávit čas prací na poli, v lese nebo na silnici a nikoliv v garáži.

Zvýšený komfort obsluhy pro dlouhé dny v sezóně
Nové modely T a N Série Versu a Direct jsou snadno rozpoznatelné podle nového vzhledu kapoty motoru a zadních blatníků. Nová Série T má samostatnou nádrž, která již není integrovaná v rámu a tím poskytuje výrazně větší možnost objemu nafty pro dlouhé pracovní dny. Číslovka 2 v názvu traktoru referuje o druhé generaci modelů N a T.
Změny ve vzhledu traktoru nejsou pouze estetické. Nové průduchy na kapotě motoru zlepšují chlazení a nové zadní blatníky udrží čisté schůdky do kabiny i v nepříznivém blátivém počasí. Změněná kabina umožňuje obsluze pohodlnou a bezpečnou práci po celý den. Bez řadicích pák je kabina ještě prostornější než v předchozí generaci. Ovládací prvky na horním i spodním panelu byly přeskupeny tak, aby byly ještě intuitivnější. I přes možnost volby automatické nebo manuální klimatizace bude nově možné otvírat i boční okno.
Nové modely Versu a Direct rozšiřují řadu traktorů Valtra. Série N a T bude i nadále možné specifikovat v modelové řadě HiTech s osvědčeným třístupňovým násobičem. Nové převodovky dávají zákazníkům možnost přizpůsobit traktor ještě více svým potřebám.
Výroba nových modelů Versu T a N Série bude postupně podle typů nabíhat v první polovině roku 2009. Modely Direct budou sériově vyráběny od poloviny roku 2009.

Tabulka
Základní charakteristika nových modelů Versu a Direct
Modely Maximální výkon (k) Maximální točivý moment (Nm)
(ISO 14396) (ISO 14396
N122 137 560
N142 152 600
T132 141 580
T152 156 630
T162e 159 675/(790 s EcoPower)
T172 177 715
T182 186 750
T202 200 800 Versu/750 Direct

Klíčové informace
-Valtra rozšiřuje modelovou řadu N a T Série o modely Direct s plynulou převodovkou a Versu s vícestupňovým násobičem.
-Bezestupňová převodovka se ovládá pomocí páčky v opěrce ruky, vícestupňová pak pomocí tří tlačítek ergonomicky vsazených do stejné opěrky.
-Nové traktory Valtra jsou vybaveny motory o výkonu 137 až 200 koní s navýšením výkonu a s navýšení točivého momentu o 5 až 17 %.
-Výroba nových modelů Versu T a N Série bude postupně podle typů nabíhat v první polovině roku 2009, modely Direct budou sériově vyráběny od poloviny roku 2009.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down