25.11.2008 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Díky výhře ušetřili na sklizních

Pěknou hromádku peněz letos ušetřil při sklizni zrnové kukuřice zemědělský podnik Doubrava spol. s r. o. Zahnašovice, a to díky „šťastné ruce“ zaměstnance společnosti Jiřího Kozáčka. Ten totiž v tombole na jarním Dni Zemědělce v Hustopečích vyhrál hlavní cenu, kterou byl poukaz na sklizňové práce v hodnotě 150 000 korun.

Hlavní cenu do tomboly věnovala společnost Agrotec, a. s. (respektive Středisko služeb), která se zároveň podílela na organizaci Dne Zemědělce konaného v Hustopečích na jižní Moravě. Výherní poukaz byl sice určen na sklizeň obilí a řepky, ale z časových důvodů byl využit až při sklizni kukuřice na zrno. Agrotec, a. s. tak firmě Doubrava, spol. s. r. o. Zahnašovice sklidil necelou stovku hektarů kukuřice zdarma.

Sklizeň ve službách
Zemědělský podnik Doubrava spol. s r. o. Zahnašovice sídlící u Holešova provozuje rostlinnou i živočišnou výrobu. Jak prozradil jednatel podniku Ing. Josef Luža, prioritou je chov skotu, který reprezentuje stádo šesti set krav holštýnského plemene a zhruba pět set kusů mladého dobytka umístěných na farmě v Ludslavicích. V Zahnašovicích je pak situován chov prasat čítající pět stovek prasnic s odchovem selat. Podnik hospodaří na 1200 hektarech orné půdy, na kterých jsou dominantními plodinami ozimá pšenice (300 ha), jarní ječmen (250 ha), silážní kukuřice (150 ha) a kukuřice na zrno (100 ha). Menší výměra půdy náleží také cukrové řepě (60 ha), sóji (40 ha), vojtěšce (200 ha) a jeteli na semeno(30 ha).
Zatímco na sklizeň silážní kukuřice podnik využívá vlastní řezačku, sklizeň kukuřice na zrno si každý rok nechává dělat ve službách. Náklady na ni se pohybují mezi 1200 až 1800 korun na hektar, což představuje ve finále poměrně vysokou částku. Ing. Luža ale namítl, že se jim vzhledem k vysokým výnosům zrna, čítajících okolo 15 až 20 tun, sklizeň ve formě služby vyplatí. Letos díky vyhranému poukazu náklady na sklizeň ušetřili. Svou výhru si podnik vybral v polovině října a náš týdeník byl u toho.

Pomoc zákazníkům
Společnost Agrotec, a. s. provozuje středisko služeb úspěšně již několik let. Ročně u svých zákazníků sklidí patnáct až osmnáct tisíc hektarů, na což má vyhrazeny čtyři sklízecí mlátičky New Holland typové řady CR a CX. Jak prozradil Ing. Aleš Petr, běžná taxa za tuto službu činí 1850 korun za hektar pozemku. Vedle sklizně všech hlavních zemědělských komodit však středisko provádí i sběry hroznů, které v poslední době nabírají na obratu. Pro tuto činnost je využívána speciální technika Braud.
Podle Ing. Petra má středisko služeb ještě další funkci, nabízí totiž pomoc v nouzi zákazníkům, kteří zrovna nejsou schopni splácet zakoupené stroje. „Pokud zákazník nemá z nějakého důvodu peníze na krytí splátek, může to kompenzovat tím, že se osobně zapojí do služeb a odvede pro nás určitou práci,“ vysvětlil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down